Ilmanvaihtokone hyödyntää maalämpöä

Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää

Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
• Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.
• Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
• Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n. 1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.
• Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisääntuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa

Nukkuessaan ihminen synnyttää kosteutta 40- 60 g / tunti - eli nukkuessaan 7 tuntia, yksi henkilö luovuttaa huoneilmaan yli 400 g kosteutta. Makuuhuoneen ilmankosteus ei saa nousta niin korkeaksi, että se tiivistyy ikkunoihin tai ulkoseiniin.

Homesienten kasvuedellytykset


Jos sisäilman kosteustaso on jatkuvasti korkea, luodaan edellytykset homeen muodostumiselle.


Yli 80%:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot. Sisäilman kosteus ei saa olla haitallisen korkea eikä kosteus saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten, että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.


Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi, on asumisen toiminnoissa syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan.


Näin vältetään viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen. Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta.
Vallox 150 Effect SE
1. Energiatehokas tuloilman lämmitys
2. Korkea lämmöntalteenoton hyötysuhde
3. Integroidut tasavirtapuhaltimet
4. Suora kytkentä lattialämmitykseen
5. Hyvä ulkoilman suodatus – huoltomuistutin
6. Kiinteät ilmavirran mittausyhteet
7. Patentoitu Silent Klickvesilukko vakiovarusteenaVallox 150 Effect SE
1. Energiatehokas tuloilman lämmitys
2. Korkea lämmöntalteenoton hyötysuhde
3. Integroidut tasavirtapuhaltimet
4. Suora kytkentä lattialämmitykseen
5. Hyvä ulkoilman suodatus – huoltomuistutin
6. Kiinteät ilmavirran mittausyhteet
7. Patentoitu Silent Klickvesilukko vakiovarusteena

Matalaenergiakoneilla pieni energiankulutus

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa.

Lämmöntalteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox-matalaenergiailmanvaihtokonemalleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. Lisäksi näissä malleissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
 

Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa

Maalämmön keruupiirin tai erikseen rakennettavan passiivipiirin nestettä voidaan hyödyntää ilmanvaihdossa. Maapiirin vakiolämpöistä nestettä voidaan hyödyntää MLV-patterin avulla talvella etulämmityksessä ja kesällä viilennyksessä.

Valloxin MLV-malleissa patteri on integroitu koneeseen. Muissa malleissa voidaan käyttää ulkoilmakanavaan asennettavaa erillistä MLV-patteria. Mikäli talon jäähdytystarve on suurempi, kuin ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa, tarvitaan erillinen jäähdytysjärjestelmä - esim. puhallinkonvektori.
MLV-koneen toimintaperiaateMLV-koneen toimintaperiaate

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Matalaenergia ilmanvaihtokone myös vanhan ilmanvaihtokoneen modernisointiin

Vallox ilmanvaihtokoneet soveltuvat myös ilmanvaihdon modernisointiin. Valittavanasi on useita eri ohjausvaihtoehtoja ja ilmanvaihtokoneen koko riippuu kohteen koosta. Esimerkiksi Vallox 121 SE on ilmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen – MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE :n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100- ja 120-ilmanvaihtokoneissa.

Vallox 121 SE on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite – max. ilmamäärät 104/106 l/s, 100 Pa. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED -ohjausautomatiikalla. Sen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka säästävät sähköä.

Vanhan talon ilmanvaihdon modernisointiVanhan talon ilmanvaihdon modernisointi

Vallox Digit SED
– digitaalinen ohjausjärjestelmä

Vallox Digit SED on ilmanvaihtojärjestelmän aivoina toimiva, älykäs ohjausautomatiikka, joka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin.

Sisäilman hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuteen reagoiva automaattinen ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energian kulutus. Vallox Digit SED automatiikka mahdollistaa mm. seuraavat toiminnot:

Hiilidioksidiohjaus
Ilmanvaihto säätyy sisäilman hiilidioksidipitoisuuden mukaan. Hiilidioksidianturi (lisäv.) asennetaan esimerkiksi olo- ja makuuhuoneisiin.
Kosteusohjaus
Ilmanvaihto säätyy sisäilman kosteuspitoisuuden mukaan. Kosteusanturit (lisäv.) sijoitetaan esimerkiksi apukeittiö- tai pesutiloihin. Oppiva kosteusohjaus mukautuu vuodenaikojen vaihtelun aikaansaamiin peruskosteustason muutoksiin.
Huoltomuistutin
Muistuttaa suodattimien puhdistus-/ vaihtotarpeesta halutun ajan kuluttua.
Kesä-talviautomatiikka
Ulkoilma ohittaa tarvittaessa automaattisesti lämmöntalteenoton, kun jälkilämmitys on kytketty pois päältä. Toiminto mahdollistaa sisäilman viilentämisen.
Viikkokello-ohjaus
Ilmanvaihdon määrä ja tuloilman lämpötila voidaan ohjelmoida viikon jokaiselle tunnille.
Takkakytkin
Toiminto tekee asunnon hetkellisesti ylipaineiseksi. Se kytketään säätimestä tai erillisestä kytkimestä (lisäv.) Tulen sytyttäminen tulisijaan helpottuu.
 

Vallox Digit SEDVallox Digit SED
Vallox BlueSkyVallox BlueSky

Vallox BlueSky
-ilmanjakojärjestelmä

Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinenkanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen:
Pieni tilantarve
– putken ulkohalkaisija ø 75 mm, mahtuu alaslaskuihin väliseiniin ja rakenteisiin
Hygieeninen
– sileä sisäpinta, M1 puhtausluokka
Tiivis rakenne
Pieni virtausvastus
– sileä sisäpinta
Nopea asentaa
– ei vaadi erikoistyökaluja - valmiit osat
– helpot liitokset ja taipuisa kanava
Helppo puhdistaa
– antistaattinen ja mikrobisuojattu sileä sisäpinta
Ei vaadi lisäeristystä asennettaessa puhallusvillaeristeeseen

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
 
Julkaistu
11.8.2014