Tee sokkelin rouhepinnoitus tai rappaus näin

Sokkelin rouhepinnoitus

Sokkeli on osa julkisivua ja yhdessä julkisivupinnoitteen kanssa se viimeistelee talon ulkoasun. Oikein toteutettu salaojitus, kosteuseristys ja veden ohjaus pois sokkelin vierustalta sekä oikeat materiaalivalinnat takaavat sokkelin, rakenteen ja pinnoituksen pitkäikäisyyden.

Rouhepinnoitus sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Se elävöittää pinnan ja antaa arvokkuutta koko talolle. Rouhepinnoitus on pitkän kokemuksen mukaan erittäin kestävä sokkelin pinnoitusmenetelmä, ja sen huoltotarve on vähäinen.

Alustan oikaisu

Tyylikkäällä sokkelilla on suuri merkitys talosi ulkonäköön. Hyvän lopputuloksen edellytykset luodaan huolellisella pohjatyöllä, jossa oikaisuun käytettävä materiaali valitaan pinnoitteen ja alustan mukaan.

Alustat on yleensä oikaistava ennen pinnoitusta. Alusta oikaistaan weber.vetonit 410 Ohutrappauslaastilla. Rouhepinnoitusvaihtoehdossa alustan ollessa kevytsoraharkko voit vaihtoehtoisesti oikaista alustan weber.vetonit 137 Oikaisulaastilla.

Laastit ovat kuituvahvisteisia sementtilaasteja, jotka voidaan levittää käsin tai ruiskulla. 410 Ohutrappauslaastin tartunta ja kestävyysominaisuudet ovat erittäin hyvät. Laastit sisältävät veden imeytymistä vähentäviä aineita, jotka ehkäisevät veden kapillaarista imeytymistä alustaan.

Rouhepinnoitus

Rouhepinnoitus sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Se elävöittää pinnan ja antaa arvokkuutta koko talolle. Rouhepinnoitus on jo käsite sokkelin pinnoitusmenetelmänä ja sen huoltotarve on vähäinen.

Näin teet rouhepinnoituksen

Sokkelin rappaus

Rapatussa sokkelissa voi leikkiä pinnan struktuurilla ja väreillä. Rappauspinnan voi toteuttaa harjattuna, hierrettynä tai piirtopintana. Myös roiskepinta on mahdollinen. Useasta värisävystä on helppo valita julkisivuun sopiva sävy.

Sokkelin rappaus on kaksikerrosrappaus eli siinä käytetään kahta eri laastia 2–4 kerroksena. Pohja- ja oikaisurappaus tehdään kuituvahvisteisella weber.vetonit 410 Ohutrappauslaastilla, jolla on vettä hylkivä ominaisuus. Kosteus ei imeydy pinnoituksen jälkeen sokkeliin. Pohjarappauksen paksuus määräytyy alustan epätasaisuuden mukaan.

Värillinen pintarappaus tehdään weber.vetonit Silcopinnoitteella, jossa on kolme vakiovärisävyä ja laaja valikoima tilausvärejä. Silcopinnoite on käyttövalmis, vesiohenteinen, silikonihartsipohjainen pinnoite, joka on vettä ja likaa hylkivä, mutta läpäisee hyvin vesihöyryä. Silcopinnoitteella tehty sokkeli on näyttävä ja tasavärinen.

Rapatussa sokkelissa voi leikkiä pinnan struktuurilla ja väreillä.Rapatussa sokkelissa voi leikkiä pinnan struktuurilla ja väreillä.

Näin rappaat sokkelin

Levitä weber.vetonit Silcopinnoite käsin
teräslastalla tai koneellisesti ruiskulla.
Poista ylimääräinen pinnoite teräslastalla
maksimi raekoon paksuiseen kerrokseen (klikkaa kuva suuremmaksi).Levitä weber.vetonit Silcopinnoite käsin teräslastalla tai koneellisesti ruiskulla. Poista ylimääräinen pinnoite teräslastalla maksimi raekoon paksuiseen kerrokseen (klikkaa kuva suuremmaksi).

Hierrä Pinnoite heti tasaiseksi leikkaavalla muovihiertimellä.
Jos hierrin tarttuu kiinni tai jälki on liettynyttä,
pinnoitetta on liian paksu kerros. Tällöin voit poistaa
ylimääräistä pinnoitetta teräslastalla ja hiertää uudelleen
hiertimellä. Voit jättää pinnan myös ruiskupinnaksi.
Kerrospaksuudeksi hierrettäessä tulee noin 2 mm (klikkaa kuva suuremmaksi).Hierrä Pinnoite heti tasaiseksi leikkaavalla muovihiertimellä. Jos hierrin tarttuu kiinni tai jälki on liettynyttä, pinnoitetta on liian paksu kerros. Tällöin voit poistaa ylimääräistä pinnoitetta teräslastalla ja hiertää uudelleen hiertimellä. Voit jättää pinnan myös ruiskupinnaksi. Kerrospaksuudeksi hierrettäessä tulee noin 2 mm (klikkaa kuva suuremmaksi).
Silcopinnoitteella hierretty pinta (klikkaa kuva suuremmaksi). Jos kyseessä on vanha sokkeli, poista soraa tai maata sokkelin viereltä, jotta voit ulottaa pinnoitteen noin 5 cm lopullisen maanpinnan alapuolelle.Silcopinnoitteella hierretty pinta (klikkaa kuva suuremmaksi). Jos kyseessä on vanha sokkeli, poista soraa tai maata sokkelin viereltä, jotta voit ulottaa pinnoitteen noin 5 cm lopullisen maanpinnan alapuolelle.
Sokkelin tasoitus ja maalaus

Maalatun sokkeli etuja ovat mm. tasavärinen ilme sokkelille, vähäinen huoltotarve ja - purkissa on käyttövalmis tuote.
Maalattu pinta antaa väriä sokkelille. weber.vetonit Silcopinnoitteen ja -maalin useasta sävyvaihtoehdosta on helppo valita sopiva. Sokkelin maalaus on edullinen tapa pinnoittaa tasoitettu sokkeli. Betonisokkeleiden huoltomaalaus on myös hyvä tapa nostaa sokkelin ilmettä.
Maali sopii tasoitetulle Leca®- ja betoniharkolle, kevytbetonille, paikalla valetulle betonille sekä betonielementille.

Kun sokkeli on tarvittaessa tasoitettu, tehdään pohja- ja oikaisurappaus kuituvahvistetulla weber.vetonit 410 Ohutrappauslaastilla. Oikaisu tehdään tarvittaessa kahteen kertaan. Laastilla on vettä hylkivä ominaisuus, joten kosteus ei imeydy pinnoituksen jälkeen sokkeliin.

Maalaus tehdään tavallisesti kahtena kerroksena. Silcomaali levitetään siveltimellä tai telalla ohuina, peittävinä kerroksina. Maalin annetaan kuivua maalauskertojen välillä n. 12 tuntia normaaliolosuhteissa (+20 °C).

Näkyvien työsaumojen välttämiseksi seinäpinnat jaetaan pienempiin kokonaisuuksiin, jotka maalataan yhtäjaksoisesti. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota yhdenmukaisiin sekoitus- ja työolosuhteisiin sekä alustan tasaiseen imukykyyn. Työolosuhteet on kuvattu tuotekorteissa.

arvittaessa rappauspintaa voidaan varovasti kostuttaa lämpimällä ja tuulisella säällä 1-3 vuorokautta. Kostutus aloitetaan yhden vuorokauden kuluttua ruiskutuksesta. Pintarappausvaiheessa pinnat tulee suojata sadeveden valumilta, koska vesivalumat aiheuttavat näkyviä jälkiä tuoreeseen rappauspintaan.

Sokkelin maalaus on edullinen tapa pinnoittaa tasoitettu
sokkeli. Tasoituslaastissa oleva, esimerkiksi harjattu pinta jää
tällöin näkyviin. Silcomaali
on käyttövalmis, vesiohenteinen, silikonihartsipohjainen
maali, joka on vettä ja likaa hylkivä, mutta hyvin vesihöyryä
läpäisevä.Sokkelin maalaus on edullinen tapa pinnoittaa tasoitettu sokkeli. Tasoituslaastissa oleva, esimerkiksi harjattu pinta jää tällöin näkyviin. Silcomaali on käyttövalmis, vesiohenteinen, silikonihartsipohjainen maali, joka on vettä ja likaa hylkivä, mutta hyvin vesihöyryä läpäisevä.

Sokkelin Kivipinnoitus

Kivipinnoitus sopii Leca®- ja betoniharkolle, kevytbetonille, paikalla valetulle betonille sekä betonielementille.

Pinnoitettavan pohjan tulee olla suora. Pohjustus tehdään weber.vetonit PG Pohjusteella. Pohjuste levitetään siveltimellä tai telalla ohuena peittävänä kerroksena (0,2 kg/m2). Pohjusteen annetaan kuivua pinnoitusta n. 12 tuntia normaaliolosuhteissa (+20 °C).

weber.vetonit KiviPinnoite levitään käsin teräslastalla, ja ylimääräinen pinnoite poistetaan teräslastalla maksimi raekokoon. Pinnoite hierretään heti tasaiseksi kerrokseksi leikkaavalla muovihiertimellä. Näkyvien työsaumojen välttämiseksi sokkelin pinnoitus tulee tehdä yhtäjaksoisesti.
Näkyvien työsaumojen välttämiseksi seinäpinnat jaetaan pienempiin kokonaisuuksiin, jotka pinnoitetaan yhtäjaksoisesti. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota yhdenmukaisiin sekoitus- ja työolosuhteisiin sekä alustan tasaiseen imukykyyn.

Kivipinnoitus on pitkäikäinen ja tyylikäs sokkeliratkaisu.Kivipinnoitus on pitkäikäinen ja tyylikäs sokkeliratkaisu.
 
Julkaistu
9.6.2014