Omakotitalolle laadukas ja kestävä katto

Länsi-Vantaalla sijaitseva omakotitalo sai kesällä 2013 uuden Ormax Protector+ -betonitiilikaton. Monimuotoisessa katossa on toistakymmentä lapetta sekä kattolyhtyjä. Haasteellisen katon toteuttaminen hoitui ammattiasentajilta varmalla rutiinilla.
ilmakuva

Lopputulos ratkaisee

Monimuotoisen tiilikaton asentaminen vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta, mutta erityisen haasteelliseksi työ saattaa muodostua vanhaa kattoa korjattaessa. Vanhan katon kanssa ei aina voi tietää, mitä rakenteista purettaessa paljastuu.

Ormax-tiilikattojen valmistaja Monier Oy valitsee vuosittain ”Kattojen kuninkaan” nostaakseen esiin katon asentajan ammattia ja ammattitaitoisen katon asentajan tekemää työtä. Voittajan valitseva tuomaristo painottaa mm. toteutuksen esteettistä ulkonäköä ja teknisiä ratkaisuja sekä ammattitaitoista käsityötä.

Kohteen toteuttajan Eliittikatot Oy:n toimitusjohtaja Markku Kamula on tunnustuksesta mielissään. Hänen mukaansa mukaan kyseessä oli äärimmäisen vaativa kohde. – Asentajillemme täytyy nostaa hattua. Kaverit ovat todellisia huippuammattilaisia!

Onko vanha kattosi uusimisen tarpeessa?

Valitse helpoin tie uuteen kattoon.
Ormax-tiilikattojen valtuutetun kattoasentajan valinta on turvallinen ja luotettava ratkaisu.
Jätä yhteydenottopyyntö täältä

Kattoremontti edessä

Eliittikatot Oy:lle huomionosoituksen tuonut omakotitalo on ainutlaatuinen. Pentti Sairasen perheelleen 1980-luvun puolivälissä rakentama talo perustuu Makrotalon talopakettiin, jonka Sairanen muokkasi mieleisekseen. Innoituksena toimi myös Vantaan Askistossa sijaitseva, alun perin 1800-luvulla rakennetusta graniittijalkanavetasta kunnostettu upea omakotitalo.

240 m2:n talon noin 400 neliöinen katto on varsin monimuotoinen. Lappeita on, laskutavasta riippuen, toistakymmentä. Katolla on myös näyttäviä lyhtyjä. Rakennusvaiheessa kattomateriaaliksi valittiin kestävä betonikattotiili ja rakennusaikakauden paras aluskatemateriaali, Panssari-aluskate.

–Betonikattotiilet olivat kestäneet aikaa erittäin hyvin, vaikkakin pinta oli jo kulunut. Aluskate oli kuitenkin aikansa elänyt ja päästi veden lävitseen, Sairanen kertoo.

Kattorakenteisiin päässyt vesi kasteli yläpohjan eristeet ja valui lopulta sisään yläkerran vessan katosta. Sairanen ei halunnut ryhtyä enää kiipeilemään katolla itse, vaan jätti kattokorjauksen ammattilaisten käsiin. Eliittikatot Oy mainosti alueella kattoremontteja ja kun urakan hintakin osoittautui tarjousvaiheessa sopivaksi, urakka sovittiin toteutettavaksi kesällä 2013.

ennen

Varmasti pitävä aluskate

Erityistä painoa Sairanen pani ymmärrettävästi uuden aluskatteen valinnalle. – Aluskatteen valinnassa ei ehdottomasti saa säästellä, hän huomauttaa. Aluskatteen ensisijaisena tehtävänähän on estää veden, lumen sekä roskien pääsyn kattorakenteisiin. Siksi sillä on oltava vähintään yhtä pitkä luotettava käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.

Yksi vaihtoehto olisi ollut toteuttaa katto asentamalla kattotiilien alle tiivis bitumihuopakate, mutta sen edellyttämä umpilaudoitus olisi tehnyt kokonaisuudesta hyvin hintavan – varsinkin, kun valittu kattotiili, Ormax Protector + tai katon kaltevuus eivät sitä edellyttäneet.

Kamula suositteli aikaisempien kokemusten perusteella markkinoiden parasta aluskatetta, hengittävää Ormax Divorol Top Ru:ta. Hengittävä aluskate toimii kuten ulkoiluvaate, jossa on goretex-kalvo. Se ei päästä vettä ulkoa sisään, mutta hengittää sisäisen höyryn ulos.

– Aluskatteet ovat 25 vuodessa kehittyneet uskomattoman paljon. Talon rakennusvaiheessa Ormax Divorol Top Ru:n kaltaisista teknisistä ihmeistä olisi voinut vain uneksia, Sairanen huomauttaa. – Upea keksintö on myös ulkotaitetiiviste Figaroll Plus. Aiemmin kattomme taitteissa ei ollut mitään estämässä veden pääsyä harjatiilten alle.

Kattoremontissa aluskatteen merkitys korostuu. Vanhojen omakotitalojen kuntotarkastuksissa on havaittu ongelmia niin aluskatteissa, rakenteiden tuulettuvuudessa kuin läpivientien tiivistyksissä. Ne kaikki voivat johtaa kosteusongelmiin yläpohjarakenteissa. Erityisesti kylmillä vinteillä myös sisätiloista pääsevä lämmin ilma voi aiheuttaa kosteuden kondensoitumista kattorakenteisiin. Lämmöneristepaksuuden kasvattaminen ja erityisesti ilmastonmuutos kasvattavat homeriskiä myös vanhoissa taloissa. Diffuusioavoin aluskate kykenee kuivattamaan tehokkaasti alaan olevia rakenteita ja lämmöneristeitä. Se antaa hieman anteeksi tuuletuksen puutteita, kun kosteudella on paremmat mahdollisuudet päästä poistumaan rakenteesta.

Uusi erikoispinnoitettu betonikattotiili

Sairasten talon alkuperäinen betonikattotiili oli voimakasprofiilinen ja ruskea. Ruskea Ormax Protector + muistutti sitä mahdollisimman paljon, vaikkakin onkin aivan uuden aikakauden betonikattotiili. – Myös betonikattotiilet ovat pinnoitteineen kehittyneet valtavasti. Talven aikana huomasin, ettei lumikaan pysy kattotiilen liukkaalla pinnalla, Sairanen sanoo.

Ormax Protector +:n erikoispinnoite
hylkii tehokkaasti likaa ja kasvillisuutta ja suojaa UV-säteilyltä, joten läpivärjätyn kattotiilen väri pysyy pitkään haalistumattomana. Kotimaiselle, Orimattilan Pennalassa valmistettavalle Ormax Protector –kattotiilelle myönnetäänkin 30 vuoden takuu.
OrmaxProtector

Kesäkuussa 2013 alkanut katon remontti kesti neljältä ammattilaiselta kuukauden päivät. Asiakkaan kannalta projekti sujui murheitta. – Kattoremontit etenevät sään ehdoilla. Teen työtä kotitoimistossa eikä remontti työtä häirinnyt, Sairanen kiittää.

Remontissa purettiin vanha katto. Kastuneet yläpohjaeristeet poistettiin ja yläpohjan lämmöneristävyyden parantamiseksi eristettä lisättiin kaikkialle tarpeen mukaan. Jyrkille osuuksille asennettiin puhallusvillan sijaan palavillaa ja tuulensuojalevyt.

Uusi kattorakenne on varmuuden maksimoimiseksi tuulettuva. Uusien kattotiilien lisäksi katolle asennettiin uudet pellitykset. Lopuksi katto sai uuden sadevesijärjestelmän.

Uusi Ormax Protector +-katto on todella upea ja lopputulokseen ovat tyytyväisiä kaikki muut, paitsi Sairasten kissat. – Ne olivat tottuneet liikkumaan vanhalla katolla vaivatta, mutta Ormax Protector+ -kattotiilien pinta on niidenkin tassuille liian liukas, Sairanen naurahtaa.

Katso lisätietoa Ormax -kattotiilistä

valmis

Onko vanha kattosi uusimisen tarpeessa?

Valitse helpoin tie uuteen kattoon. Valtuutetut Ormax-tiilikatot -kattoasentajat ovat itsenäisiä yrityksiä, joita Monier Oy kouluttaa säännöllisesti tuotteiden ja kattoratkaisujen osalta. Asentajat tuntevat kaikki tuotteisiin liittyvät seikat laatu- ja turvallisuuskysymyksiä myöten ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Valtuutetun Ormax-tiilikatot -kattoasentajan valinta on turvallinen ratkaisu.

Jätä yhteydenottopyyntö täältä!

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
2.6.2014