Säästä energiaa - tiivistä ikkunat ja ovet oikein

Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.

Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein ”vääristä paikoista” esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.

vedontunne jaloissa-750x422

Oikein hoidettu tiivistys

  • Parantaa asumisviihtyvyyttä
  • Estää epäpuhtauksien, veden ja kosteuden pääsyn rakennukseen tai rakenteeseen
  • Estää laho- ja homevauriot

Talvi aiheuttaa ilmiön, jossa kylmä ilma virtaa sisään huonosti tiivistetystä ulko-ovesta tai ikkunan raosta. Lämmin sisäilma yrittää tasata lämpöeroa, mutta virtaus kulkee luonnollisesti ylöspäin ja saa ylimmän kerroksen ylipaineiseksi. Ylhäältä ilma pyrkii ulos ja saattaa tiivistyä ikkunaan ja jäätää sen kokonaan.

Veto aiheuttaa energiahukkaa

Hallitsematon ilman kulku rakenteista tekee talosta energiasyöpön. Ulos kulkeutuva lämmin ilma korvataan suurentamalla sisäilman lämpötilaa, joka nostaa energiaan kuluvaa laskua. Sisälämpö ei kuitenkaan kerro totuutta lämpötilan mukavuudesta.

Talvella energiahäviö on suurin - siispä nyt on oikea aika katsastaa ikkunoiden ja ovien raoista tapahtuva ilmavuoto, laittaa kohdat muistiin ja korjata vuotokohdat.
ikkunatiivisteiden vaihtaminen vaikuttaa vedon tunteeseen-422x5
Vedon hävitessä asunnosta lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5-10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Vaikka ikkunoiden ja ovien tiivistäminen kannattaa tehdä kesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä, voi tiivisteitä vaihtaa veilä pitkälle syksyynkin. Yleensä tiivistäminen tehdäänkin syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat kuitenkin suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.

RK Ikkuna- ja ovitiiviste Omega-profiili, Silikoni

Erittäin hyvä tiiviste talviaikaan tehtävään ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen on itsestään liimautuva Ikkuna- ja Ovitiiviste Omega-Profiili, Silikoni, jonka tiivistysalue on 3–6 mm ja tiiviste toimii erittäin hyvin kylmissä olosuhteissa. Silikonitiiviste on kestävä, pysyvästi joustava ja korkealaatuinen.

RK Silikonitiiviste O-profiili on itsestään liimautuva tiiviste. Se kestää hyvin UV-valoa, säilyttää hyvin värinsä (valkoinen) sekä elastisuutensa voimakkaassakin auringonpaisteessa. Tuotteen kestävyys on 20 vuotta.

RK ikkunatiivisteet

profiilit-750x422
 
Päivitetty
6.9.2022