Onko keittiöremontti suunnitelmissasi?

Oletko kyllästynyt vanhaan keittiöösi, tuntuuko että keittiö ei ole niin toimiva kuin mitä pitäisi? Liian vähän pöytätilaa, pesualtaat väärässä paikassa ja niin edelleen… Mitä kaikkea tulisi muistaa ottaa huomioon kun lähdet suunnittelemaan uutta keittiötä?

Aivan ensimmäiseksi, ota selvää, tarvitaanko suunnittelemaasi muutostyöhön lupaa. Tähän saat helpoimmin vastauksen oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaisilta. Helppo muistisääntö on, että jos kosket kantaviin seinärakenteisiin, lupa tarvitaan pääsääntöisesti aina.

Millaisen keittiön haluan?

Keittiön suunnittelu kannattaa lähteä siitä, että istahtaa keittiöön tai tulevan keittiön paikalle kynä ja paperi edessä. Tutki ja mieti tilaa, mitä kaikkea esimerkiksi vanhassa keittiössä on hyvää ja mikä toimivaa. Listaa samalla myös asiat joista et pitänyt. Listaa samalle paperille haaveesi sekä toiveesi, jolloin suunnitteluvaiheessa mikään ei jää huomioimatta tai mainitsematta.

Keittiön tyyli – minkälaisessa keittiössä viihdyt? Onko tyylisi enemmän uutuuttaan ja pelkistettyjä linjoja korostava moderni, vai pidätkö enemmän maalaisromantiikasta, entä retro-henkinen keittiö? Keräile kuvia, joissa on yksityiskohtia joista pidät erilaisista sisustuslehdistä, kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa väittää sanontakin. Entä värimaailma? Hillitty, rohkea vai jotain siltä väliltä?
Keittiöremontti kannattaa aloittaa suunnitelmastaKeittiöremontti kannattaa aloittaa suunnitelmasta

Keittiön toiminnallisuus?

Millainen on sinun tapasi käyttää keittiötä? –Kysymys kuulostaa ehkä kummalta, mutta tällä kysymyksellä on tarkoituksensa. Keittiön käyttötavalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, mihin sinulla on tapana laskea tavaraa käsistäsi, toisin sanoen missä tarvitset laskutilaa ja minne tarvitset esimerkiksi kattaustilaa. Näin saat helposti selville minne pöytätasot sijoittuisivat luontevasti.

Myös ennen varsinaista keittiön ostopäätöstä suunnittele keittiösi säilytystilat, missä haluat säilyttää mitäkin –näin pystyt varmistumaan siitä että keittiösi säilytystilat ovat riittävät.

Keittiö alkuperäisessä asussaan...Keittiö alkuperäisessä asussaan...
... ja keittiö uudistettuna.... ja keittiö uudistettuna.

Putkiremontti kannattaa yhdistää keittiöremonttiin

Ihanteellisimmassa tilanteessa riittää kalusteiden uusiminen, jolloin ei välttämättä tarvitse koskea vesiputkiin tai sähkövetoihin. Joskus pelkkä kalusteiden uusiminen ei riitä, vaan on ryhdyttävä suurempiin muutostöihin, joissa koko tila ja sen eri käyttöominaisuudet mietitään uudelleen.

Keittiöremonttisi aikana tarvitset ammattilaisten apua. Sähkömies, putkimies sekä rakennusalan ammattilainen ovat kyllä hintansa arvoisia remontin aikana. Muista laatia selkeäsanainen sopimus urakoitsijoiden kanssa, mitä keittiötoimitus pitää sisällään. Näin vältytään turhilta ja ikäviltä yllätyksiltä remontin aikana ja sen jälkeen.

Usein kalusteasennuksen saa kalustetoimittajalta –kannattaa käyttää hyödyksi tai ainakin kysyä myös kalustetoimittajan tarjous.

Putki- ja keittiöremontti kannattaa yhdistää.Putki- ja keittiöremontti kannattaa yhdistää.
Mikäli kohteenasi on vanhempi asuintalo, kannattaa ehdottomasti ottaa selvää putkiston kunnosta sekä sen mahdollisesta uudistamisen tarpeesta. On ehdottomasti järkevämpää yhdistää putkiremontti ja keittiöremontti samaan aikaan tapahtuvaksi toimenpiteeksi, kuin purkaa uutta keittiötä vanhan putken mahdollisesti pettäessä. Myös taloudelliselta katsantokannalta tarkasteltuna kahden remontin yhdistäminen on järkevää. Vesiputkien vetojen tekeminen uusiksi ja vesipisteen siirto toiseen paikkaan on mahdollista, jätä kuitenkin työ ammattilaisen tehtäväksi.

Sähkötöillä valaistus ja käyttömukavuus kuntoon

Iäkkäämpien omakotitalojen sähköntarve ei ollut vuosikymmeniä sitten yhtä suuri, kuin mitä tänä päivänä. Lisäksi keittiön varustetaso on nykyisin jotain aivan muuta kuin mitä se on ollut joskus esimerkiksi 1950-luvulla, joten pistorasioita joudutaan todennäköisesti joka tapauksessa lisäämään. Kannattaa siis ottaa selvää keittiösi sähköistyksen riittävyys, niin nykyaikaisia kuin kodinkoneet ovatkin –ne yhä edelleen tarvitsevat toimiakseen sähköä. Kodinkoneiden sekä keittiön sähkölaitteiden määrän kasvaessa tarvitaan yhä enemmän sähköä sekä pistokkeita.

Sähkövedot kannattaa tarkastuttaa, sillä etenkin vanhemmissa kiinteistöissä on aika saattanut tehdä tehtävänsä. Joskus tarvittavat muutokset ovat niin mittavia, että jopa sähkökaappia joudutaan muuttamaan mitoitukseltaan suuremmaksi. Mieti sähköjä toiminnallisuuden ja käytön kannalta, minne kaikkialle tarvitset pistorasian. Jälkikäteen on taas rasioiden lisääminen työläämpää, huonoimmissa tapauksissa jopa mahdotonta. Ennemmin liikaa rasioita kun liian vähän.

Valaistuksella on suuri merkitys työskentelymukavuuteen.Valaistuksella on suuri merkitys työskentelymukavuuteen.
Haaveiletko keittiöösi saarekkeesta? Muista vain, että saareke vaatii lähes poikkeuksetta myös sähköistämisen. Saarekkeen sähköistys on yleensä, lähes poikkeuksetta, vedettävä lattian alta –tämä tuottaa lisätyötä, ja kustannuksia.

Valaistus –suuri merkitys työskentelymukavuudelle

Ota työpisteitä suunnitellessasi huomioon myös valaistus ja sen riittävyys. Keittiössä tulee olla hyvä valo, jonka ääressä pystyy työskentelemään, yleisvalo sekä vielä tunnelmavalaistus tilanteisiin, jossa esimerkiksi vietetään iltaa ystävien seurassa. Tunnelmavalot voidaan sijoittaa esimerkiksi sokkeliin, mahdollisiin vitriinikaappeihin tai vaikkapa välitilaan. Välitilaan on mahdollista sijoittaa myös tehokas työskentelyvalo. Kannattaa kysellä ideoita omalta sähkömieheltä, hänellä saattaa olla ehdotuksia joita sinulle itsellesi ei olisi tullut mieleen.

Kaappien paikkojen muuttuminen

Kaappien paikkojen sekä koon vaihtuminen vaikuttavat kaappien kiinnitykseen. Seinien koolauksien sijainnit tulisi selvittää, sillä kaapistoja ei voida kiinnittää vain ja ainoastaan kipsi- tai lastulevyn varaan. Mikäli koko keittiö laitetaan uusiksi, voi olla helpompaa poistaa myös vanhat levytykset, laittaa kalustetuet paikoilleen ja levyttää seinäpinta uudelleen. Samalla saadaan vedettyä tarvittavat sähköt ynnä muut mitä seinien sisälle tarvitsisi asentaa. Etua tässä on myös seinäpintojen viimeistelyssä, jolloin maalaukset, laatoitukset sekä tapetoinnit on helppo tehdä uudelle pinnalle.

Jäikö mahdollisesti vanhan kaapin paikalle kohta, josta viimeistelty lattiamateriaali puuttuu? Tällöin kannattaa miettiä ratkaisu kokonaisvaltaisesti, tehdäkö keittiön lattia myös samalla. Se on ehdottomasti helpoin ratkaisu.
Ja vielä viimeiseksi neuvoksi:

Panosta laatuun sekä kestäviin materiaaleihin. Lopputuloksena on sinulle mieleinen ja toimiva keittiö, jonka käyttöikä on varmasti suhteessa pidempi kuin remontista maksettava hinta. Samalla kun panostat materiaaleihin ja laatuun, panosta myös mekanismeihin, jolloin keittiösi mekaniikka toimii halutulla tavalla ja pitkään.

 
Päivitetty
9.4.2014