Viikon kysymys: Mitä pitäisi ilmanvaihdon kanssa tehdä?

Kysymys:

Terve
Meillä on 1992 valmistunut yksikerroksinen omakotitalo, jossa vaihdatimme joitakin kuukausia sitten ikkunat ja ulko-oven. Remontilla oli sinänsä haluamamme vaikutus - lämmitysenergiaa muodosta riippumatta kuluu nyt huomattavasti vähemmän. Tiiveys toi kuitenkin mukanaan toisenlaisen ongelman puutteellisen ilmanvaihdon muodossa.

Osassa ikkunoita on niihin kuuluvat ilmanvaihtoventtiilit. Nämä tuntuvat silti täysin riittämättömiltä, sillä talossa on koneellinen ilmanpoisto huippuimurilla ja poistoilmaventtiileitä 5 kappaletta. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat tasaisesti eri osissa taloa. Ikkunaventtiilien lisäksi löytyy saunatiloista 1 lattiarajaa lähentelevä seinälle asennettu tuloilmaventtiili (suoralla putkella ulos).

Lisäksi meillä on takka. Jos pidämme koneellista ilmanpoistoa päällä, takasta huonetilaan pikkuhiljaa hiipivä haju on pistävän nokinen ja sietämätön. Tämäkin käsittääkseni kielii vääränlaisista tuloilman reiteistä. Ilmaa ilmeisesti virtaa huoneistoon myös piipun kautta.

Korvausilmaa pyrkii myös rakenteista läpi. Asuntomme toisessa päädyssä, seinän toisella puolella varasto sekä autotalli, tulee suhteellisen voimakas "maan haju" huoneisiin sisälle. Tämän huomaa erityisesti silloin, kun huoneiden ovia pitää kiinni ja eristää ne muusta huoneiston ilmasta vaikka vain puoleksikin tunniksi. Kosteusvaurioita ei kuitenkaan ole havaittu.

Kysyisinkin nyt, että mikä olisi mielestänne järkevin tapa lähteä ratkomaan näitä ilmanvaihdon ongelmia? Onko mahdollista asentaa jälkikäteen "turvallisesti" uusia tuloilmaventtiileitä esim. seinille pariin kolmeen huoneeseen - tai näihin ongelmatiloihin ainakin. Aikaisemmin tiivistin jo noiden kahden makuuhuoneen varaston- ja autotallin välisiä seiniä silikonilla lattiarajasta, listan takaa (eli paikoista joissa tuo hajun lähde tuntui olevan). Oliko tässä mitään järkeä? Jos pidämme ikkunoita auki ilmanpoiston ollessa päällä, patterimme lämmittävät lähinnä sähköyhtiön mieltä. Jos taas ikkunat ovat visusti kiinni, takan käry aiheuttaa kirjaimellisesti päänsäryn ja pahan hajun huoneistoon. Kiitän etukäteen kaikista ideoista ja vastauksista!

Vastaus:

Oheisesta kotisivumme linkistä saat tietoa korvausilmaventtiilien asentamisesta. Niitä pitää olla jokaisessa huoneessa. Sen lisäksi huippuimurin teho pitää säätää pienemmäksi. Asunnon ilmanvaihto pitää saada erittäin hyvin tasapainoon, jotta savupiipusta ei tule sisälle noen hajua. Hallitsemattomat lattiarajan korvausilmavuodot kannattaa tiivistää elastisuuden säilyttävällä massalla tai uretaanivaahdolla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatiolinkki

Lue lisää ilmanvaihdosta

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
11.11.2013