Sähkön hinta on laskenut jo yllättävän pitkään

Rakentaja.fi-palvelu on järjestänyt jo 24 kertaa sähkötarjouskampanjan, jossa sähköyhtiöille on lähetetty tarjouspyyntöjä ja niiden joukosta on valittu edullisimmat eri sähkönkäyttötavoille ja suositeltu palvelua aktiivisesti seuraaville ja nykyisin myös Sähkökatsauksen tilaajille. Tänä aikana on jopa hämmästellen seurattu sähkön hinnan laskua ja toisaalta jännityksellä odottaen hinnan suunnan muutosta. Noin puolitoista vuotta sitten tehtiin ennätys sopimusten tekijöiden määrässä ja syynä oli tuolloin varsin merkittävät säästöt vuositasolla. Tämän vuoden alussa järjestetyssä kampanjassa heille olisi pystytty tarjoamaan vieläkin edullisempaa sähköä ja edelleen odotuksena on, että pian alkavaan kampanjaan saamme jopa alkuvuotta edullisemmat tarjoukset. Monta kertaa on ajateltu, että nyt pohja on saavutettu, mutta alamäki on jatkunut.

Miksi sähkön hinta on tasaisesti laskenut?

Sähkön hintaan vaikuttaa monta asiaa. Osa vaikutuksista on pidempikestoisia, kuten vallitseva taantuma mm. teollisuuden vähäisempi sähkön tarve. Sähkön hintaan vuositasolla tai kvartaalitasolla vaikuttaa myös talven ankaruus ja pohjoismainen vesitilanne. Muita vaikuttavia seikkoja ovat polttoaineiden hintakehitys ja päästöoikeuksien hintataso. Yksittäisiä vaikuttavia asioita ovat olleet mm. Ruotsin ydinvoimatuotannon käyttöaste, joka käyttöseisakkien takia vuonna 2010 aiheutti hinnannousua.

Miten sähköä olisi kannattanut ostaa viime vuosina?

Jälkiviisaus on viisauden helpoin ja ikävin muoto, mutta viisastellaan nyt hetki. Palataan vuoteen 2009. Tuolloin oli viisas vaihtoehto tehdä 2 vuotta kestänyt määräaikainen sähkösopimus, jolla olisi päässyt ”heittämällä” yli kaikkein kalliimpien aikojen. Vuonna 2012 taas sähkön hinta alkoi laskea ja noihin aikoihin kiinteän kahden vuoden sopimuksen tehnyt on saanut seurata sivusta toinen toistaan parempia sähkötarjouksia, joihin ei ole ollut mahdollisuus tarttua. Toisaalta hinta on koko ajan ollut kohtuullinen ja pitkä määräaikainen sopimus on vaivaton tapa ja yllätyksiä ei ole tuona aikana tullut. Positiivista on myös se, että nyt nuo määräaikaisuudet ovat päättymässä ja hintataso on edullinen.

Mitä nyt sitten kannattaa tehdä?

Sähkön hintakehityksen ennustaminen on erittäin vaikeaa ja vaikka mitään selvää merkkiä hinnan äkilliselle nousemiselle ei ole, voi tilanne muuttua piankin. Toisaalta hinnan lasku saattaa jatkua edelleen. Juuri alkaneen kampanjan hintataso on kilpailutuksen historian alhaisinta tasoa ja päätös tehdä kahden vuoden määräaikainen sopimus on varsin hyvä vaihtoehto, jolla takaa itselleen kahdeksi vuodeksi edullisen sähkön hinnan. Toki tilanteen kehitystä voi jäädä seuraamaan ja siirtää ratkaisua vieläkin halvemman hinnan toivossa. Odottelun aikana voi kuitenkin joutua maksamaan sähköstä sen verran enemmän, ettei todellista hyötyä saavuteta. Jos taas sopimus ei juuri nyt ole vaihdettavissa, voi vain toivoa, että hinta pysyy vähintäänkin tämänhetkisellä tasolla.

Nyt todella edullista sähköä Rakentaja.fi-palvelun kautta

Tämän kertaisen sähkökilpailutuksen voittajat ovat nyt selvillä. Järjestyksessään 25. sähkön joukkokilpailutuksemme voitto jakaantui peräti kuudelle eri sähköyhtiölle. Voittajia ovat Kymenlaakson Sähkö Oy, Lahti Energia Oy, Loiste Sähkönmyynti Oy, Nordic Green Energy, Oulun Sähkönmyynti Oy ja Pori Energia. Kilpailu oli erittäin tiukka. Edullisin vaihtoehto määräytyy sähkönkäyttötavan ja kulutusmäärien perusteella. Ne kannattaa syöttää mahdollisimman tarkasti, jotta edullisin vaihtoehto löytyy. Laskuri ilmoittaa myös toiseksi edullisimman vaihtoehdon, jonka voi myös valita.

Tarkista säästömahdollisuutesi täältä...
 
Julkaistu
28.4.2014