• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Remontoin 30-luvun hirsitaloa.
Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.

Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Vastaus:

Tuon ikäisessä talossa on perinteisesti ollut rossilattia riittävällä ryömintätilalla. Betonilaatat ovat ilmeisesti myöhempää tuotantoa. Onneksi niillä ei ilmeisesti ole pilattu koko rakennusta. Suositukseni on, että palautat rakennukseen perinteisen rossilattian.

Jos kuitenkin pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi, asenna perusmaan päälle kapillaarivapaata kiviainesta vähintään 300 mm ja päälle voi asentaa 10 cm lämpöeristeen. Päälle valetaan betonilaatta. Laatan yläpuolelle jäävän sokkelin voi eristää uretaanivaahdolla. Betonilaatan päälle tehdään lattiarakenteet puusta niin, että betonin ja puun väliin laitetaan bitumihuopakaista. Huolehdi, että uusi betonirakenne ei missään kohtaa ota kiinni vanhoihin puurakenteisiin.

Kun en tunne rakennetta kokonaisuudessaan, suosittelen, että pyydät asiantuntijan varmistamaan esittämäni rakenteen oikeellisuuden.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
201412_41889.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa turhat valot
Jäikö vessaan tai vaatehuoneeseen taas valot päälle? Vaihda katkaisijan tilalle mukavuuskytkin tai perinteinen liiketunnistin. Kumpikin tuote soveltuu erityisen hyvin tiloihin, joissa usein oleskellaan lyhyitä aikoja kerrallaan, kuten esimerkiksi kylpyhuoneeseen ja wc-tiloihin sekä vaatehuoneisiin ja varastotiloihin.Tilaa ilmainen sähkökaluste-esite
20201_62293.jpg
Vastuullisuutta rakennusmateriaaleihin
Liune on kodin kaikkiin tiloihin sopiva väliovi, joka on vakuuttanut markkinat sekä teknisillä ominaisuuksillaan että upealla tyylillä. Liune on myös ympäristöystävällinen valinta. Täysin kotimaisen välioven logistiikasta aiheutuva hiilijalanjälki on pieni, ja sen hankinta tukee suomalaista elinkeinoa. Liunen uusin panostus kestävän kehityksen puolesta on EPD-ympäristöseloste, joka antaa ostopäätösten tueksi luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa tuotteen hiilijalanjäljestä. EPD-seloste osoittaa muun muassa sen, että Liune-väliovien materiaalihukka on 0 % ja kierrätettävyys 100 %.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Narisevat portaat?
Kysymys:Talo on vuonna 1953 valmistunut. Yläkertaan menevät puuportaat oli päällystetty kovalevyllä ja kokolattiamatolla, jotka otin pois. Matto haisi voimakkaasti ummehtuneelle ja pölysi kanssa paljon. Ilma raikastui huomattavasti toimenpiteen jälkeen. Alla on kivannäköiset noin 32 mm vahvat ponttilautaportaat. Ongelma on se että ne narisevat voimakkaasti ja niissä on paljon n. 1 - 4 mm rakoja. Raot eivät sinänsä haittaa mutta narina on melko suuri. Portaat on tarkoitus maalata vaaleiksi.Olettaisin että narina tulee pontin kohdalta. Sivuilla ei ole reisilankkuja. Millä tavoin narinan saisi pois? Purkaminen ei oikein ehjänä onnistu koska ne on naulattu erittäin hyvin kiinni ja pontit menee ainakin rikki jos yrittää kammeta lautoja ylös.
20185_53207.jpg
Moderni rakentaja valitsee liukuovet
Liukuva väliovi on parhaimmillaan rakennuksen toiminnallisuutta ja asumisen laatua parantava ratkaisu. Kotimaisissa Liune-väliovissa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Liune-ovet voi tilata suoraan verkosta, Liune toimittaa ne valmiina ja asennusystävällisenä tuotekokonaisuutena. Lopputulos on laadukas ja kestää aikaa.
20126_31337.jpg
TTS kouluttaa trukinkuljettajia
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja tällä hetkellä ovat esimerkiksi trukinkuljettajakurssi sekä ensiapukurssi.Tutustu koulutuskalenteriinTRUKINKULJETTAJAKesto: 1-2 päivääHakeutuminen suoraan oppilaitokseen.Kuvaus:KurssijakoTrukinkuljettajakoulutus jaetaan kahteen osaan: tietopuoliseen ja ajokoulutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton