Miten saada painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi?

Kysymys:

Hei,

mietimme uuden hirsirakenteiseen (25 m2) saunamökin painovoimaista ilmanvaihtojärjestelyä, saunatuvan, pesuhuoneen ja saunan. Mökki on talven kylmillään, jolloin sitä ei ole suunniteltu käytettävän.

Pitääkö tuvan kiertoilmatakalle tuoda erillinen korvausilmaputki takan alle, koko? Riittäisikö tuvassa pelkkä poisto kiertoilmatakan päällä lähellä harjaa, josta putki katolle esim. automaattiventtiilillä. Toimisiko tämä poisto tulona, kun takkaa lämmitetään? Tupaan ei tule liesituuletinta.

Saunan puulämmitteisen kiukaan alle on suunniteltu korvausilmaputken tulo, ja manuaalinen poistoräppänä vastakkaiseen nurkkaan. Onko tämä OK? Viedäänkö poisto katolle vai katonrajasta seinästä läpi (seinä 120 mm). Saunan ja pesuhuoneen oven alla on reilu rako, joten omaa tuloilmaputkea ei varmaankaan pesuhuoneeseen tarvita. Onko pesuhuoneen poisto parempi viedä suihkun kohdilta katolle vai katonrajasta sivuseinästä ulos esim. automaattisella venttiilillä?

Vastaus:

Poistoventtiili ei toimi tuvassa tuloilmaventtiilinä, kun takassa on tuli. Tupaan pitää tehdä sekä tulo- että poistoilmaventtiilit. Tämä varmistaa ilmanvaihdon myös talvella.

Poistosta saadaan parempi, kun se viedään vesikatolle. Saunan ilmanvaihdon suunnitelma on hyvä ja poistoilmaksi riittää ylös seinään tehty venttiili. Pesuhuoneen oven alta ja myös saunasta saadaan tuloilmaa riittävästi ja poistoventtiili johdetaan vesikatolle. Automaattiventtiili ei siinä toimi. Talveksi poistoilmaventtiili pistetään lähes kiinni.


Lue lisää ilmanvaihdosta

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
25.11.2013