Kalliot valitsivat terassin katteeksi Fastlock Uni -valokatteen

Terassin katteeksi valittiin Icopalin valokate

Antti ja Eveliina Kallio päättivät hankkia tontin ja talopaketin, jonka voisi viimeistellä juuri oman maun mukaan. Sopiva tontti löytyi Tuusulasta, päiväkodin ja koulun läheisyydestä. Talopaketin perusmallia muokattiin muun muassa nostamalla sisäkattoja ja vaihtamalla terassin päälle tulevan katteen materiaali tiilestä valokatteeksi.

Tontti löytyi keväällä 2010, ja rakennusprojekti aloitettiin maaliskuussa 2011. Tällöin käynnistyi pohjan tekeminen. Toukokuussa päästiin asentamaan terassin valokatetta.

- Alkuperäisessä suunnitelmassa terassin katteena oli suoraan katosta jatkuva tiilikatteinen lippa. Se olisi aikalailla pimentänyt terassin puoleisia huoneita ja koko oleskelutilaa, kertoo Antti Kallio.
Antti Kallio asentaa 30 neliön valokatetta terassilleen timpurinsa kanssa.

Auringonvaloa ja sääsuojaa terassille katteella

- Halusimme terassille sekä sääsuojaa että valoa. Vaihtoehtoina olivat lasinen kate ja valokate. Katettava ala oli melko iso, päälle kolmekymmentä neliötä, joten lasi olisi tullut varsin kalliiksi.

Hyvännäköisen ja laadukkaan katteen Kalliot silti kodilleen halusivat ja päätyivät tuttavien suosituksesta tutkimaan yhtenä vaihtoehtona Icopalin Fastlock Uni -katetta.

- Luimme netistä lisätietoja ja tilasimme Icopalista näytepalan. Tuote vaikutti kaikin puolin pätevältä, joten valitsimme Fastlock Unin.

- Kate tuntui jämäkältä ja sitä oli helppo käsitellä, kertoo Antti Kallio katteen asennuksesta.

- Kiinnikkeitä tuli paljon ja niiden naputtelussa oli jonkin verran työtä näin ison valokatteen kanssa. Nopeasti työ silti sujui, meitä oli kolme miestä hommaa tekemässä. Työmaalla olivat apuna Jou-To Rakennus Oy:n kaksi timpuria: Jouni Tolsa ja Jouni Ahvenlampi, jotka asensivat myös terassin katetta.

Katettu oleskelutila muuntuu moneen käyttöön

Viime lokakuun loppupuolella saapui muuttokuorma Tuusulaan ja rakennusprojekti saatiin päätökseen kun se kuuluisa viimeinenkin lista oli paikallaan. Nyt valokatettu terassi on valmiina kesän aamukahveja varten.

Kahvittelun lisäksi katokselle on keksitty Antti Kallion mukaan jo paljon muutakin käyttöä:
- Valokatteella katettu terassi on ollut tosi monipuolisessa käytössä. Rakennusaikana katos toimi työtilana; työstimme siinä muun muassa kattopaneelit ja saunan paneelit. Sisälle ei tullut pölyä eikä pieni sade haitannut kun työt tehtiin katoksessa.

Ison valokatteen alla on ehditty juhlia myös Kallioiden lapsen syntymäpäiviä ja katteen alle suojaan saa kätevästi vaikkapa polkupyörän peräkärryn.

Katetun terassin alle saadaan myös kasvit suojaan auringon paahteelta tai yöpakkasilta.

Terassin valokate kesti talven 2010 lumisateet ja jäät hyvin,
kertoo Antti Kallio.Terassin valokate kesti talven 2010 lumisateet ja jäät hyvin, kertoo Antti Kallio.

Fastlockin muovikiinnike kiinnitetään ruoteen päälle, kun taas
sivukiinnityksen vaihtoehto on metallinen kiinnike.Fastlockin muovikiinnike kiinnitetään ruoteen päälle, kun taas sivukiinnityksen vaihtoehto on metallinen kiinnike.

Fastlockin putkisaumakiinnitys takaa tiiveyden

Fastlock Uni -valokate koostuu 20 leveistä paneeleista, jotka kiinnitetään toisiinsa putkisaumasta yhteen napsauttamalla. Tiiviiden saumojen kiinnittämistä voi helpottaa suihkuttamalla saumoihin saippuavettä ennen yhteen liittämistä.

Valokatepaneeleita on saatavana useinta eri varastopituuksia, mutta katetta on myös helppo työstää itse sopivan mittaisiksi paloiksi. Työvälineeksi sopii pienihampainen saha tai kulmahiomakone timanttilakalla.

Kiinnikevaihtoehtoina ovat ruoteen sivuun kiinnitettävä alumiinikiinnike tai ruoteen päälle kiinnitettävä muovikiinnike. Alumiinikiinnike soveltuu puuruoteisiin ja muovikiinnike puu- tai metalliruoteisiin.

Alumiinikiinnikkeitä käytettäessä katetta voi koota valmiiksi maassa ja nostaa isompia levyjä ruoteisiin kiinnitettäväksi, pienemmässä katoksessa valmiiksi voi maassa koota vaikka koko katteen.

Alumiinikiinnikkeillä valokate kiinnitetään turvallisesti katteen alapuolelta eikä rakentajan tarvitse kiivetä katteen päälle lainkaan.

Muovikiinnike puolestaan asennetaan ruoteen päälle, joten se ei jää ollenkaan näkyviin. Kummallakaan kiinnikkeellä valokatteeseen ei tule läpireikiä, joten kiinnitys on varma ja tiivis.
Fastlock Uni -valokate
• Materiaali: Polykarbonaatti
• Valonläpäisykyky:
- Valkoinen 35 %
- Kirkas 72 %
• Tilauksesta myös muita sävyjä
• Levyn leveys/hyötyleveys: 216 mm/200 mm
• Paino: n. 1,9 kg/m²
• Materiaali: 1,0 mm paksu polykarbonaatti
• UV-suojattu

Valokatteen asennus

Artikkeliin upotettu TV-esitys ei ole enää käytettävissä

Avaimet käteen -kattoremontti tai
pidennä kattosi ikää pinnoituksella

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin BMI:n valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista tai pinnoituksesta, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
28.4.2014