Aluskate - tärkeä osa katon rakennetta

Vesi sataa sisään asti? Kunnon aluskate varmistaa katon toimivuuden!

Aluskatteeksi ei kannata valita mitä tahansa. Oikein valittu aluskate suojaa katon rakenteet tehokkaasti kosteudelta ja varmistaa kattokokonaisuuden vedenpitävyyden. Kokonaisuuteen nähden pienellä rahallisella panostuksella katto saa reilusti lisää käyttöikää!

Aluskate on tärkeä osa katon rakennetta. Käyttämällä laadukasta aluskatetta varmistetaan rakenteen toimivuus koko varsinaisen katemateriaalin käyttöiän ajan. Icopalin tuotevalikoimassa on useita erilaisia aluskatteita erilaisiin käyttökohteisiin. Aluskatteen valintaan vaikuttavat mm. varsinaisen vesikatteen materiaali sekä katon rakenne ja kaltevuus.

Aluskatteen tehtävät

- Suojaa rakenteita kosteudelta; estää veden tai lumen tunkeutumisen katteen saumojen tms. kautta rakenteisiin
- Estää kondenssiveden aiheuttamat ongelmat
- Ohjaa veden ulkoseinälinjan ulkopuolelle
- Toimii väliaikaisena suojana rakennusaikana (huomioi ohjeet)

Milloin tarvitaan aluskatetta?
Aluskate tarvitaan kaikilla ns. epäjatkuvilla katteilla, joita ovat
• Bitumikattolaatta
• Kattotiili; betoni- ja savitiili
• Teräskatteet
• Saumattu metallikate
• Pystysaumakate
• Profiilipellit; poimu- ja muotolevyt
• Aaltolevyt
• Kuitusementtilevyt
• Luonnonkivi

Loivilla katoilla eli kaltevuudeltaan alle 1:10 katoilla voidaan käyttää ainoastaan jatkuvia katteita eli vedeneristeitä (esim. kumibitumikermit).


_

Hengittävä aluskate päästää rakenteen alle muodostuvan vesihöyryn läpi, mutta estää kosteuden pääsyn ylhäältä päin kattorakenteeseen.Hengittävä aluskate päästää rakenteen alle muodostuvan vesihöyryn läpi, mutta estää kosteuden pääsyn ylhäältä päin kattorakenteeseen.

Vaihtoehto kaikenlaisille alustoille

Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto kaikenlaisille katoille: bitumiset, taatusti tiiviit aluskatteet ja –kermit kiinteille kattoalustoille ja diffuusioavoimet aluskatteet muihin kohteisiin. Kumibituminen, hiekaton Fel’x Multi –aluskate sopii ominaisuuksiensa ansiosta monenlaisiin kohteisiin. Se on bitumin ansiosta on taatusti tiivis. Toisin kuin bitumisissa aluskatteissa yleensä, Fel’x Multissa ei ole lainkaan hiekkapintaa, joka naarmuttaisi metallisia katteita! Fel’x Multi on loistovalinta esimerkiksi teräskatteen alle. Hiekan sijaan Fel’x Multin pinnalla on polypropeenikuitukangas.

Fel'x Multi on bituminen, hiekaton aluskate kiinteälle alustalle.Fel'x Multi on bituminen, hiekaton aluskate kiinteälle alustalle.

Hengittävä ja vedenpitävä Monarperm 1000 on kevyt käsitellä

Diffuusioavoimet aluskatteet ovat vedenpitäviä mutta hengittäviä. Esimerkiksi lämpövuodoista johtuva alhaalta päin tuleva kosteus läpäisee aluskatteen, jonka jälkeen kosteus tiivistyy varsinaisen katteen alapintaan, tiivistyy pisaraksi, putoaa aluskatteelle ja valuu räystäiden kautta pois. Diffuusioavoimet aluskatteet, kuten Icopalin Monarperm 1000, ovat kevyitä käsitellä ja asentaa. Ne ovat ns. vapaasti asennettavia eli aluskatteet kiinnitetään kattotuoleihin tai suoraan lämmöneristeen päälle.

Valitse kodillesi sopivin aluskate Icopalin valintataulukosta

Monarperm 1000 on aluskate epäjatkuville katteille.Monarperm 1000 on aluskate epäjatkuville katteille.
Tarrareuna takaa saumojen tiiveyden.Tarrareuna takaa saumojen tiiveyden.

Avaimet käteen -kattoremontti tai
pidennä kattosi ikää pinnoituksella

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin BMI:n valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista tai pinnoituksesta, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
10.3.2014