• Etusivu
  • Talo

Passiivitalot ovat taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 06.02.2015
20135_34992.jpg

Hyvinkäälle valmistunut Multi Comfort -passiivitalo

Passiivitalot

ovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.

Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.

ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.

Passiivitalorakenteet

Pieni energiankulutus lähtee pienistä lämpöhäviöistä. Rakennuksen lämpöhäviöitä voidaan tehokkaasti pienentää rakenteiden lämmöneristävyyttä parantamalla. Rakenteiden lämmöneristävyyden parantaminen voidaan tehdä kolmella eri tavalla:

1) Lämmöneristyksen paksuus passiivitalossa

Lämmöneristeen paksuus vaikuttaa luonnollisesti siten, että mitä paksumpi eriste on, sen paremmin rakenne eristää lämpöä.

2) Passiivitalon lämmöneristeen laatu

Lämmöneristeen laadulla voidaan vaikuttaa eristyspaksuuteen siten, että mitä paremmin tuote eristää lämpöä, sen vähemmän paksuutta tarvitaan vastaavaan eristävyyteen. Lämmöneristeen laatua kuvataan sen lämmönjohtavuudella, mitä pienempi lämmönjohtavuus sen parempi eriste on kyseessä. Multi-Comfort talossa on käytetty markkinoiden parhaita paloturvallisia lämmöneristeitä

3) Kylmäsiltojen katkaisu passiivitalon rakenteissa

Energiatehokkaita rakenteita tavoitellessa kylmäsiltojen katkaiseminen on tärkeässä asemassa. Mitä paremmin muu rakenne on eristetty, sen enemmän kylmäsillat heikentävät rakenteen eristävyyttä. Puurungon kylmäsillat voidaan katkaista ulkopuolelta ISOVER RKL tuotteilla. Samalla puurungon kosteustekniset olosuhteet paranevat huomattavasti, kun sen ulkopuolella on lämmöneristekerros.

Optimaalisen eristävyyden saavuttamiseksi lämmöneristeiden asentamiseen on kiinnitettävä huomiota. Lämmöneristeen on täytettävä kokonaan sille varattu tila ja sen tulee olla kiinni sitä rajoittavissa pinnoissa ja rakenteissa. Seuraavassa löydät joitakin Multi-Comfort talon mallirakenteita. Kansiota tullaan päivittämään ja rakenteita lisäämään ajan myötä.

Passiivitalorakenteet

Ulkoseinän osalta pien- ja rivitalojen ratkaisuissamme korostuu varsin vahvasti tuulettuvat rakenneratkaisut, varsinkin puurunkoisilla seinärakenteilla. Tuulettuvilla seinärakenteilla varmistutaan rakenteen kosteusteknisestä toiminnasta, sillä tuuletusraosta pääsee rakenteesta tuleva kosteus poistumaan ja samalla myös vältytään ulkoisten kosteusrasitusten haitallisilta vaikutuksilta.

Tutustu ulkoseinien passiivirakenteisiin

Yläpohjien osalta pien- ja rivitalojen rakenneratkaisuissa tyypillisimpiä ovat ristikkorakenteiset (sisältä tasakattoiset) ja vinorakenteiset (sisäverhous ruoteiden mukaan vinosti) yläpohjaratkaisut. Kuten muissakin rakennusosissa, myös ylöpohjissa korostuvat ilmatiiviys ulko- ja sisäpuolelta.

Tutustu yläpohjien passiivirakenteisiin

Passiivitalon yläpohjarakenne vaatii kunnollisen eristepaksuuden.
Passiivitalon yläpohjarakenne vaatii kunnollisen eristepaksuuden.

Kuinka passiivitalo toimii?

Toisin kuin tavanomaisissa taloissa, joissa lämmönhukka ulospäin on merkittävä, energiatehokkaassa passiivitalossa ihmisten, eläinten ja kodinkoneiden tuottama lämpö kattaa suuren osan tarvittavasta lämmitysenergiasta. Jokainen talossa oleskeleva ihminen tuottaa lämmitykseen noin 80 wattia energiaa. Lämpöenergiaa tulee myös ikkunoista, jotka talven aurinkoisina päivinä päästävät lämpöenergiaa sisään vähentäen edelleen sisäilman lämmitystarvetta. Kun tähän vielä lisätään ilmanvaihdon ulos puhallettavasta ilmasta talteen otettu lämpö, on mahdollista säästää lämmitysjärjestelmän kustannuksista. Kuitenkin passiivitalokin tarvitsee lämmitysjärjestelmän, koska sisäiset lämpökuormat eivät riitä riittävän korkean sisäilman lämpötilan ylläpitämiseen talvikuukausina, jolloin auringon lämmittävää vaikutusta ei ole riittävästi.

On myös huomioitava, että lämmitysjärjestelmät vaativat rakennuksen käytön aikana huoltoa ja kunnossapitoa, jotka aiheuttavat kustannuksia. Rakenteiden lämmöneristykseen panostaminen kasvattaa rakennuskustannuksia investointivaiheessa hyvin vähän ja säästää kustannuksia koko rakennuksen käyttöiän ajan.

Vesikatosta perustuslaattaan saumattomaksi tiivistetty ja ilmanpitävä vaippa takaa lämpö- ja äänieristyksen. Lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii raittiin ilman saannista ja lämmön jakelusta.

Tutustu passiivitalo Multi-Comfort taloon Hyvinkäällä

Info

Info

Muista nämä passiivitaloa suunniteltaessa!

  • Liian suuri ikkunapinta-ala lisää lämmitysenergiantarvetta.
  • Etelään ja länteen suunnattujen ikkunoiden aurinkosuojaukseen on kiinnitettävä huomiota.
  • Ikkunan lämmöneristävyys on parempi kuin karmirakenteen. Tästä syystä pienten ikkunoiden lämmöneristävyys on huonompi kuin suurten johtuen suuremmasta karmirakenteen osuudesta.
  • Korkeaan ja avaran paikkaan rakennetulla talolla on suurempi energiantarve johtuen tuulelle altistumisesta.
  • Varjoisilla paikoilla auringosta saatavat hyödyt jäävät vähäisiksi, mutta kesäaikana rakennus pysyy varmimmin viileänä.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
seinät
eristys
yläpohja
energiankulutus
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62791.jpg
Säästä lämmityskuluissa - panosta lämmöneristykseen
Maaliskuussa 2020 ISOVER lanseerasi täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Tuotekehittelyyn otettiin mukaan asentajia sekä hyödynnettiin heidän käyttökokemustaan eristeistä ja niiden toimivuudesta.Tässä esittelyssä ISOVER PREMIUM 33:
20161_45129.jpg
Laske paljonko säästät lisäeristämällä talosi seinä- ja kattorakenteet
Laske paljonko säästät lisäeristämällä seinä- ja kattorakenteet ISOVERin turvallisilla ratkaisuilla. Laskeminen käy helposti ilmoittamalla tiedot rakennuksen tämänhetkisestä eristetilanteesta ja kokeilemalla siihen erilaisia eristysvaihtoehtoja.Laskettu säästö on suuntaa antava, koska laskentatapa ei ota huomioon muiden tekijöiden vaikutusta kokonaisuuteen (esimerkiksi ikkunat, ilmanvaihto, ilmatiiviys jne.). Todelliset säästöt vaihtelevat kohteen ja vuoden sääolosuhteiden mukaan. Näistä syistä johtuen ISOVER ei voi ottaa vastuuta todellisista kustannussäästöistä verrattuna laskurin esittämiin säästöihin.Helppokäyttöinen sovellus toimii iOS-, Android- ja Windows-käyttöjärjestelmissä. Lataa puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta alla olevan linkin kautta tai etsi sovellus hakusanalla "energiansäästölaskuri"Lataa sovellus puhelimeesi tai tablettiisi täältä
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.
20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.
20173_48469.jpg
Ota kesämökki ympärivuotiseen käyttöön
Kesämökin aktiivisen käyttökauden pidentäminen alkukeväästä pitkälle syksyyn ja jopa talvikeleille asti onnistuu helposti lämmöneristämällä rakenteet tehokkailla polyuretaanieristeillä. Asennustyö hoituu nopeasti ilman erikoistyökaluja ja aiempaa kokemusta. Valmistunut rakenne pitää mökin lämpimänä viileillä keleillä eikä takan lämpö mene hukkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton