Sadevesi- ja salaojajärjestelmät kuntoon sekä kotona että mökillä

Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen on ikuista kiinteistön ylläpitoa. Kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä asumuksesi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa. Harvalla on varaa remontoida taloaan juuri silloin, kun tarve on suurin.

250
2501

Rännit ja syöksyt kunnossa?

Sadevesien poisto ja salaojajärjestelmän kunnollinen toiminta pitävät talon perustukset kuivana. Samalla toimiva järjestelmä ei rasita pihaa liialla kosteudella.

Kourut, jotka keräävät hallitusti kattovedet pois katoilta ja rännit, jotka hallitusti tuovat vedet sadevesijärjestelmään ovat julkisivun ja perustuksen suoja. Kattovedet ajautuvat sinne, minne kuuluukin eikä pääse tekemään tuhojaan julkisivun alareunassa ja rakennuksen vieruksessa. Rännit ja kourut paikalleen asennettuna maksaa noin 3.000 euroa.

Salaojat - onko niitä?

Kun sadevesijärjestelmä laitetaan kuntoon, on hyvä tarkastaa salaojien kunto. Sadevedet johdetaan katolta sadevesijärjestelmään maan alle, josta vesi edelleen jatkaa matkaansa kunnan viemäriverkostoon. Kun sadevesijärjestelmä on kaivettava maahan, sieltä joko löytyy tai ei salaojat.

Salaojan tehtävänä on pitää perustukset kuivana maasta kapillaarisesti nousevasta vedestä. Perustus toimii talon jalkoina - kuivat jalat pitävät rakennuksen osaltaan terveinä. Kun sadevesijärjestelmän remontti tehdään, salaojat on hyvä vetää talon ympäri, jos niitä ei vielä ole. Yhdellä kaivannolla kahdet putket ja rakennus kuivaksi.

Paitsi kotona, myös mökillä taivaalta tuleva vesi on hyvä hoitaa pois mökin vierustalta. Mökille mennään rentoutumaan eikä surkuttelemaan työleirin oloista tonttia. Kun sadevedet laittaa kerralla järjestykseen, taas on yksi huoli pois.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 9.000 euroa.
 
Julkaistu
2.6.2014