• Etusivu
  • Piha

Apua pihan rakentamisen ongelmiin?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2014
3_P_75017.jpg

Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla käsitellään erilaisia puutarhaan, pääasiassa puutarhan kasveihin ja niiden hoitoon liittyviä ongelmia. Pihan rakentamisessa voi kuitenkin tulla eteen myös hieman teknisempiä tai jopa oikeudellisia ongelmia. Mistä silloin saa parhammat neuvot?

Vastaus kysymykseen:

Mikäli kaipaa vastausta pihaa koskevaan rakennustekniseen tai -oikeudelliseen kysymykseen, niin silloin kannattaa kääntyä Rakentaja.fi-palvelun Kysy, niin vastaamme -palstan asiantuntijoiden puoleen.

Rakentaja.fi:n palstalta löydät piha-aiheista asiaa esimerkiksi Piharakenteet, Maa- ja pohjarakenteet sekä Tontti ja kiinteistö -aihealueista. Katso onko joku paininut saman ongelman parissa jo aiemmin - tai käy esittämässä oma kysymyksesi.

Mikäli asut taloyhtiössä, niin Omataloyhtiö.fi:n Kysy, niin vastaamme -palstalta saattaisi löytyä Sinua kiinnostavimpia kysymyksiä vastauksineen. Myös sinne voit esittää rakennusteknisiä tai taloyhtiötä koskevia oikeudellisia kysymyksiä.

Kaikkia ilmaisia Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi -jäsenpalveluita pääset käyttämään Puutarha.net-tunnuksillasi!

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_11918.jpg
Sadepäivän tekniikkatalkoot
Sateisena kesäpäivänä on oiva tilaisuus toteuttaa kotona tarkastuskierros, jossa selviää taloteknisten laitteiden ja järjestelmien kunto. Tekniikkatalkoisiin ei tarvita insinööriosaamista tai ammattilaista, vaan pieniä mutta tehokkaita tarkistus- ja huoltotoimia voi tehdä jokainen – ja se kannattaa, sillä huoltotoimilla parannetaan asumisen mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta.Kodin tekniikan kunnolla on suora vaikutus asumisen viihtyisyyteen ja terveellisyyteen, turvallisuuteen sekä asumisen kustannuksiin. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain vesivahinkoja noin 100 miljoonalla eurolla ja palovahinkoja noin 130 miljoonalla eurolla. Sähkölaitepalot alkavat yleensä erilaisista teknisistä vioista, kuten huonoista liitoksista.Suurimman osan tarkastus- ja huoltotoimista voi tehdä sisällä: esimerkiksi tarkistaa palohälyttimen toimintakunnon, puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivon ja puhdistaa kodin sähkölaitteet. Ilmanvaihtolaitteiden toiminnan varmistamisella vaikutetaan sisäilman laatuun ja terveellisyyteen. Kesän lopulla, kun siitepölykausi on ohi, on oikea aika vaihtaa ilmanvaihtolaitteiden suodattimet.Sateella pientaloasukas voi myös kiinnittää huomiota salaojajärjestelmän toimivuuteen: vetävätkö salaojat vai jääkö vesi pihaan? Rännikaivojen toimimattomuus ilmenee sekin sadesäällä helposti. Tarkastustoimet eivät vie kauan aikaa, vaan ne on muutamassa tunnissa tehty – vaikkapa juuri sadepäivänä.Lomakautena tarkastukset on hyvä tehdä soveltuvin osin myös kesäasunnolla, missä laitteiden kuntoon ei ehkä kiinnitetä jatkuvaa huomiota.Tarkastuksen apuvälineeksi voi internetistä ladata check-listan, johon tavallisimmat tarkastus- ja huoltotoimet on koottu. Se toimii apuvälineenä ja jatkossa myös muistutuksena, milloin tarkastukset on tehty ja milloin on taas aika tehdä kierros. Check-lista on osa Toukotalkoot-kampanjaa, jonka järjestävät yhdeksän valtakunnallista asumiseen, rakentamiseen ja turvallisuuteen liittyvää yhteisöä. Lisätietoa kampanjasta sekä ladattavat check-listat saa osoitteesta www.toukotalkoot.info.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Käyttö- ja huolto-ohjeet
Toimenpiteet:Urakoitsijat luovuttavat rakennuttajalle urakka-asiapapereiden mukaiset käyttö- ja huolto-ohjeet. Suunnittelijat ja valvojat tarkistavat käyttö- ja huolto-ohjeet.Vastuuhenkilöt:SuunnittelijatDokumentit:Käyttö- ja huolto-ohjeetHyväksyntä:Isännöitsijä tai huollon johtaja
201110_28187.jpg
Rakentajapäivät
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja rakentajille ja remontoijille ovat tällä hetkellä esimerkiksi Rakentajapäivät sekä Rakennusalan kaavoitus ja rakennusohjeet.Tutustu koulutuskalenteriin
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
20212_68787.jpg
Seinäpuhallus­laitteella tuot raikasta ilmaa asuntoon
Jotta asunnon sisäilma pysyy raikkaana, kannattaa ilmanvaihtokoneen valinnan lisäksi kiinnittää huomiota siihen, miten se ottaa ilman sisään. Talon seinään asennettavan seinäpuhalluslaitteen tulee sekä kestää pohjolan vaihtelevat sääolosuhteet, täyttää sisäilmaan liittyvät määräykset, että soveltua julkisivun visuaaliseen ilmeeseen. Julkisivuun tyylikkäästi istuvan ja teknisesti toimivan ratkaisun tarjoaa Vallox Out/in Vario seinäpuhallus- ja ilmanottolaite.
20224_77921.jpg
Miten rakentaa ilmanvaihtokanavisto saneerattuun taloon?
Kun vanha talo saneerataan, sitä lisäeristetään, uusitaan ikkunat tai muutetaan lämmitysjärjestelmää. Samalla rakennuksesta tulee tiivis. Höyrysulku ja tiiviit ikkunat eivät päästä raitista ilmaa sisään eikä kosteus pääse poistumaan. Siksi tiivistetty talo tarvitsee hallitun ilmanvaihdon, joka huolehtii, ettei kosteuskuorma jää muhimaan rakenteisiin ja asukkailla riittää tarpeeksi hyvälaatuista sisäilmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton