Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen

Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Tarkista sinitarralla tarvittava tiivisteen paksuus.Tarkista sinitarralla tarvittava tiivisteen paksuus.
Autotallitiiviste kestää hyvin mekaanista rasitusta.Autotallitiiviste kestää hyvin mekaanista rasitusta.

Ympäristöministeriö määrää, että rakennuksesta tulee olla esittää energiatodistus myynti- ja vuokraustilanteessa. Määräys koskee myös vanhoja omakotitaloja.

Lisätietoa ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä

Tiivistevaihtoehdot

EPDM-kumista valmistetut eristeet ovat itseliimautuvia, korkealaatuisia, kestäviä ja joustavia tiivisteitä. Tiivisteprofiileja ikkunoiden ja ovien tiivistykseen on saatavilla kolmea eri tyyppiä: E-, P-, ja D-profiili. O-profiili tiiviste on tarkoitettu oviin ja ikkunoihin, joissa on ura tiivisteen kiinnittämistä varten. Profiilit on nimetty tiivisteiden ulkonäön perusteella. EPDM-materiaalista valmistetut RK Ikkuna- ja Ovitiivisteet on tehty kestämään vaihtelevia ilmasto-olosuhteita (-40 °C – +60 °C) ja ne kestävät sääolosuhteista riippuen jopa 8 vuotta.

1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste1. E-profiili, 2. P-profiili, 3. D-profiili, 4. O-Profiili uratiiviste
TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet ovat perinteisiä EPDM-tiivisteitä arvokkaampia, mutta toisaalta materiaali kestää parhaimmillaan jopa 15 vuotta. RK Yleistiiviste on väritön itsestäänliimautuva tiiviste, joka soveltuu useimpiin ikkuna- ja ovitiivistyksiin.

O-profiili on saatavissa myös silikonilla liimattavana silikonitiivisteenä, joka on vaihtoehdoista lähes poikkeuksetta pitkäikäisin liimauksen paremman kestävyyden vuoksi, mutta kyseinen tiiviste on toisaalta hieman vaikeampi asentaa.

Pölytiiviste on kuituvahvistettu ja ilmaaläpäisevä tiiviste, joka estää esimerkiksi pölyn kulkeutumisen tiivistettävään tilaan.

Hyvässä kunnossa olevat ovi- ja ikkunatiivisteet suojaavat kylmältä, vedolta, kosteudelta, pölyltä ja ääneltä vähentäen myös hukkaan menevää energiaa. RK-tiivisteet ovat joustavia veden- ja pesunkestäviä tiivisteitä, joita voidaan asentaa helposti lähes kaikentyyppisiin ikkunoihin ja oviin.

Monitoimitiiviste sopii kaikkialle

RK Monitoimitiiviste on monikäyttöinen ja itseliimautuva, musta suojaus- ja eristysnauha, jolla on 1001 käyttökohdetta. Monitoimitiivoidaan asentaa lähes kaikentyyppisiin pintoihin. Kestää hyvin ilmasto-olosuhteita ja on pitkäikäinen, vedenkestävä, jäätymätön ja kondensoimaton.

RK Monitoimitiivisteen käyttökohteita:

  • auton suojaamiseen autotallissa
  • vaimentamaan tärinää (kodinkoneet, veneily ja asuntovaunut)
  • vaimentamaan melua porteista, ovista ja luukuista
  • putkien ja letkujen suojaamiseen
  • työkalujen ja huonekalujen suojaamiseen kolhuilta ja hiertymiltä

Tiivisteen asennus

1. Vanhan tiivisteen poisto
Poista vanha tiiviste ovesta tai ikkunasta. Voit käyttää poistamaasi tiivistettä apuna uuden tiivisteen valinnassa.

Vanhan tiivisteen poistoVanhan tiivisteen poisto

2. Tiivistettävän pinnan puhdistus
Useimmiten vanhoja teippikiinnitettyjä tai liimattuja tiivisteitä poistettaessa jää tiivistettyyn kohtaan vanha liimakerros, joka tulee poistaa käyttämällä esimerkiksi öljytöntä RK Asetonia tai vastaavaa.

Tiivistettävä pinta puhdistetaan.Tiivistettävä pinta puhdistetaan.

3. Uuden tiivisteen asennus
Uuden tiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin tiiviste on helpointa asentaa suorassa linjassa. Asennettaessa uutta teipattavaa tiivistettä on syytä varoa käsien osumista teipin liimapintaan, sillä käsitä irtoava rasvaisuus heikentää liimauskykyä. Tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – sitä ei tule taittaa.

Tiivistettäessäsi usein avattavaa ikkunaa tai ovea, voit myös niitata kulmat parantaaksesi tarratiivisteen tarran pitävyyttä.

Uuden tiivisteen asennusUuden tiivisteen asennus
 
Päivitetty
30.11.2020