Vinkkejä öljylämmittäjälle talven varalle

Talven ja pakkasten tullen öljylämmitteisen kiinteistön omistajan kannattaa kerrata ja pitää mielessä muutamia asioita, niin talvikaudesta selviää vaivatta. Muistetaanhan öljysäiliön täyttö tilata ajoissa? Onhan kulkureitit kunnossa säiliöautoa varten hankienkin keskellä? Onko varalämmittimenä tarvittaessa toimiva kattilan sähkövastus kunnossa? Mahdollisten sähkökatkojen varalle voi myös hankkia varavirtalähteen.

opk_talot_talvi

Kulkureitit kunnossa

Lumisateiden alkaessa öljylämmittäjien on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että kulkureitti öljysäiliön täyttöpaikalle pysyy kulkukelpoisena kaikilla keleillä. Kun kulkutiet ovat kunnossa, lämmitysöljyä tuova auto pääsee ajamaan perille ja öljyntuonti sujuu mutkitta. Tärkeää on myös hoitaa lumityöt täyttöputken lähellä niin, että autonkuljettaja pääsee kiinnittämään täyttöletkun normaaliin tapaan.

Yleensä kiinteistöissä ymmärretään aurata lumet öljyauton tieltä. Jos lunta tulee runsaasti, voi kokemusten mukaan kuitenkin syntyä tilanteita, joissa lämmitysöljyauto ei pääse tuomaan polttoöljyä taloon sovittuna aikana, kun lumi estää ajon, kerrotaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Öljyn tilaus ajoissa

Lämmitysöljy kannattaa tilata ajoissa, jos tilaamisen aika on. Pakkasella lämmitykseen kuluu energiaa selvästi enemmän kuin lauhalla säällä, eikä öljysäiliön täyttöä kannata jättää viime tippaan. Yleisin syy öljylämmityslaitteiston häiriöihin ja polttimen pysähtymiseen on öljyn loppuminen. Öljyn yllättävältä loppumiselta voi välttyä tekemällä öljyntoimittajan kanssa sopimuksen automaattitoimituksista, jolloin öljyä tulee säiliöön sovituin väliajoin.

Nykyisissä öljykattiloissa on yleensä varalämmittimenä toimiva sähkövastus, jolla voidaan turvata talon lämpimänä pysyminen ja välttää vauriot, jos öljy jostain syystä pääsisi loppumaan esimerkiksi talon väen ollessa matkalla. Kannattaa tarkistaa, onko kattila varustettu tällaisella sähkövastuksella ja että vastus on toimintakunnossa.

Varautuminen sähkökatkoihin

Poikkeustilanteet, kuten myrskyt, voivat joskus jättää kotitaloudet ilman sähköjä tunneiksi tai jopa päiviksi. Öljylämmittäjä voi turvata lämmitysjärjestelmänsä toiminnan myös sähkökatkojen varalle. Öljylämmitys tarvitsee vain vähän sähköä toimiakseen: kiertovesipumppu, öljypoltin ja säätöautomatiikka kuluttavat käydessään 200 wattia.

Sähkökatkojen varalta sähkönsaannin voi varmistaa varavirtalähteellä, esimerkiksi aggregaatilla. Sen avulla lämmitysjärjestelmä toimii, vaikka sähköt olisivat poikki myrskyn tai tykkylumen takia. Samalla saa sähköä muihin kodin laitteisiin. Aggregaatin sähkökatkojen varalle voi hankkia itse esimerkiksi rautakaupasta, mutta turvallisin ratkaisu on käyttää alan ammattilaista. Sähkötöitä saa tehdä vain asentaja, jolla on sähköasennusoikeudet.
 
Päivitetty
21.11.2013