Oikea kotivalaistuis - lisää viihtyvyyttä ja on energiataloudellinen

Valaistussuunnittelu on keskeinen osa remontti- ja rakennusprojektia. Hyvä valaistus lisää turvallisuutta sekä toimivuutta ja on myös osa kodin sisustusta. Yleisvalaistus luo riittävät olosuhteet tiloissa liikkumista varten, mutta kohdevalaistuksella tarkennetaan valo työskentelypisteisiin ja luodaan tunnelmaa. Oikea valaistus saa pimeimmätkin nurkat loistamaan.

A la Carte valkoinen kiiltävä akryyliovi Inverno saa seurakseen
kevään uutuusvärin ruskeanharmaan Notten.A la Carte valkoinen kiiltävä akryyliovi Inverno saa seurakseen kevään uutuusvärin ruskeanharmaan Notten.
Keittiö on hankinta, josta tulet nauttimaan monta tulevaa kaamoskautta. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kotisi sydän ja tärkein tekemisen paikka saa arvoisensa, ammattilaisen suunnitteleman valaistuksen. Olisi sääli, jos tarkoin harkittu väri- ja materiaalimaailma muuttaisi muotoaan ja kokonaisuus latistuisi väärän valaistuksen johdosta.

Kun hankit keittiösi Keittiömaailmasta, saat avuksesi ammattiosaajat, jotka tietävät ja taitavat myös valaistuksen suunnittelun. He osaavat kertoa sinulle erilaisista valon lähteistä, päivänvalosta halogeeneihin ja ledeihin. Kyselimme Novart Oy:n tuotepäälliköltä, sisustusarkkitehti, SIO, Eeva Kokkoselta valaistuksesta ja sen suunnittelusta. Hän työskentelee suunnittelutiiminsä kanssa kaikkien edustamiemme keittiömerkkien, A la Carten, Parman ja Petran, kanssa.

Miksi keittiön valaistuksen suunnittelussa kannattaa käyttää asiantuntijaa?

Valo on hyvin tärkeä elementti. Se luo tunnelmaa, vaikuttaa vireystasoomme ja on myös ergonominen tekijä. On tärkeä käyttää asiantuntijaa valaistuksen suunnittelussa, koska valaistukseen vaikuttavat tekijät eivät ole yksiselitteisiä ja siksi hyvä valaistus on haaste myös ammattilaiselle. Yksi valaistukseen vaikuttavia osatekijöitä ovat valaisimien valolähteet eli onko kyseessä loisteputki, halogeeni vai led-valaisin. Eri valolähteistä tulee erilaista valoa ja siten myös erilaisia valaistusarvoja. Valaistusarvoihin vaikuttaa myös valon määrä eli valaisimien teho ja niiden lukumäärä. Suunnittelussa tulee huomioida myös valon luonne. Valolla on aina väri ja valon väri vaikuttaa siihen miten ympäristön värit näemme. Hyvän valaistuksen elementit ovat asiantuntijallekin haaste.

Ylös- ja alaspäin valaisevalla valohyllyllä luot tunnelmavalaistusta
kotiisi. Kauniit esineet pääsevät oikeuksiinsa.
Hyllyn leveydet 60 ja 90cm.Ylös- ja alaspäin valaisevalla valohyllyllä luot tunnelmavalaistusta kotiisi. Kauniit esineet pääsevät oikeuksiinsa. Hyllyn leveydet 60 ja 90cm.

Mitä kannattaa ottaa huomioon keittiön valaistuksessa?

Niin keittiön kuin minkä tahansa tilan valaistusta suunniteltaessa pitää ottaa huomioon käyttötarkoitus, tilan luonne ja tunnelmalliset tekijät. Keittiössä valaistuksen pitää olla riittävä, jotta näkee mitä tekee. Se on turvallisuutta ja osa keittiön ergonomiaa. Valolla voidaan korostaa tai häivyttää eli muokata tilaa. Valolla luodaan myös tunnelmaa, sillä valon väri ja voimakkuus ovat tärkeitä tunnelmaan vaikuttavia tekijöitä. Täysin tasaisesti valaistu tila koetaan tylsäksi ja steriiliksi. Valoilla ja varjoilla saadaan tunnelmaltaan viihtyisämpi ja kodikkaampi tila. Valon väri on myös hyvin tärkeä tekijä. Valon väri muokkaa kaikkia ympärillä olevia pintoja. Valon luonnollinen värintoisto takaa sen, että punainen omena on valokeilassa edelleen punainen ja huolella valittu oviväri säilyttää kauneutensa.

Vaikuttaako oikein suunniteltu valaistus keittiössä työturvallisuuteen?

Oikea valon suunta ja voimakkuus vaikuttavat kohteen näkemiseen, ja se jos mikä on turvallisuutta. Pimeässä tai oman kehon varjossa terävien veitsien käyttö on vaarallista. Samoin kuumat kattilat ja nesteet on helpompi hallita, kun näkee minne kätensä laittaa.

Kaapin sisävalaistus on toteutettu ledlistalla. Led-valasimet tuottavat hyvin vähän lämpöä
ja kuluttavat vähän energiaa. Led-valaisimen käyttöikä on pitkä, yli 50.000 tuntia.Kaapin sisävalaistus on toteutettu ledlistalla. Led-valasimet tuottavat hyvin vähän lämpöä ja kuluttavat vähän energiaa. Led-valaisimen käyttöikä on pitkä, yli 50.000 tuntia.

Otetaanko Keittiömaailmassa huomioon valaisimien ympäristöystävällisyys ja energiansäästö?

Kyllä. Valaisinvalikoimassa on esimerkiksi useita led-valaisimia, jotka ovat pitkäikäisiä ja vähän energiaa kuluttavia.

Mikä on yleisin virhe keittiön valaistuksessa?

Yleisin virhe on se, että valaistusta ei lainkaan suunnitella, joten ainoa valaisin saattaa olla yksi loisteputkivalaisin pöytäkaapin alla. Virhe on myös se, että valon merkitys turvallisuuden ja tunnelman luojana on kokonaan jätetty huomioimatta.

Kuuluuko keittiön valaistuksen suunnittelu Keittiömaailmassa kokonaissuunnitteluun?

Keittiön suunnitteluun kuuluvat kalusteisiin asennettavat valaisimet, joten se on ilmaista. Myös koko keittiötilan valaistuksen suunnittelu, jos se toteutetaan pelkästään valaisinvalikoimamme valaisimilla.
Led-valonauhaa myydään 3-metrin nauhana. Nauhan pohjassa teippi kiinnitystä varten.
Nauha on lyhennettävissä, mutta ei jatkettavissa. Tarvitsee toimiakseen muuntajan.Led-valonauhaa myydään 3-metrin nauhana. Nauhan pohjassa teippi kiinnitystä varten. Nauha on lyhennettävissä, mutta ei jatkettavissa. Tarvitsee toimiakseen muuntajan.

Mikä uutta valaisinratkaisuissa?

Valoa käytetään yhä enemmän myös muualle kuin työtasojen valaisemiseen. Led-valaisimien sijoittaminen kaapin sisään on turvallinen ratkaisu ja siksi tätä mahdollisuutta käytetään yhä enemmän. Valoa - myös perinteistä loisteputkea - voidaan käyttää toiseen trendikkääseen valaistustapaan eli epäsuoraan valoon kaappien päällä. Tällä helposti ja edullisesti tehtävällä valaistuksella muokataan keittiön ilmettä persoonalliseksi ja lisätään samalla yleisvaloa.
 
Julkaistu
31.10.2013