Yksinkertaiset säännöt, joilla välttää suurimpia rakentamisen ja remontoinnin ongelmia

Rakennus- tai remontointiaika ei ole niin synkkää ja raskasta kuin mitä kauhutarinoita usein projektin läpikäyneiltä kuulee. Avainsanoja toimivalle projektille on huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö.

Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä –mahdollisuus nauttia projektista. Esimerkiksi Rakentaja.fi-palveluihin uudisrakentaja liittyy jäseneksi jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee helposti tutustumaan uusimpiin tuotteisiin sekä tutustumaan erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.

 

750-Mittaus-ja-kaivaminen_0

Usein ilmenee pieniä, ja miksei vähän suurempiakin, ongelmia kiinteistön tulevan käyttäjän sekä rakennuttajan/remontoijan välillä. Tavallisin ja ehkä myös yleisin projektin suuruudesta riippumatta on, että työn lopputulokselle asetetut odotukset ja itse toteutunut lopputulos eivät välttämättä kohtaakaan odotetulla tavalla. Myös urakan lopullinen hinta sekä urakkaan kuuluva sisältö saattavat yllättää, mikäli sopimukset on tehty suullisesti eikä mitään varsinaista dokumenttia sovitusta löydy. Takuukorjaustöistä kannattaa aina selvittää, mitkä eivät takuun piiriin kuulu ja kauanko työlle oleva takuu on voimassa.

 

1920

Kaikki alkaa suunnittelusta...

 • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ehkä yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä sanonnoista, silti yhä edelleen se pitää paikkaansa. Suunnittelet sitten itse tai teetät suunnitelmat, kannattaa selkeisiin suunnitelmiin panostaa. Ammattilaiseen tietotaitoon kannattaa tukeutua ja teettää suunnitelmat ammattilaisella, silloin mitään oleellista ei unohdu. Suunnitteluvaiheessa kannattaa ja pitää ehdottomasti tuoda omat toiveet selkeästi esille. Varsinaiseen rakennus- tai remontointityöhön ei voi eikä kannatakaan ryhtyä, elleivät suunnitelmat ole loppuun asti valmiina ja hyvin mietittynä. Ennen rakennustyön aloittamista tulee myös selvittää omasta kunnasta vaatiiko tehtävä toimenpide rakennus- tai toimenpidelupaa.

 • Suunnitteluprojektissa toimii niin uudisrakentajalle kuin remontoijallekin hyvänä apuna kustannusarvio-ohjelma. Ohjelmien avulla pystyy helposti haarukoimaan tulevia rakennuskustannuksia sekä vertailemaan saatuja tarjouksia. Rakentaja.fi-palvelusta löytyy kustannusarvio-ohjelmat niin uudisrakentamiseen kuin remontointiinkin. Uudisrakentajan kustannusarvio-ohjelmasta löytyy myös kustannusten seurantaosio, jota on hyvä täyttää projektin edetessä.

 • Ennen projektin aloitusta varmista lupa-asiat. Kannattaa ehdottomasti ottaa selvää, vaatiiko tehtävä työ lupaa, helposti oman kodin remonttia suunniteltaessa tämä saattaa unohtua. Vahingon sattuessa työmaalla, jolle ei ole myönnetty lupaa, ei vakuutusyhtiö suorita korvauksia.

 

750
750

Aikataulun merkitys

Valitettavasti monissa rakennus- ja remontointikohteissa aikataulu on asia, joka ei aina pidä niin kuin kuuluisi tai toivoisi. Aikataulun ollessa liian kireä saattaa lopputuloksen lukea talosta epäsiistinä työnjälkenä ja pahimmassa tapauksessa kosteusvahinkona, pintamateriaalit on laitettu paikoilleen liian aikaisin. Työn huolellisuutta ja laatua ylipäätään kannattaa muutenkin tarkkailla ja puuttua asiaan, mikäli lopputulos ei vastaa sovittua. Työmaalla tulisi vallita luottamus työn tilaajan ja varsinaisen työn suorittajan välillä.
 • Tee yhdessä valvojan kanssa selkeä ja kohtuullinen aikataulu projektille, muista olla realistinen ja huomioida myös tilattavien tuotteiden toimitusajat rakennusaikataulun rinnalla. Rakennusaikataulun pohjat löydät Rakentaja.fi-palvelusta. Liian tiukalla aikataululla et saa aikaan muuta kuin vahinkoa. Esimerkiksi betonivalujen kuivumisaikojen huomioiminen on tärkeää, jotta päälle tulevat pinnoitteet eivät vaurioituisi. Miksi tehdä itselleen sutta ja sekundaa kun priimaankin pääsisi.

 • Tee ajoissa tarjouspyynnöt tuotteista sekä palveluista. Kun olet riittävän ajoissa liikkeellä pystyt joustamaan yllättävissä tilanteissa ilman että työmaasi siitä kärsii. Näin pääset myös vertailemaan hintoja jo ennen varsinaista hankintaa. Tarjouspyyntöpalvelu löytyy Rakentaja.fi-palvelusta. Yhdellä lomakkeella saat monta tarjouspyyntöä jätettyä.

 • Suojaa materiaalit huolella. Sateen, tuulen ja tuiskun armoille jätetyt eristeet ja muut rakennustarvikkeet eivät ole enää hyvin säilytettyjen ja suojattujen veroisia.
1920
 • Kokonaisurakka ei ole automaattinen tae siitä, että saat teetettyä projektisi kustannuksiltaan edullisemmin kuin tuntilaskutuksella. Laskutus kannattaa sopia sopiviin jaksoihin, jolloin vältytään yllätyksiltä sekä pysytään perillä siitä, missä kustannuksissa mennään (löytyy myös sopimuslomakkeesta).
 • Kun rakennat uutta tai vaihtoehtoisesti remontoit vanhaa, palkkaa ammattilaiset tekemään tarvittavat työt. Harraste-remointoijalla saattaa helposti kulua saman työmäärän suorittamiseen enemmän aikaa, vaikka annettu tuntihinta olisikin ammattilaisen antamaa tuntihintaa selkeästi halvempi. Tällöin alun perin halvempi ei olekaan enää loppu viimein se halvempi ratkaisu. Jos haluat saada aikaan säästöä, voit tehdä säästöä helposti itse. Siivoamalla työmaan ja huolehtimalla että tavarat ja tarvikkeet ovat paikoillaan, hankkimalla tarvikkeita tai suorittamalla tarvittavia aputöitä säästät ammattilaisen aikaa ja ammattilainen voi keskittyä rauhassa omaan työsuoritukseensa ilman turhia keskeytyksiä. Muista kuitenkin kysyä ammattilaisilta referenssikohteita ennen työsuhteen aloittamista.

 • Mikäli olet tekemässä tavarantoimittajan kanssa asennus/remonttisopimuksen –selvitä tarkkaan mitä asennus konkreettisesti pitää sisällään. Silloin toimitus- tai asennusvaiheessa ei tule ikäviä yllätyksiä. Myös takuuehdot tulee lukea tarkkaan. Varmista myös mitä materiaaleja käytetään ja niiden laatu. Muista, huonoa laatua ei tarvitse hyväksyä.

 • Tee projektin sopimukset valmiiksi aina ennen kyseisten töiden aloittamista. Jotta vältytään epäselvyyksiltä, tulee kaikki mahdollinen työhön liittyvä kirjata ylös sopimukseen. Näin sinulle jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu tehtäväksi, miten ja millä hinnalla. Valmiita sopimuspohjia voit käyttää Rakentaja.fi –palvelussa.

Valvojan merkitys

Työmaalle tulee järjestää valvoja pitämään huolta siitä, että kaikki sujuu työmaalla niin kuin pitää. Päteviä valvojia löytyy mm. paikallisista rakennusmestariyhdistyksiltä sekä oman kunnan rakennusvalvonnasta, heiltä voit tiedustella omaan projektiisi sopivaa valvojaa. Märkätilojen sertifioidut kosteudeneristäjät löytyvät vastaavasti mm. VTT:n sivuilta. 

 • Valvojan osuus työmaalla on erittäin tärkeä, hänen työpanostaan ei tulisi missään vaiheessa väheksyä. Valvoja kannattaakin palkata pienenpiinkin remontteihin, hän on sinun apunasi ja tukenasi prosessin läpiviemisessä. Valvojan tehtävänä on valvoa, että työt toteutetaan tehtyjen suunnitelmien mukaisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Hänen on oltava työmaalla tilanteen tasalla ja pystyttävä hoitamaan projektiin liittyviä asioita. Pelkkä nimi paperissa ei ole kannattava valinta.

 • Jos et ole tyytyväinen työn laatuun, ei kannata lähteä ”juupas-eipäs” -kinasteluun. Pyydä paikalle puolueeton tavarantarkastaja tarkistamaan tehty työ ja sen laatu.
1920

Rakentamisen jälkeen

Tärkeää on suunnitella asiat etukäteen jo pitkälle tulevaisuuteen. Talon tulevat huoltotoimet sekä kunnossapito tällä hetkellä tapahtuvan varsinaisen rakentamisen tai nyt käynnissä olevan remontoimisen jälkeen. Miten voi muistaa, milloin on minkäkin huoltotoimen aika ja miten ihmeessä voi muistaa mitä kaikkea rakenteet voivatkaan pitää sisällään?
 • Suunnitelmallinen huolto- ja kunnossapito on joka rakennuksen kohdalla tärkeää, huolimatta kyseisen kiinteistön iästä. Selkein tapa pitää huolta ja varmistua siitä, että työt tulevat tehdyksi on huoltokirjan ahkera täyttäminen. Hyvin ja huolellisesti täytetty huoltokirja toimii pätevänä dokumenttina tulevaisuudessa paitsi itselle niin myös erityisesti silloin kun asuntoa ollaan joskus myymässä. Huoltokirja on mahdollista hankkia Rakentaja.fi –palvelusta, löydät sen Huolto-optimi -nimellä.

 • Dokumentoi työn etenemistä kuvaamalla. Säännöllinen valokuvaaminen työmaalla kertoo miten työt ovat edistyneet, miten eri kohdat on rakennettu/remontoitu. Samalla pystyt tekemään itsellesi niin kutsutun raksapäiväkirjan, jota on mukavaa joskus vuosien päästä selailla. Samalla jää tulevia korjauksia varten muistijälki mitä on seinän sisällä ja muualla rakenteissa. Kuvat projektista voit tallentaa yllä mainittuun Huoltokirjaan.
   

Pikakustannuslaskuri uudisrakentajalle

Uudisrakentajan kustannusarvio-ohjelma

Sähköinen Huoltokirja

Esitteet ja oppaat maksutta

 

 
Julkaistu
2.1.2017