Säästä energiaa - tiivistä ikkunat ja ovet oikein

Kuinka veto syntyy?

Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois - huonelämpötilan ja ympäröivien pintojen lämpötilojen lisäksi. Vaatetuksella on tietenkin myös oleellinen osuus vedon tunteeseen.

Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21-22°C, ihminen tuntee vedon herkemmin.

Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä

1. Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla
muutamasta eri kohdasta. Valitse rakoon soveltuva tiiviste.1. Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla muutamasta eri kohdasta. Valitse rakoon soveltuva tiiviste.

Veto aiheuttaa energiahukkaa ja terveydellistä haittaa

Hallitsematon ilman kulku rakenteista tekee talosta energiasyöpön. Ulos kulkeutuva lämmin ilma korvataan suurentamalla sisäilman lämpötilaa, joka nostaa energiaan kuluvaa laskua.

Terveydellisesti veto on suuri haitta. Se puoli vartalon osasta, johon veto kohdistuu, on erittäin vaarallista. Vedolle alttiita kehonosia ovat nilkat, hartiat, niska ja ranteet. Varsinkin nivelsairauksista kärsiville veto on ongelma.

Talvella energiahäviö on suurin - siispä nyt on oikea aika katsastaa ikkunoiden ja ovien raoista tapahtuva ilmavuoto, laittaa kohdat muistiin ja korjata vuotokohdat ulkolämpötilan noustessa.

Oikein hoidettu tiivistys parantaa asumisviihtyvyyttä, estää epäpuhtauksien, veden ja kosteuden pääsyn rakennukseen tai rakenteeseen estäen samalla laho- ja homevauriot.

2. Vanhat tiivisteet poistetaan mekaanisesti ja mahdolliset
niitit samalla. Puhdista pinta huolellisesti, pyyhi lopuksi
vaikka asetonilla.2. Vanhat tiivisteet poistetaan mekaanisesti ja mahdolliset niitit samalla. Puhdista pinta huolellisesti, pyyhi lopuksi vaikka asetonilla.
Vedon hävitessä asunnosta lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5-10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Tiivistäminen kannattaa tehdä kesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä. Yleensä tiivistäminen tehdään syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.
3. Asenna uusi tiiviste paikoilleen, paljon avattavissa
ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi
niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin
toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen
tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen.
Noudata aina pakkauksen ohjeita.3. Asenna uusi tiiviste paikoilleen, paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.
480
 
Julkaistu
24.2.2014