Kivitalon rakenteet ovat pitkäikäisiä

Mitä Leca®-harkot ovat?

Leca-kevytsora valmistetaan savea paisuttamalla korkeassa lämopötilassa. Tällä tavoin syntyy rakeita, jotka ovat sisältä huokoisia, mutta pinnalta kovia.

Maakosteasta massasta valmistetaan Leca®-harkot ja kevytsorarakeiden lisänä käytetään sementtiä ja vettä. Lisäämällä harkkomassaan hiekkaa säädellään harkkojen tiheyttä, lujuutta yms. ominaisuuksia halutuiksi. Leca-eristeharkoissa käytetään eristeenä polyuretaania. Leca®-harkkojen pakkasenkestävyys on testattu standardienmukaisella jäähdytyssulatuskokeella. Koska Leca-sorarakeissa on suljettu huokosrakenne, Leca®-harkot kuivuvat nopeasti ja imevät vähän vettä. Kosteus ei jää harkkoihin, joten ne eivät myöskään homehdu.

Lue lisää Leca®-runkoharkoista

Seinärakenteen Leca®-harkot

Edistyksellisen Leca®-harkoista tekee harkkojen päissä olevat pontit ja urat. Ne nopeuttavat muuraamista.

Leca Design®- ja Lecaterm®-eristeharkoissa on polyuretaanieriste kevytsoralamellien välissä. Harkkojen koko on 498 mm x 195 mm.
Leca Design®- harkoissa sisäkuori on 130 mm ja ulkokuori 100 mm - 380 mm leveissä harkoissa eristeen vahvuus on 150 mm ja 420 mm leveissä 190 mm.

Lecaterm®-eristeharkoissa Leca®-harkkolamellien välissä on 100 mm polyuretaanieristettä. Muuraus tapahtuu kaikissa harkoissa 5 mm saumavahvuudella ilman pystysaumoja. Eristeseinä muurataan rakosaumoin ja molemmin puolin tulee pinnoitus. Tarvittaessa voidaan vaakasaumaan asentaa polyuretaania, joka paisuu vain vähän.
 

1. Leca® Design LTH-420 -harkko matalaenergiarakentamiseen
2. Leca® Design LTH-380 -harkko energiatehokkaaseen rakentamiseen
3. Leca® Term LTH-300 -harkko puolilämpimiin tiloihin1. Leca® Design LTH-420 -harkko matalaenergiarakentamiseen
2. Leca® Design LTH-380 -harkko energiatehokkaaseen rakentamiseen
3. Leca® Term LTH-300 -harkko puolilämpimiin tiloihin

Lämmöneristävyys matala- ja passivienergialuokkaa

Leca Design® 420 -harkoista tehty seinä on vaakasaumassa polyuretaania käytettäessä 0,12 W/m²K. Arvo alittaa vaaditun seinän u-arvon (0,17 W/m²K) ja sopii näin ollen mainiosti matalaenergia- ja passiivitaloihin.

Leca Design® 380 -harkoissa seinän u-arvoksi tulee 0,15 W/m²K. Lecaterm®-harkoissa (LTH-300) u-arvo seinälle on 0,23 W/m²K. Nämä harkot on tarkoitettu puolilämpimiin rakennuksiin sekä perustusrakenteisiin pääsääntöisesti.

Missä Leca Design®- ja Lecaterm®-harkkoja käytetään?

Harkot sopivat mihin tahansa yksi- tai kaksikerroksiseen rakennukseen kantaviksi seinärakenteiksi. Harkkorakenteen ja harkkojen helpon työstettävyyden vuoksi harkoilla onnistuu yksilöllisten ja monimuotoisten seinäratkaisujen teko.

Seinien pinnat

Leca-talon ulkoseinät pinnoitetaan ulkopuolelta kaksikerrosrappauksella oikaisten seinät kahteen kertaan weber.vetonit 410 Ohutrappauslaastilla. Lopullinen pinta voi olla hierretty tai ruiskutettu. Pinnoitus tapahtuu weber.vetonit SilcoPinnoitteella/Maalilla tai weber.vetonit 430 Hiertopinnoitteella.

Sisäseinät oikaistaan kertaalleen 410 Ohutrappauslaastilla tai 137 Oikaisulaastilla. Harkkoseinä on pinnoitettava alaslaskettujen kattojen kohdalta, kiintokalusteiden takaa ja erilaiste panelointien takaa. Näin saadaan seinärakenteelle riittävä ilmatiiviys. Samalla varmistetaan kosteustékninen toimivuus rakenteessa.
 
Julkaistu
3.3.2014