• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdolla terve talo ja asukkaat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 09.11.2023
20156_43822.jpg

Ilmanvaihtokone Vallox 110 MV

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on osa tervettä taloa

Talot ja asunnot rakennetaan aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa sen, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä:Ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. ja Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.

Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman kuluttamatta liikaa talosi energiaa.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Hyvä sisäilma ja energian säästö

Muistilista ilmanvaihtokoneen oikeaan valintaan

Ilmanvaihtokoneen mitoitus
Ilmanvaihtokoneen tulee olla oikean kokoinen. Talon perusilmanvaihdon (kerran kahdessa tunnissa) toteutuessa ilmanvaihtokoneen puolella teholla, on myös tehostusvaraa esim. märkätilojen kuivattamiseen. Tähän mitoitukseen perustuvat Valloxin ohjeelliset neliömäärät. Huoneiden, erityisesti märkätilojen määrä sekä erikoistilat, kuten uima-allas, vaikuttavat ilmanvaihtojärjestelmän mitoitukseen. Liian pieni ilmanvaihtokone saattaa aiheuttaa ääniongelmia, koska sitä joudutaan käyttämään maksimiteholla, mutta ylimitoituksestakaan on harvoin etua.

Ilmanvaihdon ohjaus ja ilmanlaatuanturit
Oletko aktiivinen ilmanvaihdon käyttäjä vai haluatko ilmanvaihdon säätyvän aina automaattisesti oikealle teholle? Nopeuskytkimellä voi ilmanvaihtoa itse säätää tarpeen mukaan. Mukavuudenhaluiselle käyttäjälle kosteus- ja hiilidioksidianturit takaavat aina hyvän sisäilman automaattisesti tarpeenmukaisilla ilmavirroilla.Automaattinen säätö on edullista ylellisyyttä. Kosteusohjaus tehostaa automaattisesti ilmanvaihtoa saunan ja suihkun jälkeen ja hiilidioksidiohjaus säätää ilmanvaihtoa henkilömäärän ja aktiivisuuden mukaan.

Jälkilämmitys
Monissa ilmanvaihtokoneissa tuloilman lisälämmityksen voi toteuttaa joko sähköpatterilla tai talon lämmitysjärjestelmään liitetyllä vesipatterilla. Mitä parempi vuosihyötysuhde koneessa on, sitä vähemmän jälkilämmitystä tarvitaan – jos ollenkaan. Korkeimpien hyötysuhteiden koneissa jälkilämmitys on siksi aina turvallisesti sähköllä.

Huurtumisen esto
Asennettaessa korkean hyötysuhteen lämmöntalteenottokone pohjolan koviin olosuhteisiin, huurtumisen esto on yksi ilmanvaihtokoneen tärkeimpiä ominaisuuksia – niin todellisen hyötysuhteen, ilmanvaihtokoneen energiankulutuksen kuin luotettavuudenkin kannalta. Vallox MC-sulatusautomatiikka ei tarvitse energiaa kuluttavaa etulämmitystä, eivätkä uuden tuoteperheen ilmanvaihtokoneet (096/110/145/245) pysäytä koskaan tuloilmapuhallinta. Näin talon painesuhteet pysyvät vakiona eikä ilmanvaihtokone häiritse takan toimintaa.

Puhaltimet
Tasavirtapuhaltimet kuluttavat alle puolet vaihtovirtapuhaltimien sähköenergiasta puolenkertaisella ilmanvaihdolla ja ne ovat myös monipuolisemmin säädettävissä.

Hyötysuhde
Vertaa myös todellista poistoilman vuosihyötysuhdetta, älä yksin tuloilman lämpötilahyötysuhdetta. VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden luotettavaan vertailuun. Poistoilman vuosihyötysuhde kertoo, kuinka suuri osuus tuloilman lämmittämisestä voidaan tehdä poistoilman lämpöenergialla keskimäärin vuodessa.

Suunnilleen valokatkaisijan kokoiset anturit vahtivat huoneilman laatua huomaamattasi. Kosteusanturi tehostaa automaattisesti ilmanvaihtoa saunan ja suihkun jälkeen ja hiilidioksidianturi säätää ilmanvaihtoa henkilömäärän ja aktiivisuuden mukaan. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen käyttö lisää asumismukavuutta ja on energiatehokasta.
Suunnilleen valokatkaisijan kokoiset anturit vahtivat huoneilman laatua huomaamattasi. Kosteusanturi tehostaa automaattisesti ilmanvaihtoa saunan ja suihkun jälkeen ja hiilidioksidianturi säätää ilmanvaihtoa henkilömäärän ja aktiivisuuden mukaan. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen käyttö lisää asumismukavuutta ja on energiatehokasta.

Ilmanvaihtokoneen sijoitus
Kun talon koko kasvaa, myös tarvittavat ilmavirrat ja koneen fyysinen koko kasvavat. Suuremmat ilmavirrat aiheuttavat väistämättä enemmän ääntä. Huoneisiin kuuluva ääni voidaan poistaa kanaviston äänenvaimentimilla, mutta suuremmat ilmanvaihtokoneet tulee aina sijoittaa erilliseen tekniseen tilaan, josta koneen käyntiääni ei kantaudu asuntoon. Huomioi myös, että ilmanvaihtokonekin vaatii säännöllistä huoltoa ja huolto vaatii tilaa.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton