• Etusivu
  • Osakas

Vuokrasopimuksen irtisanominen ja irtisanomisaika

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.04.2014Päivitetty 14.06.2023
20225_78329.jpg

Vuokrasopimuksen irtisanomista koskevat säädökset löytyvät asuinhuoneistojen vuokrauksesta annetun lain 31.3.1995/481 (jäljempänä AHVL) seitsemännestä luvusta. Seuraavassa katsaus vuokrasopimuksen irtisanomista koskeviin lain säädöksiin.

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika

Jos toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan, se päättyy irtisanomisajan kuluttua. Määräaikainen vuokrasopimus voidaan päättää irtisanomisen johdosta vain siten kuin AHVL:ssä säädetään. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, (jollei toisin sovita tai AHVL:stä tai muusta laista muuta johdu).

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden, ja muussa tapauksessa irtisanomisaika on kolme kuukautta. Tätä kutsutaan vuokranantajan irtisanomisajaksi.

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi (vuokralaisen irtisanomisaika). Ehto, jolla vuokranantajan irtisanomisaikaa lyhennetään tai vuokralaisen irtisanomisaikaa pidennetään, on mitätön.

Info

Info

  • Vuokrasopimuksen irtisanomisajan pituus vaihtelee riippuen vuokrasopimuksesta sekä siitä, kumpi osapuoli vuokrasopimuksen irtisanoo.
  • Huomioi irtisanomisen ajankohta. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana vuokrasopimuksen irtisanominen on suoritettu.

Puolison suostumus vuokrasopimuksen irtisanomiseen

Kun puolisot asuvat yhdessä vuokraamassaan tai toisen heistä vuokraamassa yhteisenä kotina käytettävässä asuinhuoneistossa, ei puoliso saa irtisanoa vuokrasopimusta ilman toisen puolison suostumusta. Jos sitä ei voida hankaluudetta saada, ei suostumusta tarvita. Jos puoliso ilman hyväksyttävää syytä kieltäytyy antamasta suostumustaan, tuomioistuin voi antaa luvan irtisanomiseen.

Info

Info

  • Yhdessä puolison kanssa vuokrattu asunto / toisen vuokraama yhteinen koti irtisanotaan yhteisellä suostumuksella. Jos puolison suostumusta ei voi hankaluudetta saada, voi irtisanomisen tehdä ilman puolison suostumusta.

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus ja tiedoksiantaminen

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen on vuokralaiselle annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa mainitaan vuokrasuhteen päättymisajankohta ja irtisanomisen peruste. Irtisanomisilmoituksesta käy myös sellainen haaste häätämisestä, jossa vuokrasuhde vaaditaan päättymään.

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen on vuokranantajalle tai sille, jolle vuokranantaja on antanut tehtäväksi periä vuokran (ei kuitenkaan rahalaitokselle) annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus.
Irtisanominen on toimitettava todistettavasti.

Jos ei tiedetä, kuka vuokralainen on, irtisanomisilmoitus voidaan antaa vuokralaiselle tiedoksi julkaisemalla se virallisessa lehdessä ja lisäksi toimittamalla siitä tiedonanto huoneistoon, jota vuokrasuhde koskee. Ilmoituksen katsotaan tulleen tällöin vuokralaisen tietoon lehden ilmestymispäivänä.

Jollei irtisanomista ole suoritettu siten kuin laissa säädetään, irtisanominen on tehoton.

Info

Info

  • Irtisanomisilmoitus on toimitettava kirjallisesti.
  • Vuokranantajan irtisanoessa on ilmoituksessa mainittava myös irtisanomisen peruste.
Info

Info

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

Tuomioistuin voi oikeuttaa vuokralaisen tai vuokranantajan irtisanomaan määräaikaisen vuokrasopimuksen erityisellä perusteella.

Oikeus irtisanoa vuokrasopimus voidaan antaa vuokralaiselle,

1) jos hänen tai hänen huoneistossa asuvan perheenjäsenensä sairaus tai vamma aiheuttaa asunnon tarpeen lakkaamisen tai olennaisen muuttumisen tai

2) jos hän muuttaa toiselle paikkakunnalle opintojensa, työnsä tai puolisonsa työn takia tai

3) jos muusta näihin verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi vuokralaisen kannalta ilmeisen kohtuutonta.

Oikeus irtisanoa vuokrasopimus voidaan antaa vuokranantajalle,

1) jos hän tarvitsee huoneiston omaan tai perheenjäsenensä käyttöön syystä, jota hän ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä, tai

2) muusta tähän verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi ilmeisen kohtuutonta.

Vuokrasopimuksen sillä osapuolella, joka ei ole sopimusta irtisanonut, on oikeus saada kohtuullinen korvaus sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä hänelle aiheutuneesta vahingosta.

Vuokralaisen irtisanomissuoja toistaiseksi voimassa olevassa vuokrasuhteessa

Tuomioistuimen on vuokralaisen vaatimuksesta julistettava vuokranantajan irtisanominen tehottomaksi, jos irtisanomisen perusteena on vuokran tai vuokran määräytymistä koskevan ehdon tarkistaminen ja vuokra tai ehto olisi kohtuuton; tai jos irtisanomista on vuokralaisen olosuhteet huomioon ottaen pidettävä muutoin kohtuuttomana eikä irtisanomiseen ole hyväksyttävää syytä.

Vaatimus irtisanomisen julistamisesta tehottomaksi on pantava vireille vuokrasuhteen kestäessä ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa irtisanomisen tiedoksisaannista.

Vuokrasuhteen päättyessä vuokranantajan irtisanomisen perusteella, jota ei voida pitää hyvän tavan mukaisena, vuokralaisella on oikeus saada korvaus muuttokustannuksista ja uuden huoneiston hankkimisesta aiheutuneista kuluista sekä suorittamistaan huoneiston vuokra-arvoa nostaneista korjaus- ja muutostöistä.

Niin ikään vuokralaisella on oikeus saada enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä hyvityksenä huoneiston vaihtamisen aiheuttamasta haitasta.

Info

Info

  • Vuokralaisella olemassa irtisanomissuoja kun kyseessä toistaiseksi voimassa oleva vuokrasuhde.
  • On syytä ottaa huomioon laissa annetut aikamääreet, minkä ajan puitteissa on toimittava.

Vuokrasopimuksen irtisanomissuojan tai korvausoikeuden menettäminen

Jos vuokralainen irtisanomisen jälkeen laiminlyö velvollisuutensa vuokralaisena, vuokralainen on menettänyt oikeutensa saada irtisanominen julistetuksi tehottomaksi tai oikeutensa saada korvausta sopimuksen päättymisestä. Vuokralainen ei kuitenkaan menetä oikeuttaan, jos laiminlyönti on vähäinen.

Kielletyt ehdot irtisanomissuojasta ja korvauksista

Ehto, jolla rajoitetaan vuokralaisen oikeutta irtisanomissuojaan tai korvaukseen, on mitätön. Vuokrasuhteen päättyessä vuokranantaja on velvollinen suorittamaan vuokralaiselle muuta korvausta vain sen mukaan, mitä sen maksamisesta on sovittu.

Lähde: Asuinhuoneistojen vuokrauksesta annettu laki 31.3.1995/481

Osakas
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
202210_67121.jpg
Pienten lasten halloween
Halloween on Amerikasta Suomeen rantautunut uudenlainen perinne, joka tuo jotain jännittävää ja ehkäpä vähän mystistäkin syksyn hämyisiin ja vähän viileneviinkin iltoihin. Isommat lapset perinteisesti saattoivat lähteä pienelle karkki vai kepponen -kierrokselle, mutta mitäpä nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä tulisi tai halutaan välttää?
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Liikehuoneiston muuttaminen asunnoksi?
Omistan liikehuoneiston katutasossa, kävelykadulla, ja anoin yhtiökokoukselta lupaa muuttaa se asunnoksi. Yhtiökokous eväsi anomukseni, mitään perusteluita ei kerrottu. Voinko moittia päätöstä esimerkiksi pitämällä sitä kohtuuttomana, koska muutostyö ei olisi vaikuttanut mitenkään esimerkiksi talon julkisivuun? Asunnossa on jo valmiina minikeittiö ja 2-osainen WC, suihku pitäisi asentaa WC:n toiseen osaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton