Kastelli-talo Lempäälään:
Valmiissakin kodissa riittää viimeistelemistä

Rakentaja.fi on seurannut kesällä 2012 alkanutta rakennusprojektia, joka on nyt saatu päätökseen. Lempäälään rakennettiin asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutettu 1-kerroksinen Kastelli-talo. Runko nousi lokakuussa 2012, talven 2012-2013 ajan rakennettiin intensiivisesti, ja uuteen kotiin perhe pääsi muuttamaan kesäkuun alussa 2013.
Muuton jälkeen perhe on rakentanut pihaa ja tehnyt viimeistelytöitä. Perheen emäntä Elina kertookin, että yksi suurimmista yllätyksistä koko rakennusprojektissa on ollut itse asiassa se, miten paljon työtä rakennusprojekti teettää aivan viime vaiheessa, kodin jo siirryttyä uuteen osoitteeseen.

”Aikataulullisesti rakennushanke toteutui todella hienosti, suunnitelmien mukaan. Muutenkaan matkalle ei mahtunut suuria yllätyksiä. Toki pienempiä yllätyksiä tulee rakentajalle aina, oikeastaan viikoittain, mutta hyvät suunnitelmat ehkäisevät ne suuret ennalta,” hän toteaa.
”Sitä ei kuitenkaan tullut ajatelleeksi etukäteen, mitä tapahtuu, kun muutetaan taloon sisään. Etukäteen sitä ajatteli helpotuksena, ja toki tilaa tulikin ihanasti lisää, kun rivitalokolmiosta pääsi yli 170-neliöiseen taloon. Silti muutto merkitsi oikeastaan rankimman vaiheen alkua, kun keskeneräistä ei enää päässyt pakoon vaan viimeistelytöiden keskellä joutui asumaan,” hän naurahtaa.

”Toki eri ihmiset sietävät sekaisuutta ja keskeneräisyyttä eri tavalla, kaikkia se ei ehkä niin häiritsisi. Meidän perheessämme muuton haasteita lisäsi se, että nuorimmainen oli kolmen viikon ikäinen muuttaessamme,” Elina lisää.
 

Kesä 2013 pihatöissä

Muuton aikaan kaivuri tuli pihaan tekemään pihan pohjat. Täysin tyhjää pihaa ryhdyttiin rakentamaan kesän alussa. Ensimmäinen kesä uudessa kodissa meni siirtonurmen istuttamiseen, terassien laatoittamiseen ja terassilautojen asentamiseen sekä ulkorakennusten osittaiseen maalaamiseen. Myös sisällä oli aluksi työtä, sillä muuttovaiheessa suurin osa valaisimista, irtokalusteet, taulut ja osa tapeteistakin oli vielä tekemättä.

”Alun perin sivuterassitkin oli tarkoitus laatoittaa, mutta se suunnitelma muuttui vanhemman lapsen tullessa taaperoikään. Sitä mukaa kuin kävelemään opettelevan lapsen kaatuilutahti tuli meille konkreettisesti tutuksi, terassin kiveys alkoi vaihtua suunnitelmissamme komposiittilaudaksi.”

Valetut sivuterassit tehtiin siis lopulta komposiittilaudasta, kun taas sisääntulon terassi laatoitettiin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Terasseja lukuun ottamatta perhe on tehnyt kaiken alkuperäisten suunnitelmien mukaan, ja jälkikäteenkin ratkaisut tuntuvat onnistuneilta.

Huolellinen suunnittelu ja sisustussuunnittelijan käyttö kannatti

”En olisi valinnut mitään toisin, jos pääsisin nyt valitsemaan uudelleen. Olemme olleet hirveän tyytyväisiä talon pohjaratkaisuun. Kannatti todella käydä suunnitteluvaiheessa suunnitelmia läpi yhä uudelleen sisarustenkin kanssa. Heillä kun oli jo silloin lapsia ja kokemusta rakentamisesta, saimme kullanarvoisia vinkkejä,” Elina kertoo.

”Myös mielikuvitusleikki, mitä tekee missäkin kohtaa talossa, oli tarpeellinen, ” hän pohtii.

Viimeistelemistä on valmiissa talossakin vielä niin paljon, että ulkotöitä on jäänyt seuraavallekin kesälle. Terassikaiteet, puut, pensaat ja pihan kivetykset ovat edelleen jääneet odottamaan kesää 2014, sillä kaikkea perhe ei ehtinyt mitenkään yhdessä kesässä. Myös sokkelin maalaus jäi seuraavaan vuoteen.

Elina on tyytyväinen siihen, että käytti uuden kodin sisustamisessa apuna sisustussuunnittelijaa.

”Sisustussuunnittelija valitsi mm. pinnat todella taitavasti. En olisi ikinä itse saanut valituksi niin helppohoitoisia, kestäviä ja kauniita pintoja sisustukseen. Vältimme sisustussuunnittelijan tekemän työn ansiosta myös viime hetken kiireen huonekalujen, valaisimien yms. hankinnassa, sillä meillä oli jo kaikki keväällä valmiina. Koska tiesimme hyvissä ajoin tarkalleen, mitä tarvitsemme, saatoimme käyttää kaikki alennusmyynnit hyväksi ja tehdä hankinnat silloin kun se oli edullisinta. Toukokuussa emme hankkineet enää mitään,” Elina kertoo.

Tunnelmallinen sauna.Tunnelmallinen sauna.
Laatoitus luo viimeistellyn vaikutelman.Laatoitus luo viimeistellyn vaikutelman.
Toimiva ja tilava kuraeteinen.Toimiva ja tilava kuraeteinen.
Kontrasteja.Kontrasteja.

Kastelliin tyytyväisiä

Perhe on kokenut rakennusprojektissa helpottavana tekijänä myös sen, että tieto on kulkenut yhden talon sisällä Kastellin, Puustellin ja Terawattin hoitaessa saumattomasti hankkeen eri vaiheet. Rakentaminen on tuntunut myös turvalliselta, kun taustalla on ollut vakavarainen kotimainen yritys. Monesta Kastellin talomallista parhaita paloja ottamalla syntynyt talo on täyttänyt perheen kaikki toiveet.

”Talo on valoisa, isot ikkunat näyttävät valaistuksen kannalta oikeaan suuntaan. Kastellin asiantuntemuksella suunniteltu ja hyvin tehty, ” Elina iloitsee talostaan.
 

 
Päivitetty
17.1.2014