Viikon kysymys: Miten marmorilattian kiillon saa palautettua?

Kysymys:

Vuonna 1996 rakennetussa talossamme on marmorilattioita. Kauniisti kiiltävää tavaraa Portugalista.
Pienen vesivahingon seurauksena keittiön ja eteisen marmoripinnoille valui vettä, jossa oli mukana liuenneena konetiskiainetabletteja. Nämä ovat kovaa tavaraa. (Ei siis vuotanut tiskikone jossa yksi tabletti, vaan useampi tabletti). Vesi oli paikallaan 1/2 - 2 H.

Sillä osalla marmoria jossa neste oli on marmorin kiilto selvästi hävinnyt.

Voiko marmoriin hiomalla palauttaa kiillon tai jollakin muulla tavalla? Mikä taho tällaista kunnostusta oikeasti osaa tehdä suomessa?

Vastaus:

Ennen hiontaa kannattaa käyttää kivipinnoille tarkoitettua puhdistusainetta. Pesuaine on emäksistä, joten se ei kiveä vahingoita, mutta saattaa imeytyä pintaa syvemmälle. Hakukoneella löytyy hakusanalla marmorin pesu.

Hionta kannattaa tehdä vasta sitten, jos pesu ei auta. Pinnan kiillon saa palautettua hyvin hienolla hionnalla. Kun alue on pieni, hionnan voi tehdä itsekin. Kiviliikkeillä on taito hioa pinta kuntoon. Jos olet epävarma tekemään työn, voit pyytää liikkeeltä tarjouksen hionnasta. Hionnasta voi lopputuloksena olla koko lattian hionta. Hionta tuo esiin kiven alkuperäisen värin.


Lue lisää sisäpinnoista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
16.12.2013