• Etusivu
  • Talo

Omakotitalolle laadukas ja kestävä katto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Päivitetty 02.06.2014
20143_38304.jpg

Länsi-Vantaalla sijaitseva omakotitalo sai kesällä 2013 uuden Ormax Protector+ -betonitiilikaton. Monimuotoisessa katossa on toistakymmentä lapetta sekä kattolyhtyjä. Haasteellisen katon toteuttaminen hoitui ammattiasentajilta varmalla rutiinilla.

Lopputulos ratkaisee

Monimuotoisen tiilikaton asentaminen vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta, mutta erityisen haasteelliseksi työ saattaa muodostua vanhaa kattoa korjattaessa. Vanhan katon kanssa ei aina voi tietää, mitä rakenteista purettaessa paljastuu.

Ormax-tiilikattojen valmistaja Monier Oy valitsee vuosittain "Kattojen kuninkaan" nostaakseen esiin katon asentajan ammattia ja ammattitaitoisen katon asentajan tekemää työtä. Voittajan valitseva tuomaristo painottaa mm. toteutuksen esteettistä ulkonäköä ja teknisiä ratkaisuja sekä ammattitaitoista käsityötä.

Kohteen toteuttajan Eliittikatot Oy:n toimitusjohtaja Markku Kamula on tunnustuksesta mielissään. Hänen mukaansa mukaan kyseessä oli äärimmäisen vaativa kohde. – Asentajillemme täytyy nostaa hattua. Kaverit ovat todellisia huippuammattilaisia!

Info

Info

Onko vanha kattosi uusimisen tarpeessa?

Valitse helpoin tie uuteen kattoon.
Ormax-tiilikattojen valtuutetun kattoasentajan valinta on turvallinen ja luotettava ratkaisu.
Jätä yhteydenottopyyntö täältä

Kattoremontti edessä

Eliittikatot Oy:lle huomionosoituksen tuonut omakotitalo on ainutlaatuinen. Pentti Sairasen perheelleen 1980-luvun puolivälissä rakentama talo perustuu Makrotalon talopakettiin, jonka Sairanen muokkasi mieleisekseen. Innoituksena toimi myös Vantaan Askistossa sijaitseva, alun perin 1800-luvulla rakennetusta graniittijalkanavetasta kunnostettu upea omakotitalo.

240 m2:n talon noin 400 neliöinen katto on varsin monimuotoinen. Lappeita on, laskutavasta riippuen, toistakymmentä. Katolla on myös näyttäviä lyhtyjä. Rakennusvaiheessa kattomateriaaliksi valittiin kestävä betonikattotiili ja rakennusaikakauden paras aluskatemateriaali, Panssari-aluskate.

–Betonikattotiilet olivat kestäneet aikaa erittäin hyvin, vaikkakin pinta oli jo kulunut. Aluskate oli kuitenkin aikansa elänyt ja päästi veden lävitseen, Sairanen kertoo.

Kattorakenteisiin päässyt vesi kasteli yläpohjan eristeet ja valui lopulta sisään yläkerran vessan katosta. Sairanen ei halunnut ryhtyä enää kiipeilemään katolla itse, vaan jätti kattokorjauksen ammattilaisten käsiin. Eliittikatot Oy mainosti alueella kattoremontteja ja kun urakan hintakin osoittautui tarjousvaiheessa sopivaksi, urakka sovittiin toteutettavaksi kesällä 2013.

20143_38294.jpg

Varmasti pitävä aluskate

Erityistä painoa Sairanen pani ymmärrettävästi uuden aluskatteen valinnalle. – Aluskatteen valinnassa ei ehdottomasti saa säästellä, hän huomauttaa. Aluskatteen ensisijaisena tehtävänähän on estää veden, lumen sekä roskien pääsyn kattorakenteisiin. Siksi sillä on oltava vähintään yhtä pitkä luotettava käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.

Yksi vaihtoehto olisi ollut toteuttaa katto asentamalla kattotiilien alle tiivis bitumihuopakate, mutta sen edellyttämä umpilaudoitus olisi tehnyt kokonaisuudesta hyvin hintavan – varsinkin, kun valittu kattotiili, Ormax Protector + tai katon kaltevuus eivät sitä edellyttäneet.

Kamula suositteli aikaisempien kokemusten perusteella markkinoiden parasta aluskatetta, hengittävää Ormax Divorol Top Ru:ta. Hengittävä aluskate toimii kuten ulkoiluvaate, jossa on goretex-kalvo. Se ei päästä vettä ulkoa sisään, mutta hengittää sisäisen höyryn ulos.

– Aluskatteet ovat 25 vuodessa kehittyneet uskomattoman paljon. Talon rakennusvaiheessa Ormax Divorol Top Ru:n kaltaisista teknisistä ihmeistä olisi voinut vain uneksia, Sairanen huomauttaa. – Upea keksintö on myös ulkotaitetiiviste Figaroll Plus. Aiemmin kattomme taitteissa ei ollut mitään estämässä veden pääsyä harjatiilten alle.

Kattoremontissa aluskatteen merkitys korostuu. Vanhojen omakotitalojen kuntotarkastuksissa on havaittu ongelmia niin aluskatteissa, rakenteiden tuulettuvuudessa kuin läpivientien tiivistyksissä. Ne kaikki voivat johtaa kosteusongelmiin yläpohjarakenteissa. Erityisesti kylmillä vinteillä myös sisätiloista pääsevä lämmin ilma voi aiheuttaa kosteuden kondensoitumista kattorakenteisiin. Lämmöneristepaksuuden kasvattaminen ja erityisesti ilmastonmuutos kasvattavat homeriskiä myös vanhoissa taloissa. Diffuusioavoin aluskate kykenee kuivattamaan tehokkaasti alaan olevia rakenteita ja lämmöneristeitä. Se antaa hieman anteeksi tuuletuksen puutteita, kun kosteudella on paremmat mahdollisuudet päästä poistumaan rakenteesta.

Uusi erikoispinnoitettu betonikattotiili

Sairasten talon alkuperäinen betonikattotiili oli voimakasprofiilinen ja ruskea. Ruskea Ormax Protector + muistutti sitä mahdollisimman paljon, vaikkakin onkin aivan uuden aikakauden betonikattotiili. – Myös betonikattotiilet ovat pinnoitteineen kehittyneet valtavasti. Talven aikana huomasin, ettei lumikaan pysy kattotiilen liukkaalla pinnalla, Sairanen sanoo.

Ormax Protector +:n erikoispinnoite hylkii tehokkaasti likaa ja kasvillisuutta ja suojaa UV-säteilyltä, joten läpivärjätyn kattotiilen väri pysyy pitkään haalistumattomana. Kotimaiselle, Orimattilan Pennalassa valmistettavalle Ormax Protector –kattotiilelle myönnetäänkin 30 vuoden takuu.

20143_38324.jpg

Kesäkuussa 2013 alkanut katon remontti kesti neljältä ammattilaiselta kuukauden päivät. Asiakkaan kannalta projekti sujui murheitta. – Kattoremontit etenevät sään ehdoilla. Teen työtä kotitoimistossa eikä remontti työtä häirinnyt, Sairanen kiittää.

Remontissa purettiin vanha katto. Kastuneet yläpohjaeristeet poistettiin ja yläpohjan lämmöneristävyyden parantamiseksi eristettä lisättiin kaikkialle tarpeen mukaan. Jyrkille osuuksille asennettiin puhallusvillan sijaan palavillaa ja tuulensuojalevyt.

Uusi kattorakenne on varmuuden maksimoimiseksi tuulettuva. Uusien kattotiilien lisäksi katolle asennettiin uudet pellitykset. Lopuksi katto sai uuden sadevesijärjestelmän.

Uusi Ormax Protector +-katto on todella upea ja lopputulokseen ovat tyytyväisiä kaikki muut, paitsi Sairasten kissat. – Ne olivat tottuneet liikkumaan vanhalla katolla vaivatta, mutta Ormax Protector+ -kattotiilien pinta on niidenkin tassuille liian liukas, Sairanen naurahtaa.

Katso lisätietoa Ormax -kattotiilistä

20143_38323.jpg
Info

Info

Onko vanha kattosi uusimisen tarpeessa?

Valitse helpoin tie uuteen kattoon. Valtuutetut Ormax-tiilikatot -kattoasentajat ovat itsenäisiä yrityksiä, joita Monier Oy kouluttaa säännöllisesti tuotteiden ja kattoratkaisujen osalta. Asentajat tuntevat kaikki tuotteisiin liittyvät seikat laatu- ja turvallisuuskysymyksiä myöten ja tietävät, miten jokainen yksilöllinen katto asennetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Valtuutetun Ormax-tiilikatot -kattoasentajan valinta on turvallinen ratkaisu.

Jätä yhteydenottopyyntö täältä!

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20135_35183.jpg
Rintamamiestalon sisäpuolen remontoinnin hinta
Kysymykseen vastaa Rakentaja.fi-palvelun asiantuntijat.Artikkelin ensimmäisessä osassa laskeskeltiin rintamamiestalon ulkopuolen remonttikustannuksia. Tässä osassa vuorossa sisätilat on, joissa järjestyksen määrää tilojen nykykunto.
20193_56849.jpg
Säästöä tehokkaammalla lämmöntalteenotolla
Energiatehokkuus ja energiansäästö on päivittäinen aihe ja "ilmastotalkoiden" myötä merkitys vain kasvaa. Energiatehokkuusvaatimukset saattavat kasvaa ja energian hinta nousta. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeitä energiatehokkuuden osa-alueita ovat liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, rakennusten lämmitys sekä sähkölaitteet ja valaistus. Ilmastotalkoisiin osallistuminen on mielekkäintä silloin, kun siitä syntyy kustannussäästöä itselle. Käytännössä vanha toimivan tuntuinen ilmanvaihtokonekin kannattaa yleensä uusia.Talon koosta ja ilmamääristä riippuen ilmanvaihtokoneen uusimisella saavutettu säästö on vuositasolla 200 - 700 euroa.
20148_40682.jpg
Onko mökki käymässä pieneksi?
Vanha sanonta "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää paikkaansa. Yhdessä Honka-ammattilaisen kanssa suunnittelemalla syntyy juuri sinun mökkiisi sopiva laajennussuunnitelma sekä pitävä aikataulu ja budjetti. Samalla saat vinkkejä kokeneilta suunnittelijoilta aina säilytystilojen ratkaisuista terassien sijoitteluun.Honka tarjoaa nyt laajennussuunnittelun -50 % hintaan. Etu koskee uusia laajennussuunnittelusopimuksia, jotka tehdään 30.11.2014 mennessä.Onko mökkisi käynyt liian pieneksi ja laajentaminen tullut sinulle ajankohtaiseksi? Varmista etusi ja jätä Hongan edustajalle yhteydenottopyyntö täyttämällä lopussa oleva lomake. Edustaja ottaa sinuun yhteyttä suunnitteluajan varaamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton