Öljylämmitysjärjestelmän energiatehokkuus

Öljylämmityskattiloiden energiatehokkuus on jatkuvasti parantunut. Öljylämmitysjärjestelmä onkin erittäin energiatehokas: se pystyy käyttämään hyväksi noin 95 % öljyn energiasta. Uusissa pientaloissa lämmönjako tapahtuu yleensä vesikiertoisella keskuslämmityksellä.

Öljykattiloiden hyötysuhde on kehittynyt jopa 10 % vuosikymmenessä.Öljykattiloiden hyötysuhde on kehittynyt jopa 10 % vuosikymmenessä.

Kehittyvä öljylämmitys

Öljylämmityksessä tehdään uusia innovaatioita, ja energiatehokkuus kehittyy edelleen. Öljy- ja energiayhtiöt ja laitevalmistajat tuovat jatkuvasti markkinoille uusia ratkaisuja, jotka täyttävät muun muassa muuttuvat ympäristövaatimukset.

Kattilatekniikka kehittyy sekin edelleen, vaikka perinteisen kattilan hyötysuhde on jo noin 95 %. Kondenssikattilat ottavat talteen öljyn palamisessa ja palamisilman kosteudesta syntyvän vesihöyryn ja käyttävät sen hyödyksi osana lämmitystä. Tästä syystä kondenssikattilan laskennallinen hyötysuhde ylittää 100 %.

Tutustu nykyaikaisiin öljylämmitysjärjestelmiin...

Hybridilämmitys kasvattaa suosiotaan

Öljylämmittäjä ei ole riippuvainen yhdestä energialähteestä. Jos öljylämmityksen rinnalle on otettu jokin muu energia, talo sopeutuu tarvittaessa käyttämään kulloinkin edullisinta energiamuotoa. Mahdollisuus usean vaihtoehtoisen energialähteen käyttöön ja valinnan vapaus ovat tärkeitä energiariippumattomuuden ja talon arvon kannalta.

Hybridilämmityksessä kahden tai useamman energian rinnakkaiskäytössä voidaan öljyn käyttöä oleellisesti vähentää. Öljyllä varmistetaan talon lämpiäminen pakkaskautena. Muulloin lämmitys ja lämpimän käyttöveden tuottaminen hoidetaan uusiutuvilla energiamuodoilla aurinkolämmitystä tai lämpöpumppua käyttämällä.

Huollettu järjestelmä on energiatehokas

Öljykattilat ovat varmatoimista tekniikkaa ja hyvinkin vanhat kattilat saattavat toimia teknisesti moitteettomasti. Nyrkkisääntönä on, että öljykattiloiden hyötysuhde on kehittynyt jopa 10 % vuosikymmenessä, joten kattilan uusimisella saatava säästö on tyypillisesti 10–30 %.

Öljylämmitysjärjestelmä ei vaadi paljon huoltoa, mutta ammattilaisen joka toinen vuosi tekemä poltinhuolto on tärkeä osa energiatehokkuuden ylläpitoa. Ammattilaisten tietoja löydät Lämmitysenergia Yhdistys LEY:n urakoitsijahausta

Energiansäästövinkkejä

Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Veden lämmityksen osuus on neljännes. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Jokainen perheenjäsen voi tehdä oman osuutensa kodin energiankulutuksen vähentämisessä: sammuta tarpeettomat valot ja laitteet, säädä lämpötila kohdalleen, tuuleta oikein ja käytä vettä harkiten.

Säästöä syntyy, kun muistat päivittäin:

  • Sammuttaa valot ja muut laitteet, kun et tarvitse niitä.
  • Hyödyntää energiatehokasta teknologiaa keittiölaitteissa, valaistuksessa, tietotekniikassa ja viihde-elektroniikassa.
  • Sulkea hanat ja tarkistaa sekä tukkia vesivuodot.
  • Lämmittää ja viilentää järkevästi.

 
Päivitetty
5.2.2014