Silmänruokaa, tuoksuja ja maisteltavaa omalla lasiterassilla
Näin teet helposti lasiterassista oma puutarhan

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.

Ajattele, kuinka ihanaa olisikaan kasvattaa omaa hyötykasvien satoa tai kesän kauneimmat kukat oman lasiterassin suojassa, suojassa tuulelta ja sateelta.Ajattele, kuinka ihanaa olisikaan kasvattaa omaa hyötykasvien satoa tai kesän kauneimmat kukat oman lasiterassin suojassa, suojassa tuulelta ja sateelta.

Pienessä puutarhassa voi oikeastaan kasvattaa kaikkea samaa kuin isommassakin puutarhassa: yksi- ja monivuotisia kukkia ja hyötypuutarhan herkkuja. Voit perustaa myös villin kukkaviidakon; suihkulähteen solinalla täydennettynä. Pienessä tilassa on vain otettava huomioon kasvin tuleva koko (leikkaamalla pystyy pitämään jossain määrin kurissa), juuriston vaatima tilantarve sekä talvisäilytys. Ruukuissa, laatikoissa ja säkeissä voi kesäkukkien ohella kasvattaa mitä monivuotisia kasveja tahansa – ainakin nuoruusvaiheen ajan – kunhan kasvuolosuhteet ovat kasville sopivat ja talvisäilytyspaikka tarjolla.

Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan

Lasiterassin valo-olosuhteet, tuulisuus sekä tilan koko vaikuttavat kasvien, kasvualustojen sekä kasvatusastioiden valintaan omien toiveiden ja resurssien ohella. Lasiterassin ilmansuunnalla ja sen valo-olosuhteilla on suuri merkitys. Etelän ja lounaan suuntaiset terassit ovat yleensä aurinkoisia tai peräti paahteisia – lännen ja idän suuntaisille terasseille aurinko paistaa korkeintaan puoli päivää (puolivarjoinen). Joskus lasiterassia saattaa toki varjostaa suuri puu tai toinen rakennus, jolloin valo-olosuhteet saattavat olla ilmansuunnasta huolimatta varjoisampia.

Lasitus tekee tilasta suojaisamman ja lämpimämmän, mikä jatkaa kasvien kasvukautta jopa pari kuukautta. Tilan tuuletukseen sekä satoa tuottavien kasvien pölytykseen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

Lasitetulla terassilla kasvit kukoistavat aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.Lasitetulla terassilla kasvit kukoistavat aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Etenkin paahteisella paikalla kukkalaatikoiden ja amppeleiden mullalta vaaditaan paljon, koska kasvien vedentarve on suuri. Mullan tulisi varastoida vettä ja toisaalta kuivuttuaankin kostua helposti uudelleen. Kastelun tarvetta vähennetään käyttämällä altakasteluruukkuja, tippukastelulaitteita sekä kesäkukkamultaa tai multaan sekoitettavia kastelurakeita. Lisäksi kasvien sijoittamisella sekä erilaisilla varjostustoimenpiteillä on vaikutusta kastelutarpeeseen.

Myös astian koko sekä materiaali vaikuttavat kasteluntarpeeseen. Iso multatila säilyttää kosteuden paremmin kuin pieni. Lasittamattomat saviruukut imevät kosteutta enemmän kuin lasitepintaiset tai muoviset ruukut, joten kasveille on vastaavasti annettava useammin vettä. Metalliset astiat keräävät puolestaan lämpöä, joten juuristolle tulee tukalat oltavat, mikäli aurinko pääsee paistamaan suoraan ruukun pintaan pitkän aikaa. Metallista astiaa kannattaakin käyttää mieluummin suojaruukkuna tai ainakin sijoittaa se sopivasti varjoon.

Tutustu OSB Lasiterassin tuotteisiin

Kukkaloistoa kesäkukilla

Kesäkukat ovat yksi- tai kaksivuotisia. Valmiilla kesäkukilla saadaan nopeasti valmis, kukkiva lasiterassi. Voit istuttaa niitä erilaisiin parvekelaatikoihin, ruukkuihin ja amppeleihin. Yhdistelemällä eri lajeja ja värejä saa näyttäviä kokonaisuuksia.

Parvekelaatikoissa, amppeleissa ja ruukuissa multatilavuus on suhteellisen pieni, joten mullan on oltava laadukasta. Kasvatettaessa yksivuotisia kasveja multa vaihdetaan vuosittain. Kun käytetään Kesäkukkamulta -erikoiskasvualustaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin.

Yhdistele rohkeasti eri lajeja - ja eri värejä sekä lehtimuotoja.Yhdistele rohkeasti eri lajeja - ja eri värejä sekä lehtimuotoja.
Muista, että erityisesti amppelikasveja on kasteltava runsaasti. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Jos kasvi on päässyt kuivahtamaan, voi sen elvyttämistä kokeilla upottamalla amppelin vesialtaaseen tai ämpäriin.

Monivuotiset kasvit lasiterassilla

Monivuotisten puiden, pensaiden, perennojen ja köynnösten vihertymistä ja kasvua on keväällä mukava seurata; myös lasiterassilla. Etenkin puita ja pensaita pitää yleensä keväisin (ja tarvittaessa kasvukaudenkin aikana) leikata kasvun kurissapitämiseksi. Kannattaa valita lajit, jotka pysyvät sopivan kokoisena vähällä vaivalla.

Monivuotisissa kasveissa on muistettava riittävän iso multatila eli astia. Kivikkokasveille riittää 10–20 cm, keskikokoisille perennoille 30–40 cm, ryhmäruusuille ja köynnöksille 40–60 cm ja suurikokoisille perennoille sekä pensaille 50 cm. Pienet puut tarvitsevat viihtyäkseen 60–80 cm paksun kasvualustan. Huomioi myös, että multa ei saa päästä talvella jäätymään eli suojaa ruukut huolellisesti syksyllä – tai vie ne viileään varastoon. Istuta kasvit siis riittävän isoihin ja tarvittaessa lämpöeristettyihin astioihin.

IMG_0311.JPG

Vinkkejä monivuotisten kasvien kasvatukseen:

  • Valitse monivuotisista kasveista valo-oloihin sopivat ja kaikkein kestävimmät lajit lasiterassille.
  • Riittävä kasvutila ja sopiva kasvualusta, lannoitus ja talvisuojaus varmistavat kasvin menestymisen.
  • Muista tarkkailla jo varhaiskeväästä lähtien ikivihreiden havukasvien kosteutta, etteivät ne pääse kuivumaan kevätauringossa.

Terassilla menestyvät monenlaiset kasvit:

Pensaista parhaimpia ovat pienikokoiset lajit, kuten ruusuangervot, kurttulehtiruusut tai hanhikit.

Köynnöksillä saa näyttävän seinämän terassille. Seinän peitoksi sopivia monivuotisia köynnöksiä ovat tavallinen villiviini ja humala. Kärhöistä kestävimpiä ovat pienikukkaiset alppikärhöt, siperiankärhöt ja kiinankärhöt. Astiaan istutetut kärhöt talvehtivat varmimmin kellarissa. Myös yksivuotisia köynnöksiä kannattaa kasvattaa; nopeasti kasvava köynnös on esimerkiksi ruusupapu, jonka hoitokaan ei suurempia ponnisteluja vaadi. Lisäksi pavut ovat syötäviä.

Perennoista terassilla menestyvät parhaiten matalajuuriset lajit, jotka eivät tarvitse kovin syvää kasvualustaa. Vuorenkilvet, kuunliljat, jaloangervot, talviot ja monet muut ovat kauniita sekä yksinään että reunuskasveina.


Mainioita terassikasveja ovat mm. vartetut pikkupuut, rungolliset herukat, pihlaja, riippapihlaja ja havukasveista vuorimänty, tuijat ja kataja.Mainioita terassikasveja ovat mm. vartetut pikkupuut, rungolliset herukat, pihlaja, riippapihlaja ja havukasveista vuorimänty, tuijat ja kataja.

Satoa omasta pikku hyötypuutarhasta

Kasvimaa mahtuu ruukkuun, säkkiin tai laatikkoon! Itse asiassa astia- ja säkkiviljelyn aloittaminen on yksinkertaisempaa kuin kasvien kasvatus maassa, sillä kasvualusta on heti valmiina kasvatukseen.
VINKKI: Parvekkeelle kannattaa ostaa valmiita taimia, koska idätys kestää usein kuukausia ja ei aina ole riittävästi tilaa taimikasvatukselle.

Kasvatusastia valitaan käytettävissä oleva tilan ja oman viljelyinnostuksen mukaan. Yrttien siemenet voi kylvää tavalliseen kukkaruukkuun ja tavallisessa ruukussa voi kasvattaa vaikka perunoita. Keskikokoiseen ruukkuun mahtuu yksi peruna. Sadon jouduttamiseksi perunat kannattaa esi-idättää ennen istutusta.

IMG_0201.JPG

Puuttuuko sinulta oma lasiterassi? Pianhan se sinullekin saadaan ja saat nauttia elämästä ja kasveista vuoden ympäri.

OSB Lasiterassi sopii sekä vanhaan että uuteen taloon

OSB Lasiterassin suunnittelijat varmistavat lupaprosessista lähtien rakennusmääräykset huomioon ottaen, että nopeallakin aikataululla voidaan toteuttaa räätälöidysti asiakkaiden toiveiden mukainen lasiterassikokonaisuus. OSB Lasiterassi takaa kattavan ja laadukkaan kokonaisratkaisun jokaiselle asiakkaalle yksilölliset tarpeet huomioiden.

  • Kattavat kokonaisratkaisut asiakkaan tarpeet huomioiden.
  • OSB Lasiterassi toteuttaa projektin tarvittaessa suunnittelusta toteutukseen, sisältäen terassin pohjatyöt ja uusimisen.
  • Toiminta pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta mahdollisuuksien mukaan ympäri Suomen. Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluun.
  • OSB Lasiterassin lasituskokonaisuuksiin pääset tutustumaan Espoon Tillinmäessä sijaitsevassa Showroomissa. Aukioloajat löytyvät nettisivuilta tai voit varata itsellesi asiakaspalvelusta sopivan vierailuajan.
  • Lasiterasseilla on jopa 10 vuoden takuu! Takuutiedot löydät tuotekohtaisesti tuotteiden esittelysivulta.
  • Lasiterassit on suunniteltu kestämään Suomen haastavat sääolosuhteet, ja asennuksen yhteydessä asiakkaille annetaan kattavat käyttö- ja huolto-ohjeet.
  • Lue lisää asiakkaiden kokemuksista OSB Lasiterassista

Katso esite (pdf)


Lasiterassilla voi nauttia olostaan vuoden ympäri.Lasiterassilla voi nauttia olostaan vuoden ympäri.

Kiinnostuitko?
​​​​​​​Jätä yhteydenottopyyntö

OSB Lasiterassi toimii pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta pyrkii toteuttamaan kaikkien asiakkaiden terassiunelmat mahdollisuuksien mukaan ympäri Suomen. Ole yhteydessä asiakaspalveluun ja toteutetaan unelmasi.

 
Julkaistu
9.5.2022