Keittiöhana on kodin käytetyin laite

Keittiöhana on kodin käytetyin laite, jota tarvitaan lukemattomia kertoja päivässä. Hanan toimivuuteen kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota. Perheen koko, ruoanlaittotavat ja ruokailutottumukset vaikuttavat siihen, millainen hana keittiöön kannattaa valita.

Hanojen ominaisuuksissa ja muotoilussa on valtavasti valinnanvaraa; vaihtoehtoja on runsaasti sekä moderniin että perinteiseen keittiöön.

Vesipisteen sijainti keittiössä

Hanan – keittiön tärkeimmän työpisteen – sijainti on keittiön toimivuuden kannalta olennainen kysymys. Liesi ja vesipiste sijoitetaan II-keittiössä samalle seinustalle, oikeakätisen keittiössä vesipiste vasemmalle ja keittopiste oikealle. L- ja U-keittiöissä vesipiste ja liesi voidaan sijoittaa eri seinille. Saarekekeittiön toiminnallisuus paranee, jos myös saarekkeessa on vesipiste.

Vesi- ja viemäripisteet suunnitellaan kalusteiden mukaan. Kodin keittiössä on yleensä yksi vesi- ja viemäripiste, jonka yhteyteen sijoitetaan pesualtaat ja astianpesukone. Isossa keittiössä voi olla kaksi vesipistettä. Jos keittiö on saarekekeittiö, olisi suositeltavaakin, että saarekkeessa olisi toinen vesipiste. Jos keittiöön halutaan kosketusvapaita hanoja, niiden tarvitseman sähkön tuonti on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Hana on keittiön käytetyin laite ja sen helppokäyttöisyys, turvallisuus ja taloudellisuus ovat keittiön toimivuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä. Kuva: Oras OyHana on keittiön käytetyin laite ja sen helppokäyttöisyys, turvallisuus ja taloudellisuus ovat keittiön toimivuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä. Kuva: Oras Oy

Keittiöhanan valinta

Keittiön hanaa käytetään joka päivä vesikannun täyttämisestä kasvisten huuhteluun. Jatkuvan käytön takia hanan kestävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota ja sijoittaa rahaakin.

Hanan tulisi olla mahdollisimman näppärä ja myös rasvaisilla käsillä helposti käytettävä. Kääntyvät juoksuputket ovat usein kätevämpiä kuin kiinteät, koska ne voi siirtää tarvittaessa pois tieltä, ja mikäli keittiössä on kaksi rinnakkaista allasta, hanaa voi käyttää molemmissa altaissa.

Yksivipuiset sekoitushanat sopivat tyyliltään moderniin keittiöön. Perinteiseen keittiöön ovat tyylillisesti sopineet myös kaksivipuiset hanat. Nykyisin niin yksi- kuin kaksivipuisissakin hanoissa on molempiin tyyleihin sopivia malleja, joten kysymys yksi- vai kaksivipuinen ratkeaa paremminkin käyttömieltymysten kuin ulkonäön perusteella. Lisäapua vesipisteen toimintoihin saa ulosvedettävästä huuhtelusuihkusta ja poresuuttimesta, joiden avulla patojen ja kattiloiden huuhtelu on helppoa.

Yksivipuinen keittiöhana Oras Optima. Automaattinen astianpesukoneventtiili lisää kodin turvallisuutta.Yksivipuinen keittiöhana Oras Optima. Automaattinen astianpesukoneventtiili lisää kodin turvallisuutta.
Kaksivipuinen, kosketusvapaalla toiminnolla varustettu älyhana Oras Optima. Hanan digitaalisesta näytöstä näkee juoksevan veden lämpötilan.Kaksivipuinen, kosketusvapaalla toiminnolla varustettu älyhana Oras Optima. Hanan digitaalisesta näytöstä näkee juoksevan veden lämpötilan.

Yksivipuiset keittiöhanat

Yksivipuisilla sekoitushanoilla veden virtausta ja lämpötilaa säädetään yhdellä kädellä. Hanan panoksen keraamisten levyjen ansioista hana voidaan säätää sormenpäillä, jolloin toisella kädellä voidaan käyttää huuhtelusuihkua.

Kaksivipuiset keittiöhanat

Klassiset kaksivipuiset hanat sopivat kaikkiin keittiöihin. Yhteen altaan tai työtason reikään asennettavissa hanoissa on erilliset vivut tai kahvat kuumalle ja kylmälle vedelle.

Kosketusvapaat älyhanat

Kosketusvapaat älyhanat antavat vettä aina juuri sen verran ja sen lämpöisenä kuin käyttäjä tarvitsee. Koska bakteerit ja virukset leviävät ihmiseltä toiselle juuri käsikosketuksen kautta, kosketusvapaat hanat nostavat myös hygienian keittiössä uudelle tasolle.

Kun hanoihin yhdistetään uutta ja vanhaa teknologiaa, kylmä ja kuuma vesi saadaan hanasta erikseen, mutta rasvaiset kädet voidaan työvaiheiden välillä huuhdella kosketusvapaalla toiminnolla mieleisessä lämpötilassa.

Joistakin keittiöhanoista on saatavilla myös älykkäällä astianpesukoneventtiilillä varustettuja malleja. Älykkään hanan venttiili sulkeutuu automaattisesti säädetyn ajan kuluttua ehkäisten siten vesivahinkojen mahdollisuutta.

Kosketusvapaata hanaa ei voi unohtaa auki-asentoon, sillä se sulkeutuu automaattisesti. Siten säästyy sekä vettä että energiaa. Kosketusvapaa hana voi toimia joko pariston tai verkkovirran voimalla.

Kosketusvapaat älyhanat antavat vettä aina juuri sen verran ja sen lämpöisenä kuin keittiön käyttäjä tarvitsee. Kuva: Oras OyKosketusvapaat älyhanat antavat vettä aina juuri sen verran ja sen lämpöisenä kuin keittiön käyttäjä tarvitsee. Kuva: Oras Oy

Milloin keittiöhana pitää vaihtaa

Vuotava hana kasvattaa talouden vedenkulutusta ja aiheuttaa vuositasolla jo huomattavan lisälaskun. Esimerkiksi hana, joka tiputtaa vettä joka toinen sekunti, kuluttaa vuorokaudessa yli 70 litraa puhdasta vettä ja millimetrin virtaamalla vuotava hana kuluttaa peräti 216 litraa vettä vuorokaudessa.

Vuotava vesihana on usein helposti korjattavissa pelkällä tiivisteen vaihdolla. Vesihanan tiivisteen vaihto ei ole suurikaan työ, mutta esimerkiksi kerrostalossa vuotavan hanan korjaus saattaa kuulua yksittäisen asukkaan sijasta taloyhtiölle. Sama koskee luonnollisesti vuokralla asujia. Näissä tapauksissa kannattaa olla ensin yhteydessä isännöitsijään tai huoltomieheen.

Jos hanalla alkaa olla ikää n. 25-30 vuotta, ei sopivia tiivisteitä tai säätöosia välttämättä ole enää saatavilla. Tällöin koko hana on uusittava. Uudet hanat maksavat itsensä takaisin kuitenkin lyhyessä ajassa ja samalla myös hanojen käytettävyys paranee.

Keittiöhanan uusiminen parantaa myös käytettävyyttä. Esimerkiksi hanan vaihtaminen korkeammaksi helpottaa kattiloiden ja muiden suurten astioiden huuhtelemista keittiössä. Kuva: Oras OyKeittiöhanan uusiminen parantaa myös käytettävyyttä. Esimerkiksi hanan vaihtaminen korkeammaksi helpottaa kattiloiden ja muiden suurten astioiden huuhtelemista keittiössä. Kuva: Oras Oy

Hanavinkkejä keittiön käyttäjälle

  • Käytä vettä älykkäästi. Vettä voi käyttää tarkemmin kuin koskaan ennen. Tutustu älyhanojen tarjontaan, älä valuta vettä turhaan.
  • Käytä vettä turvallisesti. Hyvä hana ei kuumene ja sitä on turvallista koskettaa. Monista keittiöhanamalleista löytyy nykyisin myös elektroninen astianpesukoneventtiili, joka ehkäisee vesivahingon mahdollisuutta.
  • Vaadi hanalta toiminnallisuutta. Hyvässä hanassa oikea lämpötila löytyy aina ja vaivatta, eikä se vaihtele. Hanan avaamisen ja sulkemisen on toimittava kuin ajatus.

Tutustu keittiöhanoihin!