Älä anna jään yllättää!

Kolme kätevää tapaa helpottaa liikkumista keväällä

Kevään kelit yllättävät liukkaudellaan niin jalankulkijat kuin autoilijat. Päivän plussa tuo sulamisvesiä ja yön miinus jäädyttää ne. Vielä kevyt lumipeite päälle ja vaarallinen kattaus on valmis odottamaan aamuhämärän ensimmäisiä töihin lähtijöitä. Viisas varautuu kolmella helpolla keinolla, jotka auttavat välttämään poliklinikan ja peltikorjaamon.

Kummalla puolella kävelisit mieluummin? Sulanapito tuo turvaa ja vähentää lumitöitä. Kuva Sähköinfo Oy.Kummalla puolella kävelisit mieluummin? Sulanapito tuo turvaa ja vähentää lumitöitä. Kuva Sähköinfo Oy.

Pihan portaat ja käytävät pysyvät puhtaina lumesta ja jäästä, kun niiden alle asennetaan sulanapitolämmitys. Termostaatilla varustettuna se lämmittää vain sen verran kuin sulaminen vaatii ja ainoastaan silloin, kun siihen on tarvetta. Käytännössä laatoituksen ja porrasaskelmien alle asennetaan lämmittävä sähkökaapeli, joka jää näkymättömiin. Asentaminen on helpointa silloin, kun pihalla tehdään rakennus- tai muutostöitä, mutta asennuksia tehdään paljon myös valmiiden käytävien alle. Ratkaisu on myös taloudellisesti järkevä, sillä sähkön kulutus on pieni etuihin verrattuna.

Hyödyt tulevat niin turvallisuutena kuin mukavuutena. Omakotiasujalla on tyypillisesti pitkiä pihakäytäviä portaineen ja usein jyrkkiä ajoramppeja. Lumenluonti aamun ensimmäisenä tehtävänä ei houkuttele, vaan mieluisampaa on antaa kaapelin pitää reitit kulkukelpoisina koko talven.

Liukastumisesta toipuminen vie viikkoja ja aiheuttaa paljon kustannuksia. Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi pienissä rivitaloyhtiöissä, joissa lain mukaan taloyhtiö vastaa mahdollisista vahingoista. Sulanapitokaapeleiden asennuttaminen on pysyvän hyödyn tuottava kertatoimenpide, joka saa kiitosta myös ikääntyneiltä asukkailta. Oman paikkakunnan sähkömies löytyy esimerkiksi Sähkötreffit-sivustolta osoitteesta www.sahkotreffit.fi

Ajoluiska pysyy lumettomana ja kuivana lämmittävän sähkökaapeloinnin avulla. Kuva Sähköinfo Oy.Ajoluiska pysyy lumettomana ja kuivana lämmittävän sähkökaapeloinnin avulla. Kuva Sähköinfo Oy.

Valo pelastaa kassit ja kantajan

Monesti tuntuu, että painavat kauppakassit ja pimeät pihaportaat ovat liittoutuneet häntäluuta vastaan. Pakkautunut lumi ja jäätävä vesisade ovat valmiina viimeistelläkseen lopputuloksen. Jos pihavalot syttyisivät automaattisesti kotia lähestyttäessä, säästyttäisiin monelta kaatumiselta. Kirkastuva valo luo muutoinkin turvallisuutta paljasten asiattomat kulkijat.

- Tässä kohdin soitto sähköasennusliikkeeseen on helppo ja nopea keino parantaa asumisen mukavuutta ja turvallisuutta, kertoo tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkötreffit-palvelusta.

- Valot kytkevä liiketunnistin tai liikkeen tunnistava valaisin voidaan kiinnittää seinään, terassin kattoon tai pylvääseen. Malleja on tarjolla kaikkiin tarpeisiin, tyyleihin ja hintaluokkiin. Uutta ovat ulkovalaisimet, joiden ledit pitävät yllä mukavuusvaloa ja kirkastuvat lähestyttäessä. Näin voi toimia esimerkiksi talon ja rapun numerovalo. Ero vanhaan kellastuneeseen muovikuutioon on hätkähdyttävä.

Lopeta kelaaminen ja ala ajaa

Liian moni moottorinlämmitin kytketään lumessa makaavaan jatkojohtoon. Märän kaapelin käsittely luo vaaran, jonka kruunaa auton liitäntäjohdon jättäminen kiinni jännitteelliseen jatkojohtoon. Lapsille ja lemmikkieläimille yhdistelmä on hengenvaarallinen ja vuotovirta voi aiheuttaa tulipalon. Vastuun kantaa auton käyttäjä.

- Erillisen pistorasian asentaminen autoa varten on Suomessa lähes välttämätöntä. Tähän on suunniteltu omat kotelotyypit, jotka näyttävät hyviltä seinässä tai pylväässä, ja ovat ennen kaikkea turvallisia käyttää. Asennuksen yhteydessä ammattitaitoinen sähkömies tarkistaa, että kaapelointi kestää myös sisätilalämmittimen aiheuttaman kuormituksen sekä kurkistaa sähkökeskukseen, Sähkötreffien Jenna Kauppila sanoo.

- Aamutakissa ja talvisaappaissa ulkoilu loppuu, sillä sisälle johdotettu kytkin tai langaton kytkentä tarjoavat tämän päivän mukavuutta. Näistä kannattaa kysyä sähköasentajalta, hän kannustaa. Niin tämä kuin moni muukin kodin sähköparannus käy helposti, kunhan pyytää sähkömiehen paikalle.

Tietoja kodin sähköasennuksista löytyy täältä: www.sahkotreffit.fi Sivustolta löytyvät myös oman alueen sähköurakoitsijat.
Muista viides käsky ja asennuta autoa varten turvallinen pistorasia. Sähkömies voi asentaa sille kytkimen eteiseen tai vaikkapa langattoman ohjauksen. Kuva Mikko Arvinen.Muista viides käsky ja asennuta autoa varten turvallinen pistorasia. Sähkömies voi asentaa sille kytkimen eteiseen tai vaikkapa langattoman ohjauksen. Kuva Mikko Arvinen.
 
Julkaistu
5.3.2014