Ei pelkkä pellinvaihto - perusteellisella remontilla pantiin katto kerralla kuntoon

Etelä-Suomen runsaslumiset talvet ovat paljastaneet monenlaisia puutteita ja vikoja vanhojen omakotitalojen katoissa. Vuosittaisen korjailun sijaan Artturi Mäki teki turvallisen valinnan ja pani kattonsa kerralla kuntoon.

C:\Documents and Settings\Nurmi\Työpöytä\480

Vanhan katon vaarat

Artturi Mäki muutti perheineen vuonna 1964 rakennettuun kotiinsa muutamia vuosia sitten. Vanha teräskatto oli alkuperäinen ja kunto sen mukainen. Myynnin yhteydessä tehdyssä kuntotarkastuksessa kattoa suositeltiin huoltomaalattavaksi, joka sitten maalattiinkin, mutta näin korjattiin lähinnä ulkonäöllisiä puutteita.

Painavat lumikuormat rasittivat huonokuntoista kattoa. –Lumiesteet tulivat alas joka talvi ja rännit repsottivat. Myös yläpohjan tuuletus ja eristys oli puutteellista – sisätilojen lämmitys aiheutti lumien sulamista katolla ja uudelleenjäätymistä räystäille, Artturi muistelee. Jäämassat roikkuivat kulkuväylien yllä ja katto alkoi tuntua vaaralliselta. Jokatalviset ongelmat tuskastuttivat omistajia ja he päättivät antaa projektin ammattilaisten haltuun.

Uusi ilme alkuperäistä kunnioittaen

Mäkien asuinalueella ei ole kaavamääräystä katemateriaalien tai värien suhteen. Teräskatto oli kuitenkin itsestään selvä valinta.

Artturi perheineen valitsi talonsa katemateriaaliksi punaisen Ruukki Classicin. Punainen oli katon alkuperäinen väri, väliaikainen ruskea oli huoltomaalauksen perua. –Halusimme kunnioittaa talon historiaa ja palauttaa sille alkuperäisen asun. Sadevesijärjestelmänkin väri oli valmiiksi mietitty, ainoastaan punaisista tikkaista saatiin väittely aikaiseksi. Taivuin tähän punaiseen ja lopputulos on kyllä todella tyylikäs. Antaa sopivasti kontrastia vaaleaan seinäpintaan, Artturi kertoo

C:\Documents and Settings\Nurmi\Työpöytä\387237

Ammattitaitoinen myyntityö vakuutti

Ruukin katto on helppo ostaa. Tämän teesin Artturi allekirjoittaa empimättä.

–Kun Ruukin myyjä ensimmäistä kertaa saapasteli tontille arvioimaan kattoa ja sen remonttitarvetta, hyvästelin hänet valmiiksi printattu tarjous kourassani. Tämän helpommaksi ei katon ostamista oikeasti voi tehdä. Ammattitaitoinen myyntityö antoi myös osviittaa siitä, että Ruukin kanssa työt tulevat varmasti tehdyksi. Asiakaspalvelu on ollut ensiluokkaista myyjän yhteydenotosta aina loppusiivoukseen saakka, Artturi kiittelee.

Katon ostajan ei tarvitse olla rakennusalan ammattilainen. Tarjousvaiheessa käytiin läpi suunnitellut rakenneratkaisut, toimituksen laajuus ja lisätyöt yksityiskohtaisesti. Myös arvioitu asennusajankohta ja hinta lyötiin lukkoon heti kättelyssä.

–Opin remontissa paljon itsekin. Katon oikaisut ja toleranssit tuli selvitettyä juurta jaksain ja ammattilaiset ehdottivat lisätuuletusta ja uusia läpivientejä aivan pyytämättä. Tässä projektissa oivalsin, että katon remontointi on paljon muutakin kuin pelkkä pellinvaihto, Artturi kuvailee.

Katolla kaikki on kunnossa

Vanhassa talossa riittää remontoitavaa. –Harvan asian suhteen voi sanoa, ettei ole mitään valittamista, mutta katon puolesta voi. Uusi katto on hyvännäköinen, kaikki on paikoillaan. Katto tuntuu turvalliselta eikä tarvitse miettiä, mitä sieltä seuraavaksi tulee alas. Huokaisen helpotuksesta nyt, kun tämän projektin voi vetää listalta yli.

Tuleva talvi näyttää, minkälaista rasitusta katto kestää. –Luotto on luja, enkä usko, että tarvitsee Ruukin kanssa enää asian tiimoilta yhteyttä pitää. Sen puolesta toki, että aion suositella Ruukkia kaikille katonlaittajille. Hyvä tuote ja hyvä palvelu. Ei mitään valittamista, Artturi summaa.

Ruukki_750x200
 
Julkaistu
20.1.2014