Neuvot vesikattomateriaalin valintaan

Minkälainen katto olisi meidän talollemme paras? Vesikattomateriaalin valintaan vaikuttavat paitsi katon muoto myös kestävyys, väri, helppo huolettavuus ja talon tyyli - uusi vai perinteinen. Kattoa ominaisuuksia pitää miettiä myös oman budjetin valossa. Katon rakenne saattaa vaikuttaa valintamahdollisuuksiin.

Jätä yhteydenottopyyntö teraskatteesta Ruukille

Lue lisää Ruukin teräskatoista

Asuinympäristö vaikuttaa

Talo, ja myös katto, on aina osa ympäristöään. Katon väri- ja profiilivalinnoilla on on myös merkittävät vaikutus talosi ulkonäköön. Oma talo saadaan erottumaan muista ympäristössä olevista taloista tai vaihtoehtoisesti sulautumaan paremmin ympäristöönsä.

Usein etenkin uudisrakennusalueella kattojen tyylit muistuttavat huomattavasti toisiaan. Tämä johtuu yleensä alueellisista rakennusmääräyksistä, jotka voivat myös sanella katon ulkoasun. Alueelliset rakennusmääräykset on hyvä myös tarkistaa kattoremonttia suunniteltaessa. Samalla saa ohjeet tarvittavista luvista ja säädöksistä.

Lisätietoja alueellisista säädöksistä ja ohjeista saa paikallisilta rakennusviranomaisilta.

480

Talon ulkonäkö ja katon muoto

On tärkeää, että katon ulkonäön vastaa ja istuu talon yleisilmeeseen. Kattoprofiileista löytyy vaihtoehtoja niin modernille, tiukan tyylikkäille, perinteisille ja koristeellisille taloille. Vaikka kattoprofiilin valinta on hyvä tehdä talon arkkitehtuuriin sopivaksi, on suurin merkitys valinnassa kuitenkin asujan omalla maulla.

Katon muoto ja väri kannattaa valita huolellisesti. Katto on pitkäaikainen investointi. Ruukin asiantunteva joukolta saa apua, jos kaipaa apua kattoprofiilien ja värien valintaan.

480

Katon huollon helppous

Teräksestä tehty peltikatto kuten muutkin katot vaativat jonkin verran huoltoa. Peltikatto pysyy muita materiaaleja paremmin puhtaana eikä sille kerry niin paljon likaa, sammalta tai roskia kuin esimerkiksi tiili- tai bitumikatolle. Tämä johtuu selkeästi siitä, että peltikaton pinnalta poistuu esim. sadeveden mukana paremmin lika. Lisäksi teräksinen peltikatto on helppo tarvittaessa vaikka pestä ja se kestää erittäin hyvin säänvaihteluita.

Ruukin helppo peltikatto pitää sisällään myös kattavan takuun.

Katon alusrakenteet

Kun kattoa remontoi, on tärkeää selvittää olemassa olevien alusrakenteiden kantavuus. Teräskatto on keveytensä ansiosta erinomainen vaihtoehto niin remontointiin kuin uudisrakentamiseenkin.

Rakenteiden osalta remontoinnissa on myös hyvä huomioida se, että etenkin vanhoissa kohteissa remontti saattaa vaatia myös alusrakenteiden uusimista tai oikaisua. Tähän saa apua Ruukin asennuspalvelulta.

Katon äänieristys

Mikään kattomateriaali ei ole täysin äänetön. Tärkeimmät äänieristykseen vaikuttavat tekijät ovat erityksen paksuus sekä käytettävät äänieristysmateriaalit. Äänieristystä parannetaan myös aluskatteilla.

Katon kaltevuus

Katon kaltevuus vaikuttaa kattomateriaalin ja -profiilin valintaan. Teräskatto soveltuu lähes kaikkiin muihin kattomalleihin paitsi täysin tasakattoisiin taloihin ja kattoihin, joiden kaltevuus on hyvin pieni. Ruukin profiilit on suunniteltu siten, että oikeaan kaltevuuteen asennettuna ne ohjaavat veden pois katolta. Siksi katoille on määritetty minimikaltevuus.

Kaltevuusrajoitukset on yleensä ilmoitettu suhteina (esimerkiksi 1:10) tai asteina (esimerkiksi 7°). Jos katon kaltevuus on esimerkiksi 1:10, katto laskee jokaista 10 metriä kohden 1 metrin.

Sopiva ratkaisu omalle katolle löytyy vertailemalla kattoprofiileita ja minimikaltevuuksia.Sopiva ratkaisu omalle katolle löytyy vertailemalla kattoprofiileita ja minimikaltevuuksia.
Klikkaa kuvaa isommaksiKlikkaa kuvaa isommaksi

Katon kustannukset ja takuut

Materiaalien lisäksi monet muutkin tekijät vaikuttavat projektin lopulliseen hintaan.

- Kattomateriaalien laatu ja takuut vaikuttavat hintaan.
 • Ruukin teräskattojen tekninen takuu on 20–50 vuotta.

 • - Katon muoto ja rakenne saattavat lisätä asennukseen kuluvaa aikaa. Tällaisia rakenteita ovat esimerkiksi
 • katto- ja ulokeikkunat ja/tai useat savupiiput
 • katon kaltevuus.

 • Katon alusrakenne saatetaan joutua vaihtamaan, mikä lisää kustannuksia.
 • Katon viimeistelyyn tarvittavat tuotteet (esimerkiksi listat) saattavat vaihdella.
 • RWS-pinnoitteet ja kattoturvatuotteet vaikuttavat hintaan.
 • Katon asennus itse on edullisempaa kuin ulkoistetun asennuspalvelun käyttö.

 • Kuten edellä oleva luettelo osoittaa, asennukseen kuluva aika on arvioitava projektikohtaisesti. Vaikka neliökohtaiset materiaalikustannukset olisivatkin alhaiset, asennus saattaa viedä aikaa, mikä lisää työvoimakustannuksia.

  Nopea asennus on teräskattojen erityispiirre. Yksi Tiilikaisen profiili kattaa noin 9 m². Samankokoisen alueen kattamiseen tarvitaan noin 100 tiiltä, joiden asennus vie huomattavasti enemmän aikaa kuin yhden profiilin asennus.

  Takuun pituus vaikuttaa aina katon hintaan. Pienikin lisäinvestointi voi pidentää takuuaikaa merkittävästi, ja saat huolettoman ja pitkäikäisen katon, johon ei välttämättä tarvitse sijoittaa enää koskaan. Ruukin teräskattovalikoimassa on erilaisia pinnoitus-, muoto ja takuuvaihtoehtoja.

  Valittu pinnoitus vaikuttaa takuun pituuteen. Parhaiden Pural Matta -pinnoitettujen tuotteiden tekninen takuu on 50 vuotta.

  Mitä on huomioitava valittaessa toteuttajaa

  Seuraaviin tekijöihin on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun vertailee eri tahojen antamia tarjouksia:
 • kokonaishinta
 • kokonaiskustannukset katon koko elinkaaren aikana (tuote- ja asennustakuut)
 • katon toimittajan ja asentajan luotettavuus.

 •  
  Julkaistu
  10.3.2014