• Etusivu
  • Talo

Keittiöremontissa koko keittiö sai uuden ilmeen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20142_37913.jpg

Kyseessä oli Helsingin Hakaniemenrannassa oleva 70-luvulla rakennettu kerrostalon huoneisto. Tässä kuva vanhasta keittiöstä.

Projekti käynnistyi, kun asiakas Pertti Leinonen otti yhteyttä K-rauta Lanternan asennuspalveluun maaliskuussa 2013. Huhtikuun alussa rautakaupan asennuspäällikkö kävi kohteessa ottamassa mitat ja lähdettiin rakentamaan työpakettia toiveiden perusteella. Petra-keittiömyynnin Virpi Järviselle kohde tuli huhtikuun puolessa välissä.

Kuva vanhasta eteisestä.
Kuva vanhasta eteisestä.

Seiniä kaatamalla keittiö kodin tärkeimmälle paikalle

Kyseessä oli Helsingin Hakaniemenrannassa oleva 70-luvulla rakennettu kerrostalon koko huoneisto, missä 3h + k muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä. Asunto oli tyhjillään koko remontin ajan ja asunnossa ei olisi voinut asua, koska se purettiin aivan alkutekijöihin. Eteisen osuudessa kulki ilmastointi, joka madalsi tilaa 30 cm ja tämä muutostyö kuului suunnitelmaan mukaan eli IV-kuvat piirrettiin uudelleen ja moneen kertaan. Putket siirrettiin osittain wc:n ja makuuhuoneen puolelle, jotta saatiin tila nostettua avarammaksi.

Meni kuukausia aikaa ilmastointisuunnitelman jarruttaessa suunnittelua joten vasta heinäkuussa keittiösuunnittelija ja asiakas pääsivät pureutumaan kalustesuunnitelmaan ja uuteen pohjapiirrokseen. Tarvekartoitus toiveista ja tarpeista asiakkaan kanssa tehtiin vasta tuolloin.

Huoneisto muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä.
Huoneisto muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä.

Asunnosta avara ja loft -tyylinen asunto

Visio oli jo selvillä mitä kohteessa halutaan. Nykyisestä asunnosta toivottiin avara ja "loft" -tyylinen asunto. Ensimmäisen istunnon aikana päästiin pitkälle, koska keittiösuunnittelija oli jo tehnyt alustavaa pohjaa ja mitoitusta joten oli helppo hahmottaa tilat seinien purkamisen jälkeen.

Keittiöstä piti tehdä ruuan laittoa rakastavan asujan moderni keittiö joka oli osana olohuonetta. Asiakkaan viinikaapille tuli löytää tila, kaikki alakaapit helposti liukuvia leveitä laatikostoja ja puolikorkeat komerot erottamaan eteisen ja keittiötilan niin, että osa ovista avautui eteisen puolelle ja osa keittiön puolelle joten molempiin suuntiin saatiin säilytystilaa ja toiveena oli että kokonaisuus pysyy mahdollisimman vähäeleisenä.

Värimaailma puhdasta valkoista ja säväyttävää mustaa

Materiaalina kalusteisiin haluttiin puhdas valkoinen, Petran keittiömallistosta päädyttiin "Eira" kalvo-oviin, vetimet SR19 ja tasoiksi valittiin kivitaso Pro Top Pure Black musta ja erikoista oli reuna 9mm hionnalla. Uunin ja mikron väriksi valittiin musta, mutta jääkaappia ja liesituuletinta ei haluttu korostaa, joten ne tulivat valkoisina. Kylmäkoneelle haluttiin enempi säilytystila, joten päädyttiin vapaasti seisovaan malliin. Asiakas uusi samalla kaikki muutkin kodinkoneet, koska remontti ulottui myös pesutiloihin. Taustaksi keittiön takaseinälle päädyttiin lasiin ja materiaaliksi valittiin mattahiottu puhtaan valkoinen - näin saatiin syvyyttä kiiltävien ovien kanssa.

Vanhan huonejärjestyksen muututtua katto paneloitiin ja kattoon upotettiin valot eli se mitä ei voitu peittää – korostettiin. Valoiksi asennettiin led-valaisimet ja panelointiin käytettiin sisustuspaneelia.

Uusi keittiö eteisestä kuvattuna.
Uusi keittiö eteisestä kuvattuna.

Lattia näyttävässä osassa

Lattia tuli uudessa avarassa kodissa todella näyttävään osaan joten asiakkaalle tarjottiin 1-säleistä tammi parkettia harjatulla pinnalla ja matta lakalla käsiteltynä. Valintaan vaikuttivat kuvat tekstiileistä joista suunnittelija sai värimalleja asiakkaalta. Tila haluttiin kuitenkin pitää vaaleana ja raikkaana eli kovin tummia materiaaleja ei edes katselmuksen jälkeen harkittu. Suunnittelijan tarjoamat maalisävyt tehosteseinille olohuoneen puolelle ja makuuhuoneeseen sai asiakkaan hyväksynnän. Asiakas kävi itse katsomassa miltä sävyt näyttivät ja otti väritilkkuja mukaan, joten hän pystyi vertaamaan kotona miten ne käyttäytyivät eri valoissa muuton mukana siirtyvien huonekalujen kanssa.

Huonejärjestyksen muututtua karsittiin kaikki irtokomerot pois ja suurennettiin vaatehuonetta, joten sinne saatiin mahtumaan kaikki kausisäilytysvaatteet +käyttövaatteet - tästä tehtiin ns. pukeutumishuone. Ainoastaan eteiseen jäi ulkovaatekomero "vanhan" eteisen käytävän kohdalle ja tähän aukkoon istutettiin liukuovikomero mattavalkoisilla laseilla.

Keittiöstä tuli vaalea ja raikas eli kovin tummia materiaaleja ei käytetty.
Keittiöstä tuli vaalea ja raikas eli kovin tummia materiaaleja ei käytetty.

Remontti 9 viikossa

Itse remontti vei kokonaisuudessaan näinkin suurilla muutoksilla 9 viikkoa ja se saatiin valmiiksi juuri ennen Joulua 2013. Asiakas muutti sisään 13.12.2013 ja muutama päivä muuton jälkeen vielä tehtiin viimeistelyjä asunnossa.

Uudet laatikostot keittiössä.
Uudet laatikostot keittiössä.
Vedettävä tarvikekomero.
Vedettävä tarvikekomero.

Kalustesuunnittelija Virpi Järvisen kommentit projektista:

"Isot projektit ovat aina mielenkiintoisia ja haastavia - tässä kohteessa oli mukava tehdä yhteistyötä asiakkaan kanssa, joka oli itsekin valveutunut ja luottamus toimi molempiin suuntiin. Asiakkaalla oli selkeä näkemys ja suunnittelijana oli minulle syntynyt taas visio mitä halutaan. Tätä kyseistä kohdetta tehtiin noin puolisen vuotta etukäteen. Ilmastointisuunnitelmat jarruttivat käynnistystä, joten pieniäkin yksityiskohtia oli keritty pureskella jo valmiiksi ennen varsinaista aloitusta."

"Toimitus kalusteille tuli ajallaan ja asennus päästiin aloittamaan samana päivänä - kiirehdimme kalusteasennusta, jotta mittamiehet pääsevät mittamaan kivet ja Joulu alkoi uhkaavasti lähestyä. Loppukiireet kuuluvat aina asiaan, jatkaa Virpi"

"Novartin Petra-keittiöt yhteistyökumppaneineen toimittivat kalusteet ja koneet kohteeseen sovitusti."

Lopputulos asukkaan toiveiden mukainen

Asunnon omistaja Pertti Leinonen oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. "Valkoiset kiiltävät ovet, mustat ohuet kivitasot, mustat sokkelit ja valkoinen mattalasi ovat juuri se visio, mikä minulla keittiöstäni oli", totesi Pertti. Seinien kaatumisen myötä eteinen, keittiö ja oleskelutila ovat yhtä suurta tilaa ja läpi talon avautuvat maisemat merinäköaloineen tekivät kodista todella valoisan.

Vnha pohjapiirros.
Vnha pohjapiirros.
Uusi pohja.
Uusi pohja.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201312_37407.jpg
Suunniteltu sähköistys pelastaa arjen
Yksinkertaisimmillaan sähköistyksen ohjauksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi olohuoneen valaistuksen ohjaamista katkaisijasta tai himmentimestä. Muita toimintoja voidaan ohjata myös yksittäisillä laitteilla, kuten termostaateilla, kosteusvahdeilla ja läsnäolotunnistimilla. Sähköistys kannattaa nykyaikaistaa kotia remontoitaessa, ja taloa rakentaessa se kannattaa suunnitella hyvin omiin tarpeisiin sopivaksi ja joustavaksi.
20077_5733.jpg
Maailmanmestarin Kastelli-koti
Yhdistetyn hiihdon maailmanmestari Hanni Mannisen ja Heli-vaimon tyylikäs koti on nyt valmis ja täyttää sille asetetut toiveet täydellisesti.
20081_8098.jpg
Rakentamista vai sisustamista
Sisustamisen kokonaiskustannukset muodostuvat periaatteessa rakennusteknisistä töistä ja toisaalta irtokalusteista ja –tarvikkeista. Uudisrakentamisessa on kuitenkin melko mahdotonta vetää selvää rajaa rakennusteknisten ja sisustuksellisten töiden välille.Esimerkiksi kylpyhuoneen seinien laatoitus aloitetaan jo runko- ja seinämateriaalien valinnalla ja niiden rakennusteknisillä töillä. Laatoitusta edeltävät tasoitukset ja vedeneristykset voidaan niin ikään laskea rakentamiseen kuuluvaksi. Itse laatat ja laatoitustyö ovat nekin kenties rakentamista, mutta yhtä lailla sisustamista – ainakin lopputuotteena. Uudisrakennuksen kustannusarviossa tätä koko prosessia käsitellään yksiselitteisesti rakennustyönä. Rakentamisen kustannusarvioon saattavat vielä kuulua nyt esimerkkinä olevan kylpyhuoneen osalta mm. pyyhekoukut, mutta niihin ripustettavat tekstiilit ovatkin sitten jo vahvasti sisustustuotteita.
20214_69806.jpg
Tällainen on älykäs keittiöhana
Hybridihana ei sentään tee ruokaa puolestasi, mutta uuden sukupolven automaattihanat nostavat hygieenisyyden, käyttömukavuuden ja turvallisuuden seuraavalle tasolle. Kosketusvapaiden toimintojen ansiosta et joudu koskettamaan hanaa käsiä pestessäsi. Hanaa ei siis tarvitse sotkea, vaikka kätesi ovat leipätaikinan peitossa tai kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai multaisia kasviksia.
201711_51018.jpg
Kuivaketju 10 -koulutus Tampereella
Koulutusaika: 31.5.2018 klo 9-16Koulutuspaikka: Tampereen aikuiskoulutuskeskus, Kurssikeskuksenkatu 11, TampereAsiantuntijana: Sauli Paloniitty, TTS TyötehoseuraTavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää opiskelijan valmiuksia toimia kosteuskoordinaattorina ja opettaa hyödyntämään Kuivaketju 10:n mukaista toimintamallia.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vahva rakennusalan koulutus ja kokemus sekä edellytykset toimia kosteuskoordinaattorin tehtävissä. Kosteuskoordinaattorilta edellytetään tyypillisesti vastaavaa pätevyyttä kuin kohteen vastaavalta työnjohtajalta.Koulutuksen sisältöKlo: 9:00-9:15 Tilaisuuden avaus, Jukka Jaakkola, TTS TyötehoseuraKlo 9:15- Asiantuntijana Sauli Paloniitty, TTSKosteudenhallintaa koskevat säädökset, lait ja ohjeetKuivaketju 10:n taustaaKuivaketju 10-toimintamalli- KosteuskoordinaattoriPilottihankkeiden kokemuksiaKlo: 11:30 -12:30 LounasKlo: 12:30 - n. klo 16Kosteusriskit ja niiden hallintaKuivaketju 10:n laadunvalvontamittaukset ja niiden tulkinta Kuivumisajan huomioiminen eri näkökulmistaIlmoittautuminenIlmoittautuminen joko sähköiseen koulutuskalenteriin www.tts.fi tai sähköpostitse alla oleville.Koulutuksen hinta380€ + alv. (sisältäen koulutuksen, lounaan ja kahvit)Mikäli osallistut Kosteuskoordinaattori-PRO -koulutukseen käytyäsi tämän koulutuksen, hyvitetään hinta kokonaisuudessaan. Peruutusmaksu peruutettaessa viimeistään kahta viikkoa ennen koulutuksen alkua 25%, sen jälkeen veloitetaan koko koulutuksen hinta.Lisätietoja koulutuksestaOpintosihteeri: Mia Tokkari, 044 7143 722, mia.tokkari@tts.fiKehitys- ja asiakkuuspäällikkö: Jukka Jaakkola, 040 712 5048, jukka.jaakkola@tts.fiTTS – Sarkatie 1, 01720 Vantaa – www.tts.fiTTS pidättää oikeudet muutoksiin.
20206_65368.jpg
Jätevesijärjestelmän rakentaminen uudis- ja saneerauskohteeseen on luvanvaraista
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös Kimmo Naakka rakentaessaan uudiskohteen Raaseporiin merenrantatontille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton