• Etusivu
  • Talo

Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 13.11.2013Päivitetty 30.11.2020
20202_62685.jpg

Tarkista sinitarralla tarvittava tiivisteen paksuus.

Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Autotallitiiviste kestää hyvin mekaanista rasitusta.
Autotallitiiviste kestää hyvin mekaanista rasitusta.
Ympäristöministeriö määrää, että rakennuksesta tulee olla esittää energiatodistus myynti- ja vuokraustilanteessa. Määräys koskee myös vanhoja omakotitaloja.

Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä

Tiivistevaihtoehdot

EPDM-kumista valmistetut eristeet ovat itseliimautuvia, korkealaatuisia, kestäviä ja joustavia tiivisteitä. Tiivisteprofiileja ikkunoiden ja ovien tiivistykseen on saatavilla kolmea eri tyyppiä: E-, P-, ja D-profiili. O-profiili tiiviste on tarkoitettu oviin ja ikkunoihin, joissa on ura tiivisteen kiinnittämistä varten. Profiilit on nimetty tiivisteiden ulkonäön perusteella. EPDM-materiaalista valmistetut RK Ikkuna- ja Ovitiivisteet on tehty kestämään vaihtelevia ilmasto-olosuhteita (-40 °C – +60 °C) ja ne kestävät sääolosuhteista riippuen jopa 8 vuotta.

1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste
1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste

TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet ovat perinteisiä EPDM-tiivisteitä arvokkaampia, mutta toisaalta materiaali kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta. RK Yleistiiviste on väritön itsestäänliimautuva tiiviste, joka soveltuu useimpiin ikkuna- ja ovitiivistyksiin.

O-profiili on saatavissa myös silikonilla liimattavana silikonitiivisteenä, joka on vaihtoehdoista lähes poikkeuksetta pitkäikäisin liimauksen paremman kestävyyden vuoksi, mutta kyseinen tiiviste on toisaalta hieman vaikeampi asentaa.

Pölytiiviste on kuituvahvistettu ja ilmaaläpäisevä tiiviste, joka estää esimerkiksi pölyn kulkeutumisen tiivistettävään tilaan.

Hyvässä kunnossa olevat ovi- ja ikkunatiivisteet suojaavat kylmältä, vedolta, kosteudelta, pölyltä ja ääneltä vähentäen myös hukkaan menevää energiaa. RK-tiivisteet ovat joustavia veden- ja pesunkestäviä tiivisteitä, joita voidaan asentaa helposti lähes kaikentyyppisiin ikkunoihin ja oviin.

Monitoimitiiviste sopii kaikkialle

RK Monitoimitiiviste on monikäyttöinen ja itseliimautuva, musta suojaus- ja eristysnauha, jolla on 1001 käyttökohdetta. Monitoimitiivoidaan asentaa lähes kaikentyyppisiin pintoihin. Kestää hyvin ilmasto-olosuhteita ja on pitkäikäinen, vedenkestävä, jäätymätön ja kondensoimaton.

RK Monitoimitiivisteen käyttökohteita:

  • auton suojaamiseen autotallissa
  • vaimentamaan tärinää (kodinkoneet, veneily ja asuntovaunut)
  • vaimentamaan melua porteista, ovista ja luukuista
  • putkien ja letkujen suojaamiseen
  • työkalujen ja huonekalujen suojaamiseen kolhuilta ja hiertymiltä

Tiivisteen asennus

1. Vanhan tiivisteen poisto
Poista vanha tiiviste ovesta tai ikkunasta. Voit käyttää poistamaasi tiivistettä apuna uuden tiivisteen valinnassa.

Vanhan tiivisteen poisto
Vanhan tiivisteen poisto

2. Tiivistettävän pinnan puhdistus
Useimmiten vanhoja teippikiinnitettyjä tai liimattuja tiivisteitä poistettaessa jää tiivistettyyn kohtaan vanha liimakerros, joka tulee poistaa käyttämällä esimerkiksi öljytöntä RK Asetonia tai vastaavaa.

Tiivistettävä pinta puhdistetaan.
Tiivistettävä pinta puhdistetaan.

3. Uuden tiivisteen asennus
Uuden tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpointa asentaa suorassa linjassa. Asennettaessa uutta teipattavaa tiivistettä on syytä varoa käsien osumista teipin liimapintaan, sillä käsitä irtoava rasvaisuus heikentää liimauskykyä. Tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – sitä ei tule taittaa.

Tiivistettäessäsi usein avattavaa ikkunaa tai ovea, voit myös niitata kulmat parantaaksesi tarratiivisteen tarran pitävyyttä.

Uuden tiivisteen asennus
Uuden tiivisteen asennus
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20212_68835.jpg
Ikkunatiivisteen asennus: tuuletusraolla vai ilman?
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton