Leca®-betonivaluharkkoja käytetään muun muassa kantaviin väliseiniin, asuntojen välisiin seiniin, jäykistäviin seiniin, maanpaineseiniin ja tukimuureihin. Betonivaluharkkoja voidaan käyttää yhdessä Leca Lex perus- ja eristeharkkojen kanssa.
Käytettäessä valuharkkoja säästyy aikaa muottilaudoitukselta ja valun tuennalta. Myöskään laastia ei tarvita, sillä harkot kuivaladotaan päällekkäin. Terästyksen jälkeen harkko valetaan täyteen betonia ja perustus on valmis.
Perustukset Leca®-betonivaluharkoista, lisätietoa
Anturan yläpintaan asennetaan tarvittaessa bitumihuopa katkaisemaan veden kapillaarinen nousu. Bitumihuopa painetaan tartuntaterästen läpi. Läpivientien kohdalla olevat reiät tulee tiivistää erikseen tarkoitukseen soveltuvalla (bitumipohjaisella) tiivistysmassalla. Ennen töiden aloittamista tarkastetaan, että harkot ovat puhtaita. Talviaikaan rakennustarvikkeet ja rakenteet tulee suojata varastoitaessa ja työskennellessä siten, että lumen ja jään kerääntyminen rakenteisiin ja rakennustarvikkeisiin estetään. Tarvittaessa muotit, harkot ja raudoitteet puhdistetaan lumesta ja jäästä. Talvirakentamisessa tulee huomioida talvibetonointiin liittyvä ohjeistus.
Ladonnan edetessä on varmistettava, että ulkokulman sisänurkkaan syntyvä pystyontelo on riittävän suuri raudoitusta ja valua varten (raudoituksen minimisuojaetäisyys täyttyy) ja että ontelo kulkee katkeamatta perustuksista tuelle.
Harkkojen ladonta etenee nurkasta aloittaen kerros eli varvi kerrallaan. Linjalangat nostetaan muurauksen edetessä tulevan harkkokerroksen yläreunan tasolle. Peräkkäiset harkkokerrokset ladotaan eri suuntaan, jolloin nurkkaan syntyy kulmaharkkojen välille kulmalukitus. Harkkojen ympäriponttauksen ansiosta harkot lukkiutuvat keskenään ja harkkomuurista tulee jo ladottaessa tukeva ja vakaa.
Valuharkkorakenteessa käytettävän valubetonin lujuuden sekä rasitusluokan määrittelee aina kohteen rakennesuunnittelija, kunkin rakenneosan vaatimuksen mukaan. Ennen pystyonteloiden betonointia, läpiviennit, kolhut, yms. reiät tulee paikata esim. polyuretaanivaahdolla, webervetonit ML Leca® Laastilla ( tai vastaavalla) tai ne muotitetaan valussa täyttyviksi.
Valu aloitetaan nurkista ja edetään kiertäen. Samalla seurataan valuonteloiden täyttymistä ja mahdollisten muottien ja tukirakenteiden pysyvyyttä. Valettaessa massan korkeusero valureikien välillä saa olla korkeintaan 0,5 m. Valussa suositellaan käytettäväksi esim. saumausbetonia tai itsetiivistyvää betonia ( maksimiraekoko # 8 mm, notkeus S3 nesteytetty tai S4 – tarkista valmisbetonitoimittajalta), jolloin betonin tiivistäminen voidaan jättää pois. Rakenne tuetaan tarvittaessa ennen valua.
Betoni on pyrittävä valamaan siten, että se täyttää harkon ontelot tasaisena, halutun paksuisena kerroksena ja että se liittyy saumattomasti jo ennestään olevaan tuoreeseen betonimassaan. Betonointi suoritetaan normaalisti maksimissaan 1,0… 1,5 metrin kerroksina riippuen massan notkeudesta, rakenteesta, raudoituksesta ja betonille asetetuista vaatimuksista ( esim.vesitiiviys).
Rakenteen jälkihoidossa noudatetaan betonirakenteiden jälkihoito-ohjeita. Valun jälkeen perusmuuri harjataan puhtaaksi mahdollisista valupurseista, jolloin tasoitetyönaikainen putsaustyö vähenee.