Tee Se Itse: Linnunpönttö

Lintujen tarkkailu on mukavaa puuhaa - ja niistä on myös hyötyä! Säännöllisen talviruokinnan ohella pesäpönttöjen tarjoaminen auttaa siivekkäitä asettautumaan juuri Sinun puutarhaasi. Linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan linnuille myös talvella.

Luonnonkolojen vähyyden takia kolopesijöillä on nykyään melkoinen pula pesimäpaikoista, joten asuntopulan helpottaminen pönttöjen avulla kannattaa. Pönttöihin saa pian asukkaita ja pesiviä lintuja on mukava seurata - ja lintujen liverrys täyttää pihapiirin!

Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Lue linnunpönttöön tarvittavat materiaalit ja sen teko-ohjeet tästä - ja ryhtykää työhön vaikka koko perheen voimin!

Tarvittavat materiaalit ja työkalut:

Linnunpönttöjen rakentamiseen löytyy usein sopivaa materiaalia jo remonttien jäljiltä. Höyläämätön lauta on hengittävä ja lämmin materiaali - ja se on sopivan karkea poikasten kiivettäväksi. Filmi- eli vesivaneri on vettä kestävänä materiaalina paras kattoon ja pohjaan, mutta lautakin käy. Pönttöön ei kuitenkaan saa käyttää kyllästettyä tai maalattua lautaa.

Pönttöön tarvitaan:
- Noin 2 m höyläämätöntä lautaa (leveys 10 cm, paksuus 2-3 cm)
- Noin 12-25 mm:n paksuista filmi- eli vesivaneria
- Noin 20 kpl sinkittyjä 2-3 tuuman nauloja
- 1 m metallilankaa, sinkittyä rautalankaa tai uv-suojattua narua
- Silikonia halkeamien paikkaamiseen (tuubista pursotettava silikoni on kestävää, halpaa ja linnuille vaaratonta)

Tarvittavat työkalut:
- Mitta, kynä ja suorakulma
- saha ja säädettävällä terällä oleva pora
- vasara, puukko ja pihdit
Linnunpönttö on helppo tehdä itse.Linnunpönttö on helppo tehdä itse.
Linnunpönttö rakennetaan mittojen mukaan
Valitse mille lajille haluat rakentaa pöntön ja katso sille sopivat mitat. Linnut eivät tosin kulje mittanauhan kanssa, mutta turhan is...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan


 
Julkaistu
20.2.2017