• Etusivu
  • Energia

Hyvin suunniteltu sähköistys säästää rahaa ja hermoja

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 19.10.2023
201312_37407.jpg

KNX-taloautomaatio tuo turvallisuutta ja taloudellisuutta, ja ennen kaikkea käytön helppoutta ja asumisen mukavuutta.

Yksinkertaisimmillaan sähköistyksen ohjauksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi olohuoneen valaistuksen ohjaamista katkaisijasta tai himmentimestä. Muita toimintoja voidaan ohjata myös yksittäisillä laitteilla, kuten termostaateilla, kosteusvahdeilla ja läsnäolotunnistimilla. Sähköistys kannattaa nykyaikaistaa kotia remontoitaessa, ja taloa rakentaessa se kannattaa suunnitella hyvin omiin tarpeisiin sopivaksi ja joustavaksi.

KNX-taloautomaatiolla energiansäästöä ja mukavuutta

Laajimmillaan kodin kaikkia sähköisiä toimintoja ohjaa älykäs KNX-taloautomaatiojärjestelmä. Se perustuu väylätekniikkaan, joten järjestelmä on joustava – ohjauksiin voidaan tehdä muutoksia asennusvaiheessa, tai myöhemminkin kun ilmenee uusia tai muuttuneita tarpeita. Taloautomaatioon voidaan sähköistyksen lisäksi liittää muutkin kodin toiminnot, kuten esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys, hälytykset ja markiisien ohjaus. KNX-taloautomaatiojärjestelmä voidaan uudiskohteiden lisäksi toteuttaa myös saneerauksen yhteydessä.

KNX-järjestelmän erityisenä etuna on toimintojen ohjaaminen niin sanotuilla tilanneohjauksilla. Kotoa poistuttaessa voidaan yhdellä napinpainalluksella asettaa talo "poissa"-tilaan, jolloin ilmanvaihto menee minimiin, lämpötilaa lasketaan, valaistus ja valittujen pistorasioiden virta kytketään pois ja murtojärjestelmät laitetaan päälle. Samoin esimerkiksi nukkumaan mennessä, elokuvaa katsellessa, juhlia isännöidessä ja siivotessa saadaan halutut toiminnot säädettyä tilanteen mukaisiksi. Näin saavutetaan mukavuuden lisäksi myös säästöjä, kun valot eivät pala turhaan, eikä tiloja lämmitetä tarpeettomasti.

Lue lisää KNX-taloautomaatiosta ja KNX:n eduista

Tyylikäs Busch-priOn®-kalustesarja KNX-taloautomaatioon.
Tyylikäs Busch-priOn®-kalustesarja KNX-taloautomaatioon.

Uusia toimintoja joka kotiin

Pienenkin remontin yhteydessä on helppoja tapoja päivittää kodin sähköistystä ja lisätä turvallisuutta ja taloudellisuutta.

Valaistuksenohjaukseen saa lisättyä fiksua automatiikkaa vaihtamalla tavallisten katkaisijoiden tilalle liiketunnistimia tiloihin, joissa yleensä vain käydään, ja joihin valo helposti unohtuu turhaan päälle. Himmentimillä valaistuksen tasoa saadaan säädettyä tunnelmaan sopivaksi. Myös LED-lamppuja voidaan nykyään säätää.

Vas. Liiketunnistimen ja kytkimen yhdistelmä, LED-säädin, liiketunnistin ja kaksoissäädin
Vas. Liiketunnistimen ja kytkimen yhdistelmä, LED-säädin, liiketunnistin ja kaksoissäädin

Kodin turvallisuus paranee helposti pienillä ja yksinkertaisilla toiminnoilla. Esimerkiksi tiskikoneen yhteyteen asennettuna kosteusvahti ilmaisee vesivuodon heti havaittuaan kosteutta, ehkäisten täten vesivahinkojen syntymisen. Samoin esimerkiksi keittiön pistorasian yhteydessä oleva ajastin katkaisee sähköt vaikkapa kahvinkeittimestä asetetun ajan jälkeen – koskaan ei siis enää tarvitse miettiä kotoa lähdettyään tuliko keitin sammutettua.

Ajastin
Ajastin
Kosteusvahti
Kosteusvahti

Kodin pieni mediakeskus on helppo perustaa vaikka keittiöönkin, kun tarvittavat latauspisteet ovat kätevästi asennettu seinään, tai vaikkapa keittiön yläkaapin alle nurkka-asennuksena. Uusilla USB-pistorasioilla voidaan ladata kamerat, älypuhelimet, MP3-soittimet, tabletit ja muut pienet USB-liitäntäiset laitteet.

Yhdistämällä iDock-telakan DigitalRadioon saadaan soitettua musiikkia radiosta tai iPhone-puhelimesta ilman pöydältä tilaa vieviä radioita tai kaiuttimia. Stereoääni varmistetaan käyttämällä kahta kautinta. iDock toimii myös puhelimen latausasemana.

USB-pistorasiat ja DigitalRadio + iDock-telakka
USB-pistorasiat ja DigitalRadio + iDock-telakka

Ilme muuttuu ilman sen suurempaa suunnittelua

Valitsemalla Jussi- tai IMPRESSIVO®-asennuskalusteet, voit jatkossa vaihtaa niiden väriä ilman sen suurempaa remonttia. Pelkät muoviosat vaihtamalla saat vaikkapa valkoisesta Jussista loihdittua alumiininvärisen IMPRESSIVO®-tuotteen, ja käyttämällä design-sarjoja tai tyylipeitelevyjä, joita voit vapaasti yhdistellä IMPRESSIVO®-sarjaan, on valittavanasi yli 20 väriä lisää!

Lue lisää Jussi- tai IMPRESSIVO®-asennuskalusteista

Klikkaa kuvaa suuremmaksi
Klikkaa kuvaa suuremmaksi
ABB Oy
Energia
sähkötarvikkeet
kodinohjaus
sähkökeskus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
neljähenkinen perhe on lähdössä kotoa. isä ja äiti laittavat lapsille kenkiä jalkaan eteisessä polvillaan
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle?
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Kotiautomaatiosta löytyy apu kaikkeen tähän, mutta tiesitkö, miten paljon kotiautomaatiosta saattaa olla apua myös liikuntarajoitteiselle?
20217_71735.jpg
Suojaa kodin sähkölaitteet salamaniskulta
Kesä tulee ja luvassa on jälleen ukkosia. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Sähkönjakelun turvallisuutta voidaan parantaa huomattavasti lisäämällä keskukseen muutamia erityisiin turvatoimintoihin tarkoitettuja komponentteja. Niiden lisäämistä on hyödyllistä arvioida kohteen kriittisyyden mukaan. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.
Sähkönjakelu
Ratkaisuja ammattilaisille nousevan sähkönhinnan ongelmiin
Sähkön hinnan noustessa, uusi tilanne vaatii myös suuria ponnisteluja sähkönjakelulaitteiston sekä infran tehokkuudelta ja optimointikyvyltä. Tämä on suuri haaste meille kaikille niin suurissa rakennuksissa kuin kodeissakin. Ratkaisuissa tulee ottaa huomioon myös ilmaston lämpeneminen ja ekologisuus.Suuri osa ratkaisua ovat älykkäät ja energiatehokkuutta edistävät sähkönjakelua tukevat laitteistot ja ohjelmistot, jotka auttavat laskemaan kustannuksia ja madaltamaan hiilidioksidipäästöjä eri sektoreittain. Schneider Electrici tutustuttaa edelläkävijäratkaisuihin niin eri teollisuuden aloille kuin koteihinkin.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton