Onko runkotolpparatkaisujen välillä merkittävää eroa?

Kysymys:

Yleisesti ottaen, onko seuraavien ratkaisujen välillä merkittäviä eroja rakennusteknisessä toimivuudessa (tuulikuormien kesto, tukevuus, lumikuorman kesto.

a) Lyhyet runkotolpat kaikkialla, ja ensimmäinen kattoristikko aivan ulkoreunaan kiinni päädyssä (runkotolpat samanpituisia päädyissä ja sivuilla).

b) Pitkät runkotolpat päädyssä porrastettuna kattoristikon yläpaarteen nousun mukaan, kattoristikko heti runkotolppiin kiinni.

Lyhyt tolppainen pääty sopisi pienellä porukalla tehtävään asennukseen. Lisäksi runkotolpat voi varastoida vaikka pakettiauton perälle, säältä suojaan asentamishetkeen asti. Tosinaan myös tuntuu, että pidempi päätytolppa ottaa herkemmin "tuulta purjeisiinsa".

Vastaus:

Molempia ratkaisuja käytetään riippuen rakennesuunnittelijan mieltymyksistä. Rakenteellisena ratkaisuna molemmat tavat ovat käyttökelpoisia ja esimerkiksi lämpöeristys onnistuu samalla tavalla molemmissa. Tietenkin pitkän tolpan asennus on hankalaa ja tuuli ottaa siihen kiinni. Ensimmäisen ristikon asennus on helppoa, kun se pysyy pystyssä. Lyhyellä tolpalla ristikon pystyttämiseen tarvitaan enemmän tukemista. Tässä on varmaankin syy, miksi kirvesmies haluaa tehdä päädyn pitkillä tolpilla.

Tutustu lisää talopaketteihin sekä runkoratkaisuihin tästä.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
3.2.2014