Perunaa on viljelty maailmalla jopa 10 000 vuoden ajan. Perunakasvi tuli Eurooppaan Amerikan löytöretkien tuliaisena 1500-luvulla, mutta Pohjoismaissa sitä alettiin viljellä ravinnoksi vasta 1800-luvulla. Suomalaiseen kulttuuriin peruna on juurtunut hyvin. Sitä viljellään, jalostetaan ja syödään. Sitä on käytetty ruoan lisäksi myös lääkkeenä ja siitä on poltettu viinaa. Peruna on sopeutunut lyhyen kesän ilmastoon, ja jalostamalla siitä on saatu uusia, suomalaisia lajikkeita.
Anne Paalon Peruna-kirjassa kerrotaan monipuolisesti sekä perunan historiasta että sen käytöstä. Siinä kuvaillaan, kuinka tätä suosittua mukulakasvia voi viljellä, lannoittaa ja varastoida.
Kirjassa kerrotaan eri perunalajikkeiden ominaisuuksista, ja siinä on tietoa perunaan iskevistä taudeista ja tuhoeläimistä. Kirja esittelee perunan ruoka-aineena ja sisältää runsaasti reseptejä. Perinneruokien, kuten sallatin ja imellytetyn perunalaatikon, lisäksi perunasta voi valmistaa esimerkiksi hasselbackan perunoita tai sinistä muusia.
Kirja on yleisteos tutusta perunakasvista ja se sopii tietokirjaksi kaikille - varsinkin kotitarveviljelijöille. Selvän rakenteensa ansiosta kirjaa voi käyttää hakuteoksen tapaan.
VINKKI: Peruna-kirja sopii myös keittokirjaksi!
Historiaa 9-20 Perunarutto aiheutti nälänhädän
Kuinka peruna tuli Pohjolaan
Pappi saarnasi perunasta
Miten peruna sai nimensä
Perunan viljelystä 21-54 Peruna viihtyy hiekkamultamaassa
Perunan lannoittaminen
Maan muokkauksesta
Viherlannoitus
Vuoroviljely
Viljelykierron vaihtoehtoja
Komposti
Lannan käyttö
Siemenperunat ja niiden idättäminen
Perunan istuttaminen
Pussiperunat
Entisajan lämpölava
Kylmälava
Rikkaruohojen kitkeminen ja perunan multaaminen
Luomuviljely
Kukat ja hedelmät
Varret ja lehdet
Mukulat
Vanhoja lajikkeita ja maatiaisia 55-104 Pohjoismainen geenipankki
Perunan jalostamisesta
Aikaisia vanhoja lajikkeita
Keskiaikaisia vanhoja lajikkeita
Keskimyöhäisia vanhoja lajikkeita
Myöhäisiä vanhoja lajikkeita
Uusia lajikkeita
Ruuaksi ja teollisuudelle
Perunoiden laatu kaupassa
Sadonkorjuu ja säilytys
Reseptejä 121-157 Salaatit
Potut pottuina
Puurot ja vellit
Keitot ja sopat
Lämpimiä ruokia
Laatikot ja lootat
Perunoita monella tavalla
Limput, leivonnaiset ja piirakat