Mistä lisärahoitus hankkeelle?

Talon rakennuksessa tai remontoinnissa saattaa tulla vastaan tilanne, jolloin budjetti ei kaikesta huolimatta ole pitänyt. Ylimääräisiä menoja on tullut syystä tai toisesta.

Rakennus- ja korjaushankehan lähtee liikkeelle alustavasta kustannusarviosta. Tässä vaiheessa mietitään, onko edes realistista miettiä hankkeen aloitusta. Jos hanketta jatketaan pidemmälle, tehdään tarkempi kustannusarvio, jossa on mietitty lähes 100 %:sti kaikki hankkeeseen kuuluvat kustannukset. Nyt, jos koskaan, on vielä mahdollista muuttaa valittuja ratkaisuja. Ja pitääkin vaihtaa, jos valinnat ovat olleet liian kalliita varattuun budjettiin. Vielä ei kuitenkaan olla aloitettu mitään - muuta kuin paperilla.
Suurin osahan uudisrakennus- sekä peruskorjaushankkeista rahoitetaan usein lainarahalla. Lainan lisäksi pitää olla omaa pääomaa noin 30 % uudisrakentamisen ollessa kyseessä riippuen tietenkin lainaehdoista, jotka määräytyvät asiakassuhteen sekä ennakkosäästöjen mukaan.
Laina kattaa hankkeen tiettyyn pisteeseen asti. Jos budjetti ylitetään, uutta lainaa ei rahoituslaitoksista saa ilman uusia vakuuksia tai takaajia. Tietenkin vakuutena olevan kohteen arvokin kasvaa valmiusasteen kohotessa, mutta se ei vielä välttämättä riitä.
 
Julkaistu
9.12.2013