Keittiön ilmanvaihto

Hyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.

Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa ”saarekekeittiöissä” suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.

Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
Saarekekeittiön liesituulettimen säätö tapahtuu seinän painikkeista.Saarekekeittiön liesituulettimen säätö tapahtuu seinän painikkeista.
Kaapistossa piilossa olevissa roskat saattavat alkaa haista varsikin, jos roskis on vielä vajaa eikä akuuttia tarvetta tyhjentämiseen ole. Siksipä roska-astioiden tilasta on hyvä tehdä hajujen poistokanava, jotta ruoan ja muut jätteet eivät pilaa keittiön ilmaa, vaan hajut lähtevät astioista suoraan ulos.

Keittiö tarvitsee myös yleispoiston, joka takaa sen, että mahdollisista likaisista astioista tulevat hajut poistuvat.

Huom! Huoneeseen on järjestettävä riittävä raitisilman saanti, jos liesikupua tai -tuuletinta sekä muulla kuin sähköenergialla toimivia laitteita käytetään samanaikaisesti.

Liesituulettimen etäisyys

Käryn poiston on oltava riittävä kun keitetään tai paistetaan ruokaa. Käryn poiston tehokkuuteen vaikuttavat poistoilmamäärä, liesikuvun tai – tuulettimen etäisyys kärylähteestä ja liesikuvun tai – tuulettimen kärynkeräysosan tilavuu


Liesituulettimen sijoituksessa on noudatettava ensisijaisesti laitteen käyttöohjeiden vaatimuksia. Usein käyttöohjeissa liesituuletin (tai moottoroitu liesikupu) neuvotaan sijoittamaan siten, että sen etäisyys yläpuolella olevasta keittotasosta on 500 mm. Kaasutason etäisyys liesituulettimesta on 700 mm. Puuhellan huuvan etäisyys hellan pinnasta on 1000 mm.

Jos liesituuletin sijoitetaan vaatimuksia matalammalle on vaarana, että tuulettimeen mahdollisesti kertynyt rasva syttyy palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta tai rasvaa alkaa valua tuulettimesta keittotasolle. Lisäksi liian matalalla oleva tuuletin haittaa näkyvyyttä keittotasolle ja myös korkeiden astioiden käyttämistä tasolla (esim. mehumaija). Mikäli liesituuletin sijoitetaan korkeammalle kuin suositus on, asennetaan liesituulettimeen erillinen volyymiosa.

SaarekekeittiöSaarekekeittiö
Liesituuletin on upotettu yläkaappien alle.Liesituuletin on upotettu yläkaappien alle.

Perinteinen, moottoroimaton liesikupu (eli huuva) ohjaa käryt katonrajassa olevaan ilmanvaihtokanavaan. Tällaisia huuvia käytettiin aikoinaan kerrostaloissa ja on niitä vieläkin käytössä. Moottoroimaton liesikupu sijoitetaan useimmiten noin 500 mm korkeudelle keittotasosta. Asenna aina käyttöohjeiden ohjeiden mukaan.

Liesituulettimen ja -kuvun ero

Liesituulettimeen kuluu liesikupu ja moottori. Moottori sijaitsee heti kuvun yläpuolella eikä tarvitse toimiakseen muuta kuin sähkön. Liesikupu on taas pelkkä kupu, joka tarvitsee toimiakseen huippuimurin. Puulieden yläpuolella oleva huuvassa ei yleensä ole moottoria, vaan se toimii painovoimaisesti. Sen toimintaa voidaan kuitenkin tehostaa huippuimurilla tai kanavapuhaltimella. Huuvaan voidaan myös asentaa rasvasuosatin, joka estää rasvan ja muun lian pääsyn ilmanvaihtokanavaan.

Liesituuletin ja ilmanvaihtojärjestelmä

Liesituuletin ei ole yhteydessä asunnon muuhun ilmanvaihtojärjestelmään, vaan sitä käytetään ruuanlaiton yhteydessä tai tilanteessa, jossa halutaan tehostaa keittiön ilmanvaihtoa. Liesikupua ei myöskään saa liittää hormiin, jota käytetään muulla kuin sähköenergialla toimivien laitteiden palamiskaasujen poistamiseen ulos. Liesituulettimet ja -kuvut liitetään ilmanvaihtojärjestelmän poistoilmakanavistoon käyttäen kierresaumaputkea Ø 125 mm.

Muistathan myös, että tulipesää sytyttäessä liesituuletin tai -kupu ei saa olla päällä.

Liesikuvut ja -tuulettimet omakoti- ja rivitaloihin

Vallox Capto on kupumallisto, josta löytyvät laitteet jokaiseen kotiin. Mallistoon kuuluvat niin valkoiset kuin teräksen väriset laitteet, joissa kaikissa on karkaistu liukulasi. Malliston ominaisuuksiin kuuluu myös suuri kärynkeräysosa, tehokas ja himmennettävä ledvalo ja konepestävä rasvasuodatin.

Mallistosta löytyy 500 tai 600 mm leveänä liesituulettimet (LTC), ilmanvaihtokoneiden ohjaukseenkin soveltuvat säädinkuvut (PTC) sekä talotuulettimet (TTC). Kaikissa edellä mainituissa malleissa on liesivahtitoiminto: kupu antaa hälytyksen poikkeavan suuresta lämpötilan noususta esimerkiksi taloautomaatiolle tai erilliselle hälyttimelle.

1920