• Etusivu
  • LVI

Käyttö- ja lämmitysvesi lämmitetään lämmönvaraajalla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 03.02.2017
20152_42291.jpg

Lämmönvaraaja AKVA GEO -mallipiirros

Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtävä

Lämminvesivaraaja

on yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.

Lämmitysjärjestelmäänsä valitsevan kuluttajan tehtävä ei ole helppo. Valintojen vaakakupissa vaikuttavat niin hinta kuin laatu sekä mahdolliset tulevat muutokset. Kuitenkin on aina hyvä muistaa, että oikeisiin asioihin sijoittaminen maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin. Laadukkaisiin ja monipuolisiin tuotteisiin panostaminen tarkoittaa myös sitä, että mahdolliset tulevaisuuden lisäinvestoinnit voidaan minimoida, kun riittävän monta asiaa on huomioitu jo rakennusvaiheessa.

Lämminvesivaraajan tärkeimmät ominaisuudet ovat eristys ja veden kerrostuminen. Akvatermin varaajissa näihin kahteen perusominaisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.

Maalämpökohteeseen sopiva lämmönvaraaja

AKVA GEO soveltuu kaikkiin lämmönlähteisiin. AKVA GEO -malliston vakiokoot vaihtelevat 300 ja 5000 litran välillä ja eristeenä toimii saumaton, teräslevykuorella päällystetty, 100 mm:n polyuretaani. Jokainen varaaja sisältää vakiona kaksi käyttövesikierukkaa, joiden kokoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Sisällä on tehokas, oikean lämmönkerrostumisen varmistava ohjausputkisto sekä välilevy. Mallien korkeus vaihtelee 2050 ja 2500 mm välillä ja halkaisija on 650 - 2000 mm. Kaikenlaiset yhde- ja kokomuutokset ovat helposti ja edullisesti toteutettavissa.

- Lämpöpumppuasiakkaiden tarpeisiin kehitetty lämminvesivaraaja (lämmitys ja käyttövesi)
- Uuden sukupolven tehokas, kaksitasoinen rakenne antaa runsaasti käyttövettä sekä samanaikaisesti lämmitysjärjestelmän tarvitseman energian
- Monipuolisesti muokattavissa ja kaikkiin lämmönlähteisiin soveltuva

Kuuma vesi on ylhäällä, kylmä alhaalla

Suurimmassa osassa Akvaterm-varaajia on käytetty saumatonta 100 mm paksuista polyuretaanieristystä varmistaen lämpöhäviöiden minimoimisen. Eristys on tiiviisti kiinni varaajan vaipan pinnassa, joten myöskään eristeen ja varaajan metallipinnan väliin ei jää ylimääräisiä ilmataskuja heikentämään eristystä. Putkitusten huolellinen eristäminen täydentää kokonaisuuden ja näin myös lämmönsiirto voidaan toteuttaa pienin lämpöhäviöin. Lämpöhäviöt lisäävät energiankulutusta ja heikentävät järjestelmän toimivuutta. Hukattu energia ei ole enää käytettävissä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen tai lämmitysverkostoon johdettavaksi.

Kerrostuminen on eristyksen ohella yksi lämminvesivaraajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Veden luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu sen kerrostuminen niin, että lämpimin vesi on astiassa korkeimmalla ja kylmin matalimmalla. Tätä ominaisuutta hyödynnetään myös varaajissa. Kun varaaja on valmistettu niin, että vesi sen sisällä sekoittuu mahdollisimman vähän sinne tulevan tai sieltä lähtevän veden vaikutuksesta, on vesimassan lämpötiloja mahdollista käyttää eri tarkoituksiin. Hyvä eristys edistää kerrostumista. Mitä vähemmän varaajan ulkopuolelta pääsee sisään kylmää, sitä vähemmän tästä johtuvaa veden sekoittumista tapahtuu. Veden sekoittumista varaajan sisällä estävät myös sen sisään rakennetut ohjausputket sekä lämmön tasauslevyt.

Erityisellä Bivalent-nelitieventtiilillä voidaan varmistaa kuumimman veden käyttö ainoastaan käyttöveden loppulämmitykseen silloin, kun lämmitysverkoston tarpeisiin riittävää keskilämmintä vettä on tarjolla varaajan keskiosassakin. Bivalent-toteutuksessa lämmityspiiri käyttää aina ensisijaisesti energiaa varaajan alaosasta. Yläosan energian, kuuman veden, kulutus on tällöin vähäisempää. Tämä lisää varaajan energiatehokkuutta verrattuna normaaliin kytkentätapaan, jossa energiaa otetaan ainoastaan varaajan yläosasta. Varsinaista venttiiliä voidaan ohjata esimerkiksi EC-home lämmönsäätimen avulla.

EC-home lämmönsäädin
EC-home lämmönsäädin

Ahtaisiin kulkuaukkoihin AKVASAN-saneerausvaraaja

Rakennuksen kulkuaukot tai tekniset tilat ovat usein ahtaita varaajalle. Kuitenkin varauskapasiteettia on oltava, jotta varaaja täyttäisi tehtävänsä. Näihin pulmiin on useita ratkaisuja.

Ahtaiden kulkuaukkojen ongelma voidaan ratkaista kapealla varaajamallilla tai irtolohkoilla. Kapea lämmönvaraajamalli voi olla esimerkiksi pyöreä saneerausvaraaja Akvasan (tarvittaessa useampi rinnakkain) tai pitkänmuotoinen Akvantti. Irtolohkomallissa varaaja viedään ilman eristeiden sivulohkoja sisään rakennukseen ja eristelohkot asennetaan paikalleen vasta sisällä. Tarvittaessa varaajien räätälöinti voidaan viedä vielä pitemmälle. Varaajaa voidaan mm. madaltaa tai korottaa.

AKVASAN-varaaja on kehitetty ahtaisiin tiloihin ja kuljetusaukkoihin, sillä sen halkaisija on vain 810 mm. Sarja AKVASAN 0,5 on erityisen matala. Varaajan tehokas lieriömuoto ominaisuuksineen on säilytetty. Eristeratkaisu on sama kuin vakiovaraajissa, mutta sen vahvuus on pienemmästä pinta-alasta johtuen 50 mm. EK-mallin varaaja on varustettu lämminvesikierukalla sekä päivä- että yösähkövastusyhteillä.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton