Mukavaa asumista nykyaikaisella öljylämmityksellä

Öljylämmitystalossa on mukava asua. Öljylämmityksen teho riittää pohjoisiin olosuhteisiin: talo ja varpaat pysyvät lämpiminä, vaikka pakkanen paukkuisi ennätyslukemissa. Lämmintä vettä riittää silloinkin, kun kavereiden saunaporukka vierailee tai sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhteen. Öljylämmitys myös toimii varmasti ja on hinnaltaan kilpailukykyinen lämmitysratkaisu. Automaation ansiosta talo pysyy lämpimänä, olivatpa asukkaat paikalla tai vaikka viettämässä lomaviikkoa ulkomailla.
 

rennosti_800x450

Kehittyvä öljylämmitys

Öljylämmityksessä tehdään uusia innovaatioita, ja energiatehokkuus kehittyy edelleen. Öljy- ja energiayhtiöt ja laitevalmistajat tuovat jatkuvasti markkinoille uusia ratkaisuja, jotka täyttävät muun muassa muuttuvat ympäristövaatimukset.

Kattilatekniikka kehittyy sekin edelleen, vaikka perinteisen kattilan hyötysuhde on jo noin 95 %. Kondenssikattilat ottavat talteen öljyn palamisessa ja palamisilman kosteudesta syntyvän vesihöyryn ja käyttävät sen hyödyksi osana lämmitystä. Tästä syystä kondenssikattilan laskennallinen hyötysuhde ylittää 100 %.
 

oljylammitys2

Yhdistelmällä säästöjä

Koko ajan yleistyvä hybridilämmitys eli muiden energioiden yhdistäminen öljyn rinnalle on hyvä tapa yhdistää vanhempaa ja uutta. Öljyn rinnalle otettuna vaikkapa aurinkoenergia tarjoaa mahdollisuuden vuodenaikalämmitykseen: öljy lämmittää kylmimpinä kuukausina, aurinkoa voi hyödyntää muulloin.

Hybridijärjestelmissä uutta on esimerkiksi öljyn ja maalämmön yhdistäminen. Alan messuilla on myös esitelty kondenssikattila-aurinkolämpöyhdistelmiä sekä ilma-vesilämpöpumppuja, joihin on integroitu öljykattila polttimineen. Modulaarisia polttimia voidaan ajaa koko ajan todellisen tarpeen teholla päällä-pois -systeemin sijaan.

Aurinkolämmitys toimii

Auringosta saadaan noin puolet siitä energiasta, mitä vuoden aikana tarvitaan lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Suomessakin auringosta saadaan energiaa runsaasti, vain noin 5 % vähemmän kuin etelämpänä Saksassa.

Kun aurinkoenergiaa käytetään omakotitalossa pelkästään lämpimän käyttöveden tuottamiseen, säästyy vuodessa noin 250–300 litraa öljyä verrattuna tavalliseen öljylämmitykseen. Nykyisillä kattila- ja järjestelmäratkaisuilla aurinkoenergiaa voidaan käyttää myös talon lämmitykseen, jolloin säästetty öljymäärä voi olla jopa 700–800 litraa.
 

opk_aurinkokeraimet_1920x1080

Riippumaton ja turvallinen

Öljylämmitystalo on omavarainen: jokaisella lämmittäjällä on oma, pitkään riittävä energiavarasto. Nykyaikaiset lämmitysöljyt ovat myös pitkälle kehitettyjä. Kevyt polttoöljy palaa puhtaasti ja se sisältää paljon energiaa. Polttoöljyn lämpöarvo on korkea ja se palaa öljypolttimessa hyvällä hyötysuhteella. Lisäaineistus pitää lämmitysjärjestelmän suuttimet ja palopinnat puhtaina: palaminen on tehokasta ja huoltotarve vähenee entisestään. Korkealla hyötysuhteella tapahtuva palaminen merkitsee myös pienempiä päästöjä.

Öljylämmittäjä voi vapaasti valita öljyntoimittajan, jolta tilaa lämmitysöljyn. Öljytilauksen teko käy nopeasti, ja yleensä riittää, kun tilauksen tekee 1–2 kertaa vuodessa. Energiayhtiön kanssa voi tehdä myös automaattisopimuksen, jolloin yhtiö toimittaa öljyn ilman erillistä tilausta sopimuksessa määriteltyinä ajankohtina.

Öljylämmityksen etuja

  • Järjestelmä on helppo, huoleton ja luotettava.
  • Lämmin käyttövesi riittää varmasti.
  • Hyötysuhde on korkea, yli 95 %.
  • Lämmönjakotapa on valittavissa.
  • Vesikiertoisessa lämmönjaossa lämpö jakautuu tasaisesti ja miellyttävästi.
  • Käyttökustannukset ovat kilpailukykyiset.
  • Rinnalle voi liittää muita energialähteitä, kuten aurinko, puu ja ilmasta veteen -lämpöpumppu.
  • Pärjää hyvin päästövertailuissa.

 
Julkaistu
14.2.2019