• Etusivu
  • Talo

Vuotopaikat muistiin!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 24.11.2023
ikkunatiivisteiden-vaihto-1920x1080

Varsinkin talvella on helppo laittaa ikkunoiden ja ovien vuotokohdat muistiin. Miksi muistiinko? Siksi, koska varsinainen tiivistystyö voidaan tehdä kesällä, kun lämpötila on yli + 5°C.

Veto ei haittaa silloin, kun kesähelteitä vietetään. Talvella viimassa ja pakkasessa energialaskua harmitellessa varsikin ikkunoista niskaan käyvä veto on selvä merkki siitä, että "tarttis asialle tehdä jotain".

Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa ja näin ollen vähentävät asunnon lämmitystarvetta.

Tiivisteet kuluvat vuosien saatossa (suositeltava tarkastusväli on 2-5 v.). Tiivisteet voivat myös irrota ikkunoiden ja ovien normaalissa arkikäytössä.

Miten tiiviste vaihdetaan?

Ennen uuden tiivisten asennusta on poistettava vanha tiiviste ja mahdolliset niitit.

Kun tiivistettä valitaan, otetaan vanhasta tiivisteestä pätkä ja hankitaan samanlaista uudelleenasennukseen. Toimiva, mutta vanha tiiviste kannattaa yleensä vaihtaa samanlaiseen, jolloin voidaan varmistua tiivistämisen toimivuudesta.

Uuden ja vanhan tiivisteprofiilin vertaus.
Uuden ja vanhan tiivisteprofiilin vertaus.

Tiivistettävän ikkunapuitteen tai oveen tulevan tiivisteen kiinnitysalue on hyvä puhdistaa. Vesi ja neutraali puhdistusaine riittää hyvin puhdistukseen pölystä tai muusta tiivisteen alle kertyneestä liasta.

Tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpompi asentaa. Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa! Silikonitiiviste liimataan ikkunapuitteeseen tai oveen etikkapohjaisella silikonimassalla. Leikkaa silikonipatruunaan suutin sopivaksi ja annostele silikonimassa tiivisteen tulevalle kohdalle. Paina RK Silikonitiiviste tuoreeseen silikonimassaan ja anna kuivua muutama tunti. Lopullinen kuivuminen kestää noin vuorokauden.

Vältä tiivisteen asennusta alle +5°C lämpötilassa. Poista mahdolliset ylimääräiset silikonitahrat tuoreeltaan. Kuivuneet silikonitahrat poistetaan mekaanisesti tai käyttäen apuna Mellerud Silikonipoistajaa.

Ennen uutta tiivistystä karmin puhdistus on tärkeää.
Ennen uutta tiivistystä karmin puhdistus on tärkeää.
Uuden tiivisteen asennus alkaa ylhäältä alaspäin.
Uuden tiivisteen asennus alkaa ylhäältä alaspäin.
Rakennuskemia Oy
Talo
tiivisteet
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68835.jpg
Ikkunatiivisteen asennus: tuuletusraolla vai ilman?
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20087_12119.jpg
Messujen makuuhuoneissa
Messujen makuuhuoneissa levätään korkeassa muhkeassa jenkkivuoteessa tai matalasti japanilaistyyliin luonnollisissa väreissä, vaaleutta ja sinisiä unia. Sängyn taustaseinää voi koristaa maalattu kuvio, kukka- tai valokuvatapetti. Tekstiileissä on eri struktuureja silkinkiillosta ryijymäiseen pörheyteen. Tyynyjen runsaudessa voi pilkistää reipas tehosteväri. Vaatehuoneiden ja –kaappien liukuovissa on maitolasia tai niissäkin toistuu huoneen väritys. Huoneessa on tilaa myös nojatuolille tai pienelle kirjoituspöydälle. Makuuhuoneen välittömässä läheisyydessä on kylpyhuone ja jopa ylellinen pukeutumishuone meikkauspöytineen.
9_P_24180.jpg
Ulkoasu-uudistuksia
Vanha fraasi kuuluu: "pysyvää ei ole kuin muutos". Hyvä brändi on kuitenkin hyvä brändi ja hyvin toimivaa juttua, kuten Rakentaja.fi, ei kannata alkaa liian jyrkästi muuttamaan etenkään, kun ollaan vielä koulutusvaiheessa. Konsernin "isoveli", Helsingin Sanomat, on säännöllisin väliajoin uudistunut, mutta myös Hesarin askeleet ovat olleet maltilliset – Hesari on uudistustenkin jälkeen ollut aina Hesari – näin toimivat suunnannäyttäjät.Rakentaja.fin ulkomuotoa on uudistettu maltillisesti. Uudistukset ovat monilta osin olleet lähtöisin aikaansa seuraavilta kumppaneiltamme - kiitos siitä Teille.Vasen valikkoVasemman valikon (avattuna) selkeyttä parannettiin värityksellä. Itse tuotemappialueet (+) ja tuotemapit ovat vaaleansinisellä ja alueeseen kuuluvat palvelut valkoisella.Oikea valikkoOikean valikon laatikot yhtenäistettiin ja niihin tehtiin Suorakanavan sinisellä kaksiväriset otsikot. Muutamiin osa-alueisiin ohjelmoitiin rauhallisesti vaihtuvat kuvakkeet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton