Leca®-kivitalo on energiatehokas vaihtoehto

Leca®-harkko on luja ja kestävä rakennusmateriaali. Harkoista rakentaen talosta saadaan tiivis ja vedoton. Lisäksi työmaan työmenekki on pieni, joten hankkeen talous on helppo pitää hallinnassa. Omatoiminen pientalorakentaja rakentaa harkoista sekä perustukset että seinärakenteita.
 

750 Talo Sivonen 2

Suunnittelun vapautta

Harkkojärjestelmät ovat yksityiskohtia myöten harkittuja, joten Leca® Lex -perusharkot ja Leca® Design -eristeharkot antavat suunnittelijalle vapaat kädet toteuttaa erilaisia muoto- ja tilaratkaisuja, myös sellaisia, jotka muilla rakennustavoilla olisivat hankalia, huomattavan kalliita, jopa mahdottomia toteuttaa. Tontin muodon ja koon, maaperän ja korkeussuhteiden sekä ympäröivän rakennuskannan huomioon ottaen saadaan yksilöllisiä ja korkeatasoisia ratkaisuja.
750 Leca-Espoo-8

Talon energiatehokkuuteen on helpointa ja taloudellisinta vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa. Parhaat mahdollisuudet energiansäästölle antaa tehokas, yksinkertaisen muotoinen ja järkevän kokoinen rakennus. Tontille sijoittaminen ja asunnon eri toimintojen suuntaaminen ilmansuuntien mukaan vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen ja viihtyisyyteen. Teknisesti hyvään tulokseen päästään yksinkertaisesti rakentamalla huolellisesti ja valitsemalla kuhunkin rakennusosaan hieman tavanomaista paremmat ratkaisut: eristys- määräyksiä paremmiksi, hyvin lämpöä eristävät ikkunat ja ulko-ovet, ilmatiivis rakenne, koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto tehokkaalla lämmön talteenotolla sekä energiatehokkaat kodinkoneet ja valaistusjärjestelmä.

Leca® Design -eristeharkot

Leca Design -eristeharkoissa on hyvin lämpöä eristävä polyuretaanieriste kahden harkkokuoren välissä. Harkkojen kantava sisäkuori on aina 130 mm ja ulkokuori 100 mm paksua kevytsorabetonia. Näin ollen harkon molempia kuoria voidaan käyttää kantavina, ja paksu sisäkuori kesää hyvin myös pitempien ontelolaattojen kuormat ilman teräsrakenteita. 380 mm leveän Leca Design -harkon u-arvo on 0,15 W/m²K (eristeenä 150 mm polyuretaania) ja 420 leveän eristeharkon 0,12 W/ m²K (eristeenä 190 mm polyuretaania).

Leca-eristeharkot muurataan ilman pystysaumalaastia järjestelmään kehitetyllä webervetonit ML Leca® Laastilla (talviolosuhteissa ML Leca® P Pakkaslaastilla). Muuraussauman paksuus on vain n. 5 mm. Järjestelmään kuuluvat suorien harkkojen lisäksi ulko- ja sisäkulman kulmaharkot, palkkiharkot, valmispalkit, aukonylitysraudoitteet ja suljettava muurauskelkka.

Leca® LTH 420 -harkkoseinän rakenneLeca® LTH 420 -harkkoseinän rakenne

Leca®-harkkotalon pinnoittaminen

Leca-kivitalo voidaan rapata myös ennen lämmityskautta, koska rakenteessa ei ole kosteutta, joka pitää ensin kuivata. Eristeharkkoseinien kattavilla rappausratkaisuilla saadaan tehtyä näyttäviä julkisivuja. Rappauspinta voidaan jättää joko ruiskupinnalle tai hiertää. Värivaihtoehtoja löytyy runsaasti sekä rappauksen pinnan karkeutta voidaan säätää rappauslaastilla olevaa kivikokoa vaihtamalla. Weberin rappausratkaisut on kehitetty Suomen vaativiin oloihin. Ne ovat kestäviä, kosteusteknisesti toimivia ja helppohoitoisia.

Kiinnostuitko Leca®-kivitalosta?

Tästä pääset tutustumaan muutamaan toteutuneeseen kohteeseen:


 
Julkaistu
30.7.2018