• Etusivu
  • Talo

Ennen kipsilevyjen asennusta -

Huolellisella suunnittelulla hyvä lopputulos

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Julkaistu 08.05.2014Päivitetty 18.07.2022
20227_78975.jpg

Levytyssuunnitelma takaa hävikin pienuuden.

Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…

Runkomateriaali

Mikäli olet valinnut runkomateriaaliksi puun, käytä vain hyvälaatuista, mitallistettua ja kuivaa puutavaraa. Jos asentamasi puutavara on märkää, vääntää se kuivuessaan seinärakennetta.

Puurankaan verrattuna teräsrangan etuna on mittatarkkuus ja suoruus. Lisäksi teräsranka on runkomateriaalina puuhun verrattuna elämätön, joten teräsranka ei elä levyn takana kuten puuranka. Ilman suhteellisen kosteuden vaihtelut tai lämpötilan muuttuminen eivät vaikuta teräsrankaan yhtä paljon.

Perinteisesti väliseinät on toteutettu puurunkoisena, mutta teräsrankaiset väliseinät kasvattavat suosiotaan. Tavallisimmin seinien runkotolpat asennetaan k 600 mm jaolla.

Teräsranka on puuhun verrattuna elämätön runkomateriaali
Teräsranka on puuhun verrattuna elämätön runkomateriaali

Minne tulevat putket, entä laitteet?

On tärkeää suunnitella putkivetojen sekä tukirakenteiden paikat ennen rungon pystytystä tai viimeistään ennen levytystä. Johtojen, putkien ja tukien asentamisessa sekä vesi- ja viemärilaitteissa, että ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvien laitteistojen asennuksessa tulisi huomioida, että mahdollinen vesivuoto kyetään havaitsemaan niin aikaisin, että syntynyt vahinko ei pääse muodostumaan laajaksi vesi- tai kosteusvahingoksi. Ota tässä vaiheessa myös huomioon se, minne aiot seinillä ripustaa painavaa tavaraa, tai tavaraa/kaapistoja jotka tarvitsevat taustalleen lisätukea. Kiinnitä lisätuet paikoilleen kohtiin, jossa niitä tarvitset.

Info

Info

Painavien esineiden ripustaminen kipsilevyseinään

Raskaat ja lujaa tukea vaativat kalusteet, kuten patterit, altaat, naulakot sekä seinään ripustettavat hyllyt ja kaapistot tulisi asentaa runkoon kiinnitettyjen lisätukien varaan eikä kiinnittää ainoastaan kipsilevyyn. Tuet ja kiinnitystavat valitaan kiinnitettävän esineen painon ja kiinnitystavan mukaan. Kevyiden esineiden kiinnittäminen tapahtuu tavallisten kiinnikkeiden avulla.

Gyproc Habito® kestää jopa 40 kilon ripustuskuorman yhdellä puuruuvilla

Levytyssuunnitelma takaa hävikin pienuuden

Kun seinän runko on saatu pystytettyä, kannattaa miettiä levytyssuunnitelma, jotta levyt saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman tarkkaan ja viimeinenkin levy asettuu paikalleen ilman yllätyksiä. Mittaa siis jokainen huonetila ennen levytystä ja tarkista samalla että kulmat ja nurkat ovat suoria.

Kipsilevystä saa leikattua kaistaleen helposti Gyproc Kaistaleikkurin avulla.
Kipsilevystä saa leikattua kaistaleen helposti Gyproc Kaistaleikkurin avulla.
Info

Info

Käytä levyt järkevästi

Järkevän levynkäytön avulla saat itsellesi vahvat rakenteet. Pyri levyjä asentaessasi, etteivät levyjen saumat osu samaan runkotolppaan väliseinän eri puolilla. Näin rakenteet tulevat olemaan sekä tiiviit että kestävät. Levytystyön joustavuutta pystyt parantamaan yksinkertaisesti, asenna levyt täysimittaisina myös aukkojen kohdalla. Lovea ovi- ja ikkuna-aukot vasta asennustyösi jälkeen. Näin sauma ei asetu karmirangan kohdalle, jossa rakenteelta vaaditaan suurta jäykkyyttä.

20227_78976.jpg

Levymäärää laskettaessa avuksi levylaskuri

Gyproc-kipsilevyjen

sekä muiden tarvikkeiden määrien laskeminen ei voisi mennä enää helpommaksi. Laskurin avulla saat laskettua huonetiloittain syöttämällä seinien korkeuden, leveydet sekä mahdolliset aukot. Alasvetovalikoiden avulla sinun on helppo valita omien suunnitelmiesi mukaiset rankatyypit sekä seinävahvuudet. Laskuri opastaa tarvittaessa, mitä kulloisessakin kohdassa tarkoitetaan. Syöttämiesi tietojen perusteella laskuri laskee sinulle valmiiksi tarvittavan kipsilevymäärän, ruuvit, nauhat sekä tasoitteet sekä antaa tarjouksen materiaalien kokonaissummasta.

Levylaskuria pääset käyttämään tästä.

Älä laita liian paksua lämmöneristettä

Hyvä muistisääntö lämmöneristeen paksuudelle on, että älä ylitä runkotolpan paksuutta.

Villan tulisi siis olla korkeintaan runkotilan paksuista, sillä liian paksu villa pullistaa laitettavaa levytystä. Käytä pehmeätä mineraalivilla silloin kun haluat parantaa väliseinien ääneneristyskykyä.


Ääneneristyskykyä on mahdollista parantaa myös siksak- ja kaksinkertaisen rungon avulla. Näitä seiniä käytettäessä on muita rakenteita (lattiat, katot, seinät) pitkin tapahtuva äänen sivutiesiirtyminen estettävä tehokkaasti.

Miten kipsilevyn asentaminen onnistuu?

Huolellisen suunnittelun ansiosta kipsilevyseinän asentaminen on helppoa ja nopeaa. Tutustu allaolevaan videoon, miten väliseinä syntyy teräsrungosta ja kipsilevystä.

Levyjen varastointi ja käsittely

Huolimatta siitä, että kipsilevy on kestävä materiaali seinäpinnoissa, tulisi levyä käsitellä huolella ja varoen kuljetuksen sekä säilytyksen aikana. Erityisesti levyjä on suojeltava haitalliselta kosteudelta ja kastumiselta. Kosteiden rakenteiden sekä itse rakennekosteuden on annettava kuivua rauhassa tai vaihtoehtoisesti kuivatettava riittävästi ennen kuin niitä peitetään kuivumista hidastavalla ainekerroksella tai pinnoitteella.

Levyjen varastointi tapahtuu suoralle alustalle aluspuiden päälle. Huolehdi että levyt eivät ole maakosketuksessa mikäli varastoit ne ulkotiloihin tai ulkotiloja vastaavaan tilaan. Älä paketoi levyjä ulkotilassa tiiviisti, peittäminen riittää, jotta ilma pääsee kiertämään suojapeitteen alla – kunnollinen tuuletus takaa että mahdollinen kosteus haihtuu. Mikäli suinkin mahdollista, vältä pitkäaikaista varastointia työmaaolosuhteissa. Näin levyt eivät turhaan altistu kolhuille ja ylimääräiselle kosteudelle.

Huolehdi kipsilevyjen asianmukaisesta varastoinnista.
Huolehdi kipsilevyjen asianmukaisesta varastoinnista.
Info

Info

Tarvittavia työkaluja

Kipsilevyjen asennustyössä tarvitset erilaisia työkaluja sekä apuvälineitä. Kunnolliset työvälineet helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä. Tässä lista tavallisimmista sekä hyödyllisimmistä välineistä:

  • Gyproc Kannakepukki tai pöytä
  • Gyproc Kantokahvat, Gyproc Levynostin, Gyproc Levyhissi
  • Gyproc Veitsi (mattoveitsi), Gyproc kaistaleikkuri, Gyproc Viistehöylä
  • Gyproc T-viivain
  • Gyproc Rasiatulkki
  • Hienohampainen käsisaha
  • Timpurinkynä
  • Vatupassi
  • Mittanauha
  • Hiekkapaperi
  • Tasoitelasta
20227_78977.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
20149_41060.jpg
Toteuta kotiisi kaarevia pintoja käyttäen kipsilevyä
Persoonallisuus ja yksilöllisyys ovat tämän päivän sanoja, ja se näkyy myös ihmisten kodeissa. Esimerkiksi oleskelutiloihin sijoittuvat kaarevat väliseinät eivät ole mikään harvinainen näky. Onnistuuko sellaisen toteutus muuten kuin kiveä käyttämällä? Kyllä, Gyprocin kipsilevyjä on mahdollista taivuttaa niin seinä kuin kattopinnoissakin. Taivuttaminen on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin miltä se kuulostaa – menetelmä on nopea oppia ja vaatii vain huolellisuutta.
20223_77108.jpg
Mukana suomalaisessa rakentamisessa jo 50 vuotta
Gyproc kipsilevynä on jo käsite. Sen tuntee jokainen lähes vauvasta aina vaariin asti. Rautakaupasta haettavaa kipsilevyä ei kutsuta kipsilevyksi, vaan tuttavallisesti "Gyprociksi". Tämä kertoo osaltaan sen, miten suomalaiset ovat luottaneet näiden tuotteiden laatuun sekä turvallisuuteen jo puolen vuosisadan ajan – ja luottavat myös jatkossa.Tiesitkö sitä, että kipsilevy on myös ekologinen ratkaisu? – Ylijäänyt kipsilevy on nimittäin mahdollista kierrättää.
Gyproc rakennusprojektin työmaa
Kipsilevyn monenlaiset käyttömahdollisuudet
Kipsilevy on kaikille tuttu seinien levytysmateriaali. Helppo työstettävyys ja asennettavuus ovat aina olleet Gyprocin kipsilevyjen valtti. Tiesitkö, että Gyproc levyvalikoimasta löytyy erinomaiset vaihtoehdot myös kovan kulutuksen paikkoihin sekä ulkoseiniin, joissa vaaditaan erityistä kosteusvarmuutta?
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
20085_11003.jpg
AIKA-talo mukautuu perheen tilatarpeisiin
Kastelli-talot tuo Vaasan Asuntomessuille psykologiseen talosuunnitteluun perustuvan uutuusmalliston AIKA 188 -talon.Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta uudenlaisten tilaratkaisujen avulla ovat tämän talon avainsanoja.Messutalon suunnittelusta on vastannut arkkitehti Jouko Saari. Hän on hyödyntänyt puutalorakentamisen perinteitä modernilla tavalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton