KNX ohjaa kodin toimintoja

KNX ohjaa kodin toimintoja

Nykyaikaisessa kodissa ohjattavaa on enemmän kuin tulisi ajatelleeksikaan. Valaistuksen ja lämmityksen lisäksi sähköllä toimii muun muassa murtohälytykset, palovaroittimet, ilmanvaihto, verhot ja kaihtimet, ja jopa autotallin ovi ja etuoven lukko. Kaikkia laitteita on totuttu ohjaamaan yksitellen, mikä sekin on toki tarpeen aina silloin tällöin, mutta mitä jos kaikki toimisikin vähän kuin itsestään?

Tilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite

KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikkien sähköisten toimintojen ohjaukset samaan käyttöliittymään.KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikkien sähköisten toimintojen ohjaukset samaan käyttöliittymään.

KNX toimii kuin ajatus

Arkiaamuisin auto lämpenee ajoissa, mutta vaikka viikonloppuna lämmitystä ei tarvita, ei ajastinta silti tarvitse käydä perjantaisin ja sunnuntaisin säätämässä. Kotoa lähtiessä ovenpielen painikkeesta saa kaikki kodin valot sammumaan ja kahvinkeittimen, television sekä muut laitteet varmasti virrattomiksi. Tiskikoneen taakse asennettu kosteusvahti lähettää tekstiviestin havaitessaan vesivuodon, jolloin myös vesiputken magneettiventtiili sulkeutuu ja katkaisee vedentulon. Jos ikkuna unohtuu auki, niin patterit eivät käy turhaan täysillä lämmön karatessa harakoille. Sängyn vieressä sijaitsee yksi nappi, jolla nukkumaan mennessä saa kaikki valot pois päältä, ovet lukkoon ja murtohälytykset päälle. Eikö ajatus tällaisesta kodin intuitiivisemmasta toiminnasta viehätäkin?

Säästöhyötyjä ja mukavuutta tilanneohjauksillaSäästöhyötyjä ja mukavuutta tilanneohjauksilla

KNX laskee lämpötilan

KNX-taloautomaatio on järjestelmä, joka yhdistää kodin kaikkien toimintojen ohjaukset yksinkertaiseen ja käyttäjäystävälliseen muotoon. Sen pääasiallinen käyttö perustuu niin sanottuihin tilanneohjauksiin, joissa yksittäisten laitteiden päälle- ja poiskytkemisen sijaan kerrotaankin mihin ”tilaan” kodin tai huoneen halutaan menevän. Ennalta määritellyt tilanteet, kuten ilta, yö, siivous tai elokuvan katselu, sisältävät usein sekä valopisteiden että myös muiden toimintojen säätöä. Valaistuksen, ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaamisesta saadaankin merkittävin säästöhyöty. Kun järjestelmälle kerrotaan ulko-oven pielen painikkeesta, että kotiin ei enää jää ketään, voidaan lämpötilaa pudottaa muutamalla asteella ja ilmanvaihto säätyy minimiin. Yhden asteen lasku huonelämpötilassa merkitsee jo viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa.

Kun kotoa lähdetään, voidaan yhdellä napin painalluksella pudottaa huonelämpötiloja sekä säätää ilmanvaihto minimiin ja valot pois.Kun kotoa lähdetään, voidaan yhdellä napin painalluksella pudottaa huonelämpötiloja sekä säätää ilmanvaihto minimiin ja valot pois.

Sisustukseen sopivat ohjauspainikkeet

Sen futuristempaa ohjauslaitetta ei KNX-taloautomaation hallitsemiseen tarvita, vaan ohjaukset ja tilanteet kytketään päälle ihan tavallisen valokatkaisijan näköisistä painikkeista. Sisustukseen sopivat värit ja muotoilu löytyy varmasti, sillä painikkeita on saatavilla eri näköisinä. Koko kodin ohjauskeskukseksi saa kosketusnäyttöisen ohjauspaneelin, johon saa yhdistettyä myös ovipuhelimen ja vaikkapa stereot.

Kun KNX-ohjaukset on suunniteltu hyvin, järjestelmä toimii melkein kuin ajatus.Kun KNX-ohjaukset on suunniteltu hyvin, järjestelmä toimii melkein kuin ajatus.

KNX:n etuna muunneltavuus

Järjestelmän etuna on sen muunneltavuus: Kodin laajennus, huonejärjestyksen muutos tai kalusteiden ja valopisteiden uudelleenjärjestely eivät tee automaatiosta heti vanhentunutta, vaan muutokset voidaan laajuudesta riippuen tehdä itse tai pyytää sähköurakoitsijaa tekemään uudelleenohjelmointi. Pienempiä ohjelmointimuutoksia, kuten valaistus- tai lämmitystason säätöjä tai muutoksia tilanneohjauksiin voidaan tehdä KNX-ohjauspaneelista milloin tahansa itsekin.

Tilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
 
Julkaistu
2.2.2015