Suunnittele saunasi oikein - hyödylliset vinkit

Saunan huolellinen suunnittelu on tärkeää hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi sekä remontissa että uuden saunan rakentamisessa. Saunan koko määrittelee hyvin pitkälti laudemallin, joka tilaan sopii. Ennen lopullisten mittojen lukitsemista kannattaa siis miettiä haluaako saunaan suorat lauteet, L-malliset lauteet vai kenties vastakkain istuttavat lauteet.

Saunan sisämittojen lisäksi oven ja kiukaan sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Oikealla oven ja kiukaan sijoittelulla saadaan pienikin saunatila tehokkaasti käyttöön. Huonekorkeudet ovat tämän päivän rakentamisessa 2600 mm, saunan katto kannattaa kuitenkin laskea 2200-2300 mm korkeuteen. Lämpö nousee saunassa ylös ja korkeassa saunatilassa lauteitakin on nostettava ylemmäksi. Tämä vaikeuttaa lauteille nousemista ja useampi nousuinen jakkara vie paljon tilaa.

Millaiseen käyttöön sauna tulee?

Montako saunojaa saunaan pitää mahtua kerralla? Kuuden hengen saunaa ei kannata rakentaa kahden hengen käyttöön ja sama pätee toisinkin päin, jos saunassa on aina 3-4 henkeä, pieni sauna ei riitä. Hyvä tapa on mitoittaa saunaan vakiokäyttäjien lisäksi yksi lisäpaikka. Yhdelle saunojalle varataan tilaa 600 mm suoraa laudetta tai kulmapaikka.

Alla on muutamia esimerkkejä, joissa ilmoitetaan henkilöiden määrä ja suositus saunan koosta sekä laudemallista. Suositus henkilöiden määrästä: ensimmäisellä numerolla tarkoitetaan nykyinen henkilötarve ja jälkimäiseen on lisätty "lisäpaikka".

Suunnittele unelmiesi sauna!

Laudepaketti LOG, 42x190 luonnonmusta kuusi.Laudepaketti LOG, 42x190 luonnonmusta kuusi.

Montako saunojaa pitää mahtua kerralla?

Suora laude Suositellaan 1-2 hengelle. Suora laude sopii yleensä saunaan kuin saunaan pienen tilantarpeensa vuoksi. Suositeltava minimisyvyys saunalle on 1500 mm ja leveys 1600 mm. Ovi sijoitetaan jompaankumpaan reunaan. Kiukaan turvallisin sijainti on oviseinällä, näin saunan lauteiden käyttö on turvallista ja suoraviivaista.

L-mallinen laude (pieni) Suositellaan 2-3 hengelle. Kiukaalle turvallisin sijainti on oviseinällä, näin lauteiden käyttö on turvallista ja suoraviivaista. Sopiva mitoitus saunalle on 1900 mm x 1800 mm.

L-mallinen laude (suuri) Suositellaan 3-4 hengelle. Jos L-mallisen lauteen halutaan menevän seinästä seinään, kiukaalle paras sijainti on oviseinällä. Kiuas tarvitsee ehdottomasti suojan lauteilta ja sivulta päin L-mallisella kiuaskaiteella. Tämä sauna vaatii leveyttä vähintään 2400 mm ja syvyyttä 1700 mm.

U-mallinen laude Suositellaan 4-5 hengelle. U-mallinen laude sopii saunaan, jossa ovi on lähes keskellä oviseinää. Suositeltava minimileveys saunalle on 2100 mm ja syvyys 1800 mm. Suositus 2600x1800 mm. Kiukaalle turvallisin sijainti on oviseinällä. Tällöin saunan lauteille nouseminen ja laskeutuminen on turvallista ja suoraviivaista. Jos halutaan, että alalaude jatkuu oviseinälle asti, oviseinälle pitäisi jäädä tilaa vähintään 900 mm.

Vastakkainistuttava laude Suositellaan 5-6 hengelle. Laude vaatii laudemalleista kaikkein leveimmän tilan. Suositeltava minimileveys saunalle on 2600 mm ja minimisyvyys 1800 mm. Paras leveys olisi vasta 2800 mm jälkeen, näin alalaude voidaan tehdä yhtenäiseksi ja liikkuminen saunassa on mahdollisimman turvallista. Laude, jossa vastakkaiset suorat, minimimitat ovat 2400 mm x 1700 mm.

1. Suora laude, 2. Pieni L-mallinen laude, 3. Suuri L-mallinen laude, 4. U-mallinen laude, 5. Vastakkainen laude.1. Suora laude, 2. Pieni L-mallinen laude, 3. Suuri L-mallinen laude, 4. U-mallinen laude, 5. Vastakkainen laude.

Kun saunojien määrä on selvillä, on aika valita sopiva laudemalli. Tässä esimerkissä oli 5 mallia, joita jokainen räätälöidään saunan mittoihin sopivaksi. Sun Saunalla on valintaohjelma, jolla voit valita itsellesi sopivan laudemallin ja ohjelma kertoo optimaalisen mitoituksen.

Millainen kiuas saunaan valitaan?

Kiukaankin valinnassa ulkonäkö on ehkäpä merkittävin valintaperuste. Kaikkien kiuasvalmistajien kiukaat ovat oikein sijoiteltuina turvallisia käyttää. Nykyisen isonkivitilatrendin mukaisia kiukaita löytyy jokaiselta kiuasvalmistajalta. Nämä kiukaat ovat hyvin pehmeälöylyisiä tarjoten kuitenkin suuremmalla löylynheitolla riittävät löylyt kovimmillekin saunojille.

Kiukaan valintaan vaikuttavat ulkonäön lisäksi saunan koko ja kiukaan tyyppi. Kaikki kiuasvalmistajat ilmoittavat kyseiselle kiukaalle saunatilan minimi- ja maksimitilavuudet. Huomioi kiukaan tehoa valittaessa saunassa olevat lasi- ja kivipinnat, jotka vaikuttavat kiukaan tehoon. Laske ensin saunasi tilavuus kuutioina ja lisää jokaista lasi- tai kiviseinäneliötä kohden tilavuuteen yksi kuutio lisää.

Tässä esimerkissä esitetään laskenta kiukaan tehon mitoituksesta:

Saunan koko on 2000 x 2000 x 2300 mm, sähkökiuas, etuseinä laattaa ja lasia.

1. Lasketaan saunan tilavuus: 2,0 x 2,0 x 2,3 m = 9,2 m³.
2. Etuseinä laatta ja lasia, pinta-ala: 2,0 x 2,3 m = 4,6 m². Tarkoittaa, että lisätään saunan oikeaan kuutiomäärään 9,2 m³, lisää 4,6 m³.
3. Kiukaaksi pitää valita kiuas, joka tarkoitettu 13,8 m³:n saunaan. (9,2 + 4,6 = 13,8 m³)


Minne ovi sijoitetaan?

Oven sijoittamiseen vaikuttavat pesuhuoneen toiminnallisuuden lisäksi kaksi asiaa: Kiukaan sijainti ja laudemalli.

Jos pesuhuoneen puolella saunan seinän vieressä on poreamme tai suihku, niin niille pitää varata tilaa noin 900-1000 mm. Eli saunan puolelta 900-1000 mm voidaan käyttää Suorassa ja Pienessä L-lauteessa kiukaalle ja Suuressa L-lauteessa, U-lauteessa ja Vastakkaismallissa lauteelle.

1. Suorassa ja Pienessä L-lauteessa ovi sijoitetaan jompaankumpaan laitaan ja kiuas oviseinälle toiselle puolelle.

2. Suuressa L-lauteessa ja U-lauteessa ovi sijoitetaan keskelle ja kiuas turvaetäisyyksineen oven toiselle puolelle. Kiukaalle jätetään 600-800 mm, ovelle 900mm ja lauteille 900-1000mm. Suuressa L-lauteessa ja U-lauteessa suositusleveys on 2400 - 2600 mm

3. Vastakkaisessa lauteessa ovi ja kiuas sijoitetaan aivan keskelle. Lauteille ja ovelle varataan 900 mm, eli minimileveys on 2700 mm, suositus yli 2800 mm.

Suuri L-laude, ylälauteelle jätetään noin 900-1000 mm.Suuri L-laude, ylälauteelle jätetään noin 900-1000 mm.
Pieni L-laude, kiukaalle jätetään 900-1000 mm tilaa. Kiuas integroitu.Pieni L-laude, kiukaalle jätetään 900-1000 mm tilaa. Kiuas integroitu.

Minne kiuas sijoitetaan?

Kiukaan sijoittamiseen on kolme sääntöä, joiden avulla kiuas voidaan sijoittaa toimivasti saunaan kuin saunaan.

Kiuas tulisi sijoittaa niin, että:
1. Saunoja näkee kiukaan.
2. Saunoja ei polta itseään silloin, kun hän nousee lauteille tai laskeutuu lauteilta.
3. Jos saunassa on lasiseinä, sijoitetaan kiuas sen läheisyyteen, näin saunoja näkee kiukaan ja lasiseinästä läpi peseytymistiloihin.

Kiuas kannattaa ensisijaisesti sijoittaa oviseinän vasemman tai oikean puoleiseen nurkkaan, jolloin lauteiden käyttö on turvallista ja suoraviivaista.Kiuas kannattaa ensisijaisesti sijoittaa oviseinän vasemman tai oikean puoleiseen nurkkaan, jolloin lauteiden käyttö on turvallista ja suoraviivaista.

Lasiseinä saunan ja pesuhuoneen väliin

Lasiseinällä saadaan merkittävästi lisää tilantuntua pieniinkin tiloihin. Lasiseinän ideana on yhdistää sauna ja pesuhuone yhdeksi avaraksi kokonaisuudeksi. Saunan valaistus tuo tunnelmaa pesuhuoneeseen ja päinvastoin.

Lasiseinän etuja perinteisiin väliseinäratkaisuihin verrattuna ovat:

  • Tilat yhdeksi avaraksi kokonaisuudeksi.
  • Ei lahoavia tai käytössä tummuvia puuosia ovipielissä (listat alumiinia ja saranat kromattuja).
  • Viimeistelty lopputulos.
  • Täysikokoinen lasiseinä on työajallisesti nopeampi kuin umpiseinä.

Lasiseinän suunnittelussa on huomioitava suihkun paikka. Veden mukana lasiseinään kertyy aina jonkin verran kalkkia, jätä siis mahdollisuuksien mukaan suihkun ja lasiseinän väliin noin 800 mm. Lasiseinän alle tai viereen voidaan hyvin sijoittaa pesu- tai poreamme.

Kiuas voidaan asentaa lasin alle tai viereen, karkaistu lasi kestää lämpövaihteluja hyvin. Lasiseinä ei oleellisesti vaikutta saunomislämpötilaan, saunanlämmitysaikaa lasiseinä lisää jonkin verran.

Kalustettavuudeltaan toimivin saunahuone on neliön tai suorakaiteen muotoinen. Sopiva saunan korkeus on 2200 – 2300 mm.Kalustettavuudeltaan toimivin saunahuone on neliön tai suorakaiteen muotoinen. Sopiva saunan korkeus on 2200 – 2300 mm.

Valaistus kuituvalaisimella

Saunaan halutaan usein pehmeä, tunnelmallinen valaistus. Sen täytyy olla turvallisuuden kannalta riittävä, mutta ei kuitenkaan häikäisevä. Kuituvalaisin on tällä hetkellä kaikkein luotettavin saunavalaisin perinteisen ritilävalaisimen rinnalla.

Nykyaikaiset kuituvalot ovat led-polttimoilla toimivia hyvin pitkäikäisiä valaisimia. Projektori asennetaan saunassa niin alas lauteen alle, että led-tekniikka kestää lämpötilan. Hehkulamppujen tilalle saunan kattoon ei tulisi asentaa led-polttimoita liian korkean lämpötilan vuoksi.

Lauteeseen asennettava laudekuituvalaisin synnyttää saunaan puusta heijastuvan, pehmeän valaistuksen. Kuidut asennetaan saunaan paneloinnin ja laudeasennuksen yhteydessä. Laudevalaisimen etuna on myös kosteisiin tiloihin hyväksytty, äänetön projektori, joka voidaan asentaa lauteen alle paneelin pintaan.

Samalla tekniikalla toimivia valaisimia on saatavilla myös saunan kattoon, näissäkin valaisimissa projektori asennetaan lauteen alle tai viereisiin tiloihin kuten pesuhuoneen kattoon. Näillä saadaan valaistua hyvin yksityiskohtia kuten kiuasta tai kiukaan takana olevaa kiviseinää. Isommilla kattokuitusarjoilla saunaan saa luotua myös näyttävän tähtitaivaan.

Saunaan halutaan tunnelmallinen valaistus. Sen täytyy olla riittävä, mutta ei kuitenkaan häikäisevä.Saunaan halutaan tunnelmallinen valaistus. Sen täytyy olla riittävä, mutta ei kuitenkaan häikäisevä.

Koristekiviseinät kiukaan takana

Nykytrendin mukaisesti kiukaan taakse asennetaan usein kivi tai laatta. Sähkökiuassaunoissa tällä ei useinkaan ole paloturvallisuusetäisyyksien täyttymisen kannalta merkitystä vaan kivellä haetaan elävyyttä ja visuaalisia yksityiskohtia. Puukiukaita käytettäessä kivellä on vaikutusta myös turvaetäisyyksiin. Kiven tai laatan valinta on tietenkin makuasia, mutta karkeapintaista kiviseinää sopivasti valaisemalla saadaan luotua hyvin eläviä pintoja.

Panelointi

Saunan paneelivalinta vaikuttaa olennaisesti saunan tunnelmaan. Sauna on rentoutumista varten, joten yksinkertainen ja rauhallinen tyyli sopii hyvin saunaan. Sormipaneeleita ja erilaisia kuviointeja paneelipinnoissa kannattaa käyttää harkiten.

Tavallisin käytetty panelointisuunta on vaaka-asennus, koska vaakapanelointi vaatii vain yksinkertaisen koolauksen säästäen näin tilaa. Isoissa uimahallien ja taloyhtiöiden saunatiloissa käytetään jonkin verran myös pystypanelointia.

Perinteisen pyöreäponttisen (stp) paneelin rinnalle on tullut leveämpiä teräväponttisia (sts) paneeleita. Nämä paneelit ovat ajattomia ja raikkaita ja sopivat hyvin pelkistettyyn sisustustyyliin. Lähelle seinää sijoitettu kuituvalo yhdessä teräväponttisen paneelin kanssa korostaa kauniisti ponttia.

Paneloinnin värillä vaikutetaan saunan tunnelmaan. Tumma paneeli tuo saunaan savusaunamaisen tunnelman. Vaalea paneeli korostaa saunan puhtautta ja raikkautta.Paneloinnin värillä vaikutetaan saunan tunnelmaan. Tumma paneeli tuo saunaan savusaunamaisen tunnelman. Vaalea paneeli korostaa saunan puhtautta ja raikkautta.

Turvallisuus huomioon saunan mitoituksessa

Oven ja jakkaran välissä olisi hyvä olla vähintään jalkaterän mittainen väli (200–300 mm), jotta lauteilta laskeutuessa ei tarvitse nojata oveen, vaan voi rauhassa astua ensiksi lattialle ja avata sitten oven. Tämä on pienessä saunatilassa haastavaa, koska se tarkoittaa 600-700 mm syvyyttä jakkara-aukkoon. Riittävän kokoinen jalkalaude sekä ylä- ja alalauteen välinen ritilä tekevät saunasta turvallisen myös lapsille. 2-portainen nousujakkara, mahdollinen kiuaskaide ja seinään kiinnitettävä nousukaide tuovat turvallisuutta liikkumiseen.

Saunan materiaalit

Saunassa puumateriaalit ovat kovalla rasituksella. Puun ravistuminen nopeutuu yli 70 asteen lämpötiloissa, mikä edistää materiaalien halkeilemista. Jatkuvat kosteusvaihtelut, kastuminen ja kuivuminen edesauttavat ilmiötä. Laudemateriaalien valinnassa ratkaisevin tekijä on kuitenkin värin ja syykuvion luoma tunnelma. Jokainen meistä haluaa kauniin saunan itselleen, toki materiaalin vaatima huolenpito kannattaa ottaa huomioon valintoja tehtäessä. Muita huomioon otettavia tekijöitä ovat materiaalin puhdistettavuus, pihkaisuus ja oksaisuus sekä halkeamisherkkyys.

Saunan puumateriaaleina käytetään sekä havu- että lehtipuuta. Runkorakenteena kannattaa käyttää havupuuta, joka kestää hartsipitoisuutensa vuoksi paremmin kosteutta kuin lehtipuut. Sun Saunan valikoimissa laudemateriaaleiksi ovat tervaleppä, lämpökäsitelty tervaleppä, lämpökäsitelty haapa, jättiläistuija ja lämpökäsitelty magnolia. Nämä materiaalit ovat huokoisia ja pihkattomia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin laude- ja paneelimateriaaleiksi.

Materiaaleista vaaleimpia ovat havupuut, apachi ja käsittelemätön haapa. Tervalepän väri vaihtelee vaaleasta punaruskeaan. Lämpökäsittely tekee puusta tummemman, vääntymättömän ja paremmin kosteutta kestävän, mutta hieman hauraamman materiaalin. Lämpökäsittelytekniikka on kehittynyt ja siitä johtuvaa laudelaudan halkeilua esiintyy nykyisin hyvin harvoin. Valittiinpa saunaan mikä tahansa pintamateriaali, se olisi hyvä suojakäsitellä ennen saunan käyttöönottoa. Paneeleihin löytyy paneelin suoja-aineet ja lauteeseen käytetään puhdasta parafiiniöljyä.

Suunnittele unelmiesi sauna - aloita tästä

Jätä yhteydenottopyyntö


 
Julkaistu
28.8.2018