• Etusivu
  • LVI

Jätevesiviikko alkaa: kaksi kesää aikaa jätevesiremonttiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.05.2014
19_P_77651.jpg

Vielä on kaksi kesää aikaa laittaa kiinteistöjen jätevesiasiat kuntoon haja-asutusalueilla. Valtakunnallisella jätevesiviikolla 12.-18. toukokuuta kannustetaan kiinteistönomistajia tarkistamaan jätevesijärjestelmänsä ja suunnittelemaan sen uudistamista hyvissä ajoin. Miljoonan ihmisen jätevesillä on väliä.

Seitsemännen kerran järjestettävää jätevesiviikkoa viettävät muun muassa ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen FISE pätevät haja-asutuksen vesihuollon suunnittelijat (HaVeSu ry), Muoviteollisuus ry, Koneyrittäjien liitto ry, Suomen kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto ry, Käymäläseura Huussi ry, Suomen Kuntaliitto ja Suomen Omakotiliitto. Viikon aikana järjestetään jätevesien käsittelyyn liittyviä tapahtumia ympäri maata.

Jätevesien puhdistusvaatimukset on täytettävä 15.3.2016 mennessä. Noin 50-70 prosenttia vakituisesti asutuista kiinteistöistä, joissa jätevesi käsitellään kiinteistöllä, ei täytä vaatimuksia. Haja-asutuksen jätevedet ovatkin suurin vesistöjen fosforikuormittaja maatalouden jälkeen.

Tehokas puhdistus nostaa kiinteistön arvoa

Kunnolla puhdistettu jätevesi ei likaa omaa asuinympäristöä, kaivovettä eikä lähivesiä. Näin vähennetään vesien rehevöitymistä ja hajuhaittoja. Hyvän puhdistuksen ansiosta ulostebakteerit eivät aiheuta hygieenisiä ongelmia eivätkä terveysriskejä.

Kiinteistön vesi- ja jätevesihuollon ratkaisut painavat myös kiinteistökaupassa. Kun vesi- ja jätevesihuolto on hoidettu kuntoon, asunnon myyntiaika lyhenee, potentiaalinen ostajakunta on laajempi ja myyntihinta voidaan asettaa korkeammalle. Järjestelmät kannattaa laittaa hyvissä ajoin kuntoon, jotta ne eivät ole kiinteistökaupan esteenä silloin, kun myynti tulee ajankohtaiseksi.

Jätevesijärjestelmän uusiminen haja-asutusalueella kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Miten edetä jätevesiremontissa?

Jos kiinteistönomistaja ei tiedä, täyttääkö jätevesijärjestelmä vaatimukset, on hyvä päivittää kiinteistön jätevesiselvitys jätevesineuvojan tai muun asiantuntijan avulla.

Jos remontti on tarpeen, kannattaa aluksi tiedustella kunnan rakennus- tai ympäristövalvonnasta, onko alue tarkoitus saattaa lähivuosina viemäriverkoston piiriin. Hajajätevesiasetuksen siirtymäkaudella toteutetaan valtakunnallista viemäröintiohjelmaa. Se linjaa viemäröinnin laajentamista asemakaava-alueiden ulkopuolella. Tavoitteena on muun muassa, ettei haja-asutusalueilla vallitse epätietoisuutta alueen liittämisestä viemäriverkostoon. Siirtymäkauden aikana viemäröintihankkeita voi toteuttaa myös valtion tuella. Jos liittyminen viemäriverkostoon ei ole mahdollista, voi selvittää mahdollisuuden käsitellä jätevedet yhdessä naapurin kanssa.

Jätevesisuunnitelman laatiminen kannattaa antaa pätevän suunnittelijan tehtäväksi. Markkinoilla on erilaisia ratkaisuja, joista omalle kiinteistölle soveltuvimman valinta ei ole helppoa. Hyvä suunnittelija on sitoutunut toimimaan riippumattomana laitevalmistajista ja hän valvoo projektissa kiinteistön omistajan etua. Suunnittelijan täytyy selvittää kunnasta järjestelmälle asetetut vaatimukset. Hänen pitää myös esitellä suunnitelmassa useita jätevesien käsittelyvaihtoehtoja sekä järjestelmän käyttöä ja huoltoa.

Rakentamiseen tarvitaan kunnan lupa. Hankinnat kannattaa tehdä vasta luvan saatuaan. Lupaa odotellessa voi vertailla järjestelmän osien ja tarvikkeiden hintoja ja pyytää tarjouksia. Lisäksi voi pyytää tarjouksia jätevesijärjestelmien rakentajiksi koulutetuilta rakennus- ja koneyrittäjiltä. Kannattaa hyödyntää nykyinen rakennusalan hiljainen aika, jolloin ammattitaitoa on hyvin tarjolla.

Jätevesijärjestelmää pitää myös käyttää ja huoltaa niin, että se toimii hyvin. Kun viemäriin päästetään mahdollisimman vähän lika-aineita (pesuaineita, kemikaaleja jne.), vähennetään samalla puhdistustarvetta ja turvataan puhdistamon toiminta.

Myös vastuulliset jätevesijärjestelmien valmistajat opastavat asentamisessa ja huoltamisessa. Jätevesijärjestelmien huollot onkin usein järkevää teettää ammattilaisella, jotka 2014 alkaen ovat voineet osoittaa ammattitaitonsa myös alan valtakunnallisten järjestöjen organisoimassa pienpuhdistamohuoltajien pätevöitymiskoulutuksessa. Myös kuivakäymälää kannattaa harkita. Käymäläjätteiden erottelu kiinteistöllä käsiteltävistä jätevesistä helpottaa ja tehostaa jätevesien loppukäsittelyä kiinteistöllä huomattavasti.

Käymäläjätevesiä sisältämättömät pesuvedet eli harmaat vedet voidaan käsitellä yksinkertaisesti ja edullisesti niin, että käsittely täyttää tiukimmatkin jätevesiasetuksen vaatimukset. Käymäläjätevedet sisältävät yli 90 prosenttia kaikista ravinteista sekä taudinaiheuttajista. Kun käymäläjätettä ei sekoiteta suureen määrään vettä, vähentyvät maaperän ja vesistön pilaantumisen riskit huomattavasti.

Lähde: Ympäristöministeriö

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Piipun verhoilu?
Kysymys:Onko luvallista koteloida yläkerran vanha piippu kipsilevyllä? Piippu on täysin kunnossa ja ehjä, mutta vaatisi kovat oikaisuhommat ja helpoin olisi suoraan koteloida se ennen laatoitusta. Jos ratkaisu ei ole laillinen, niin olisiko jotain tarkoitukseen soveltuvaa levyä olemassa?
20186_53376.jpg
Lasiterassi jokinäkymällä
Dekotalo Villa Vaski (kohde 33) sijaitsee rannassa ja lasiterassilta aukeavatkin upeat näkymät joelle. Lasitetun osuuden lisäksi avointa terassipinta-alaa on runsaasti. Lasiterassi on noin 22 neliötä.
20146_40005.jpg
Mitä maksaa ilmanvaihtoremontti?
Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydänIlmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jomuutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20142_37952.jpg
Jälkilämmitystä on turha pelätä
Ilmanvaihtokoneiden jälkilämmityspatterien energiantarve on pienentynytIlmanvaihtokoneiden hyötysuhteiden noustessa ns. jälkilämmityspatterien energiankulutus on samalla pienentynyt. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman lämpötila on lämmöntalteenottokennon jälkeen liian alhainen, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai joissakin koneissa vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.Uudet, korkean hyötysuhteen ristivastavirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman suurimman osan vuodesta yli + 17 asteeseen pelkästään poistoilman lämpöenergialla. Tuloilman lisälämmitys on silloin lähes tarpeetonta. Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys, koska vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa. Sähköpatteri on myös varmatoimisempi eikä esim. sähkökatkos tai kiertovesipumpun rikkoutuminen pakkasella voi aiheuttaa sähkövastukselle vahinkoa.Lue lisää ilmanvaihtokoneista ja niiden energiatehokkuudestaTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20115_25991.jpg
Naapuri kieltää pihatyöt
Naapuri soitti poliisit, kun tasoitin tonttiani. Poliisi sanoi, että saan tasoittaa kunhan pysyn rajakivien sisäpuolella. Naapurin mielestä en saa tehdä mitään viittä metriä lähempänä tontin rajaa, ei edes aitaa saati sitten tasoitustöitä.Tonttiemme välissä on parimetrinen puro ja naapurin talolle on matkaa lähes sata metriä. Tontti on lohkaistu 50-luvulla kyseisen naapurin tontista.Saako omalla tontilla tehdä tasoitustöitä rajan tuntumassa?
201511_44828.jpg
Fiksu valinta sekä uusiin asennuksiin että vanhan laitteen tilalle
Pohjoismaisessa ilmastossa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton