Keittiöhana on kodin käytetyin laite, jota tarvitaan lukemattomia kertoja päivässä. Hanan toimivuuteen kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota. Perheen koko, ruoanlaittotavat ja ruokailutottumukset vaikuttavat siihen, millainen hana keittiöön kannattaa valita.
Hanojen ominaisuuksissa ja muotoilussa on valtavasti valinnanvaraa; vaihtoehtoja on runsaasti sekä moderniin että perinteiseen keittiöön.
Hanan – keittiön tärkeimmän työpisteen – sijainti on keittiön toimivuuden kannalta olennainen kysymys. Liesi ja vesipiste sijoitetaan II-keittiössä samalle seinustalle, oikeakätisen keittiössä vesipiste vasemmalle ja keittopiste oikealle. L- ja U-keittiöissä vesipiste ja liesi voidaan sijoittaa eri seinille. Saarekekeittiön toiminnallisuus paranee, jos myös saarekkeessa on vesipiste.
Vesi- ja viemäripisteet suunnitellaan kalusteiden mukaan. Kodin keittiössä on yleensä yksi vesi- ja viemäripiste, jonka yhteyteen sijoitetaan pesualtaat ja astianpesukone. Isossa keittiössä voi olla kaksi vesipistettä. Jos keittiö on saarekekeittiö, olisi suositeltavaakin, että saarekkeessa olisi toinen vesipiste. Jos keittiöön halutaan kosketusvapaita hanoja, niiden tarvitseman sähkön tuonti on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Yksivipuiset sekoitushanat sopivat tyyliltään moderniin keittiöön. Perinteiseen keittiöön ovat tyylillisesti sopineet myös kaksivipuiset hanat. Nykyisin niin yksi- kuin kaksivipuisissakin hanoissa on molempiin tyyleihin sopivia malleja, joten kysymys yksi- vai kaksivipuinen ratkeaa paremminkin käyttömieltymysten kuin ulkonäön perusteella. Lisäapua vesipisteen toimintoihin saa ulosvedettävästä huuhtelusuihkusta ja poresuuttimesta, joiden avulla patojen ja kattiloiden huuhtelu on helppoa.
Kosketusvapaat älyhanat antavat vettä aina juuri sen verran ja sen lämpöisenä kuin käyttäjä tarvitsee. Koska bakteerit ja virukset leviävät ihmiseltä toiselle juuri käsikosketuksen kautta, kosketusvapaat hanat nostavat myös hygienian keittiössä uudelle tasolle.
Kun hanoihin yhdistetään uutta ja vanhaa teknologiaa, kylmä ja kuuma vesi saadaan hanasta erikseen, mutta rasvaiset kädet voidaan työvaiheiden välillä huuhdella kosketusvapaalla toiminnolla mieleisessä lämpötilassa.
Joistakin keittiöhanoista on saatavilla myös älykkäällä astianpesukoneventtiilillä varustettuja malleja. Älykkään hanan venttiili sulkeutuu automaattisesti säädetyn ajan kuluttua ehkäisten siten vesivahinkojen mahdollisuutta.
Kosketusvapaata hanaa ei voi unohtaa auki-asentoon, sillä se sulkeutuu automaattisesti. Siten säästyy sekä vettä että energiaa. Kosketusvapaa hana voi toimia joko pariston tai verkkovirran voimalla.
Vuotava hana kasvattaa talouden vedenkulutusta ja aiheuttaa vuositasolla jo huomattavan lisälaskun. Esimerkiksi hana, joka tiputtaa vettä joka toinen sekunti, kuluttaa vuorokaudessa yli 70 litraa puhdasta vettä ja millimetrin virtaamalla vuotava hana kuluttaa peräti 216 litraa vettä vuorokaudessa.
Vuotava vesihana on usein helposti korjattavissa pelkällä tiivisteen vaihdolla. Vesihanan tiivisteen vaihto ei ole suurikaan työ, mutta esimerkiksi kerrostalossa vuotavan hanan korjaus saattaa kuulua yksittäisen asukkaan sijasta taloyhtiölle. Sama koskee luonnollisesti vuokralla asujia. Näissä tapauksissa kannattaa olla ensin yhteydessä isännöitsijään tai huoltomieheen.
Jos hanalla alkaa olla ikää n. 25-30 vuotta, ei sopivia tiivisteitä tai säätöosia välttämättä ole enää saatavilla. Tällöin koko hana on uusittava. Uudet hanat maksavat itsensä takaisin kuitenkin lyhyessä ajassa ja samalla myös hanojen käytettävyys paranee.