Viikon kysymys: Miksi patterit eivät lämpene?

Kysymys:

Hei.
Kyseessä omakotitalo jossa vesikiertoinen lämmitys öljyllä. 5 patteria on täysin kylminä. (huonelämpötila laskee lähelle 13 ºC kovilla pakkasilla)

Olen ilmannut, irrottanut termostaatit, herkistellyt ventiilineuloja, kolkutellut, tarkistanut esisäädöt ja paluuputken ruuviakin rassailtu. Patterit ovat edelleen kylminä. Kylmää vettä tulee, kun ilmaa. Tuloputki on myös täysin kylmä. Talon muut patterit toimivat moitteettomasti. Nämä viisi patteria haarautuvat L-muotoisella haaralla "päälämmin" putkesta ja pattereilla on omat tulo- ja paluuputkensa. Ainut yhdistävä tekijä on tuo haara. Painetta verkostossa tällä hetkellä 1 bar. Kattilan ja patterien korkeusero max 1,5 metriä. Luulisi paineiden olevan riittävät? Paisuntasäiliössä punainen nuoli 1,6 barin kohdalla. Onko siihen asti siis turvallista kokeilla paineiden nostoa? Voisiko tuohon haaraan jäädä jokin ilmatasku joka estää veden kierron? Kattilasta lähtee siis putki josta haarautuu ylöspäin tuo haara jonka kaikki patterit ovat kylmiä. tuosta haarasta noin 1,5 metriä on kaksi haaraa ja niiden perässä olevat patterit kyllä lämpiävät. Eli lämpimän linjan ensimmäisen haaran patterit kylminä.
Olisiko jotain vinkkejä mistä ongelmani voi johtua?

Vastaus:

Tuossa linjassa on jossain linjasulut, ja toinen niistä on kiinni. Muuta en nyt käsitä. Toinen vaihtoehto on, että jokaisen patterin poistopuolen venttiili on kiinni. Tämä ei vaikuta todennäköiseltä. Kun paine tulee patterille, toinen putki on auki, ja toinen on tukossa. Ilmatasku on mahdollinen, mutta se edellyttää putken ylöspäin nousu, jolloin syntyy tasku. Sen saa todennäköisesti pois pistämällä kiertovesipumpun täysille.

Lue lisää lämmityksestä

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
28.10.2013