• Etusivu
  • Talo

Perusmuurin vedeneristys patolevyllä ja radoneristys varmistavat kodille terveellisen huoneilman

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 02.05.2014
20141_37683.jpg

1. Fonda Universal-levy • rullakoot 0,83 x 20 m, 1,65 x 20 m, 2,08 x 20 m ja 2,4 x 20 m; • levy kiinnitetään yläreunastaan 25 cm:n välein 2. Fonda Universal-peitelista • pituus 2 m; • esirei’itetty 20 cm:n välein 3. Fonda Universal-kiinnikkeet • naulat (60 mm) ja tulpat harkkoperustuksiin; • lyöntitulppa (50 mm) betoniperustuksiin; • tulpat poraproppuja ja naulaimia varten; • kiinnikkeitä 100 kpl/pakkaus 4. Radon/SokkeliPolar • hitsattava kumibitumikermi sokkelin ja anturan yhtymäkohtaan; • rullakoko 0,5 x 10 m 5. Bitumiliuos BIL 20/85 esisivelyyn • menekki n.0,3 - 0,5 l/m²; • astiakoot 2,5l, 10 l ja 20 l

Patolevy pitäää perustukset kunnossa

Kun rakennetaan uutta taloa tai korjataan vanhaa on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.

Toimiva perusmuurin eristysratkaisu (patolevy tai bitumi) suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.

Lue lisää perustusten kosteuseristyksestä

Info

Info

Miksi perustukset kosteuseristetään?

Terveydellisten syiden lisäksi perustukset suunnitellaan pitkäikäisiksi - käyttöiän on vastattava perusrakenteiden käyttöikää. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kosteus ja vesi on johdettava pois perustusten vierestä - sadevesiviemäröinnillä tai avo-ojalla johdetaan sade- ja sulamisvedet pois rakennuksesta. Huolehditaan myös siitä, että maanpinta kallistuu poispäin rakennuksesta 1:20 3000 mm:n matkalla sokkelista poispäin korkeuseron ollessa vähintään 150 mm.

Tämän lisäksi veden ja kosteuden pääsy estetään eristämällä joko bitumikermillä tai patolevyllä. Anturan päälle tehdään bitumikermillä riittävän ylös nouseva kermieristys perusmuuria pitkin.

Märät perustukset aiheuttavat ongelmia seinän alapään rakenteisiin. Jäätyessään perustukseen tulee halkeamia ja railoja. Perustus pääsee myös rapautumaan. Epäjatkuvuuskohta taasen on radonille otollinen paikka päästä sisäilmaan.

Perusmuurin eristysmateriaali valitaan maaperän ominaisuuksien mukaan. Kun pohjavesi ei nouse perustamistason yläpuolelle ja maaperän kuivumisominaisuudet ovat hyvät, eristeeksi soveltuu perusmuurilevy. Vaativammissa kohteissa perusmuuri eristetään hitsattavalla kumibitumikermillä.

Patolevy jättää ilmaraon

Vesitiivis patolevy Fonda Universal estää kosteuden tunkeutumisen perustus rakenteisiin. Nystyräkuviointi estää painumisen ja jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta mahdollinen kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Joustavan materiaalinsa ansiosta perusmuurilevy on helppo asentaa asettuen tasaisesti perustusta pitkin. Levyn yläreunaan asennetaan peitelista ja levy kiinnitetään kiinnikkein harkko- tai betoniperusmuuriin. Perusmuurin ja anturan liitoskohtaan tarvitaan hitsattavaa Radon/SokkeliPolarkumibitumikermiä sekä esisivelyyn Icopal Bitumiliuosta.

Kosteuskatkot varmistavat toimivan kosteuseristyksen

Maakosketuksissa olevien ulko- ja väliseinien perustuksista on estettävä veden kapillaarinen nousu. Ensimmäinen kosteuskatko suositellaan tehtäväksi anturan ja perustusten väliin ja toinen perusmuurin yläpintaan erottamaan ulkoseinä perusmuurista. Kosteuskatkot tehdään lisäksi myös kantavien sisäseinien perustusten yläpintaan. Kosteuskatkot tehdään bitumikaistoilla, jotka liimataan yhteen 50 mm:n limityksillä. Kumibitumikermillä tehty radoneristys suojaa myös rakenteita veden kapillaariselta nousulta. Kun pohjaan tehdään radonsuojaus, kosteuskatkoa ei yleensä tarvita perusmuurin ja seinän väliin.

Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.
Hyvin kosteuseristetty rakenne on asukkaalleen turvallinen.

Perusmuurieriste haastaviin kohteisiin

Kosteammalla rakennuspaikalla perusmuurin vedeneristeiltä vaaditaan tukevampaa vedenpitävyyttä. Jos pohjaveden pinta nousee välillä tai jatkuvasti perustamistason yläpuolelle tai maaperän kuivumisominaisuudet ovat muuten huonot, perusmuuri eristetään kokonaan Hitsattava Polar -kumibitumikermillä.

Myös kellarin eristykseen suositellaan kumibitumikermiä. Maanpinnan alapuolelle jäävä kellarin seinä käsitellään Icopal Bitumiliuoksella. Kun liuos on kuivunut, kiinnitetään Hitsattava Polar -kumibitumikermi nestekaasupolttimen lämmöllä rakenteisiin. Jos kyseessä on harkoista muurattu perusmuuri, tulee pinta tasoittaa slammaamalla ennen bitumiliuoskäsittelyä. Kermieristystä käytettäessä on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä nestekaasupolttimella tapahtuva kermien kiinnitys vaatii asentajaltaan tulityökortin.

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
20228_79385.jpg
Miten kylpyhuoneen puupintoja kannattaa käsitellä
Luonto halutaan nyt sisustuksessa tuoda sisätiloihin. Puu sisustusmateriaalina on mitä parhain ja luonnonläheisin raaka-aine. Puuta on käytetty paljon sisäkatoissa, mutta nyt puu on löytänyt taas tiensä muun muassa seinille, tasoille, hyllyihin ja ovipinnoille. Miten puhdas puupinta tulisi käsitellä, jotta se säilyttää kauniin värinsä pitkään?Puupintojen ongelmana ei niinkään ole sen kosteuden- ja lämmönkestävyys, vaan se, etteivät pintakäsittelyaineet jousta samalla tavalla kuin puu. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn halkeilua. Halkeillut pinta taas päästää kosteutta ja ongelma on valmis.
20224_77805.jpg
Miten oululaisperhe päätyi rakentamaan kodin CLT-massiivipuu­tekniikalla?
Oululainen Janne Siira perheineen rupesivat rakentamaan uutta kotiaan spontaanin päätöksen johdosta. Uutta kotia ei oltu ajateltu tehtävän, mutta Jannen vaimo ihastui kävelylenkillään näkemäänsä tonttiin. Molemmat osapuolet totesivat uuden kodin sijainnin löytyneen, vaikka edellisestä talon rakentamisesta oli vasta neljä vuotta.Uusi talo päätettiin rakentaa puusta CLT-rakenteisena, mutta miten projekti sujui ja miksi perhe päätti rakentaa puutalon ristiinliimatusta massiivipuusta eli CLT:stä?
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton