Vuotopaikat muistiin!

Varsinkin talvella on helppo laittaa ikkunoiden ja ovien vuotokohdat muistiin. Miksi muistiinko? Siksi, koska varsinainen tiivistystyö voidaan tehdä kesällä, kun lämpötila on yli + 5°C.

Veto ei haittaa silloin, kun kesähelteitä vietetään. Talvella viimassa ja pakkasessa energialaskua harmitellessa varsikin ikkunoista niskaan käyvä veto on selvä merkki siitä, että "tarttis asialle tehdä jotain".

Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa ja näin ollen vähentävät asunnon lämmitystarvetta.

Tiivisteet kuluvat vuosien saatossa (suositeltava tarkastusväli on 2-5 v.). Tiivisteet voivat myös irrota ikkunoiden ja ovien normaalissa arkikäytössä.

Miten tiiviste vaihdetaan?

Ennen uuden tiivisten asennusta on poistettava vanha tiiviste ja mahdolliset niitit.

Kun tiivistettä valitaan, otetaan vanhasta tiivisteestä pätkä ja hankitaan samanlaista uudelleenasennukseen. Toimiva, mutta vanha tiiviste kannattaa yleensä vaihtaa samanlaiseen, jolloin voidaan varmistua tiivistämisen toimivuudesta.

Vanhan tiivisteen poisto. Apuna voi käyttää esim. puukkoa.Vanhan tiivisteen poisto. Apuna voi käyttää esim. puukkoa.
Uuden ja vanhan tiivisteprofiilin vertaus.Uuden ja vanhan tiivisteprofiilin vertaus.

Tiivistettävän ikkunapuitteen tai oveen tulevan tiivisteen kiinnitysalue on hyvä puhdistaa. Vesi ja neutraali puhdistusaine riittää hyvin puhdistukseen pölystä tai muusta tiivisteen alle kertyneestä liasta.

Tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpompi asentaa. Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa! Silikonitiiviste liimataan ikkunapuitteeseen tai oveen etikkapohjaisella silikonimassalla. Leikkaa silikonipatruunaan suutin sopivaksi ja annostele silikonimassa tiivisteen tulevalle kohdalle. Paina RK Silikonitiiviste tuoreeseen silikonimassaan ja anna kuivua muutama tunti. Lopullinen kuivuminen kestää noin vuorokauden.

Vältä tiivisteen asennusta alle +5°C lämpötilassa. Poista mahdolliset ylimääräiset silikonitahrat tuoreeltaan. Kuivuneet silikonitahrat poistetaan mekaanisesti tai käyttäen apuna Mellerud Silikonipoistajaa.

Ennen uutta tiivistystä karmin puhdistus on tärkeää.Ennen uutta tiivistystä karmin puhdistus on tärkeää.
Uuden tiivisteen asennus alkaa ylhäältä alaspäin.Uuden tiivisteen asennus alkaa ylhäältä alaspäin.

 
Julkaistu
10.2.2014