Sisusta koti valolla

Kevään aikaan moni meistä joutuu sisustuskärpäsen puremaksi. Uusien seinäpintojen, huonekalujen ja tekstiilien rinnalla valo on tehokas sisustuskeino ja tunnelman täydentäjä.

Ajatus energiansäästöstä lämmittää jokaisen mieltä, mutta uusien valaistusratkaisujen käytännön hyöty koetaan ennen kaikkea viihtyisänä asumisena. Osa siitä on puhdasta psykologiaa: valon määrä vaikuttaa ratkaisevasti ihmisen vireystilaan ja väri tunnelmaan. Punainen valo luo lämpöä, dynamiikkaa ja vitaalisuutta, kun taas sinisen ilmavuus ja keveys kannustavat ajatteluun ja haaveiluun. Vihreä valo rauhoittaa ja tasapainottaa olon levolliseksi.

Lue lisää Sähkötreffeistä!

Ledien uskomattomat mahdollisuudet

Ledimoduulien pieni koko ja ledivalaisinten vapaa muotoilu tuovat valon kodin pinnoille, kalustukseen ja sisutukseen aivan uudella tavalla. Valo tulee osaksi materiaaleja ja rakenteita ilman, että valaisin itsessään hallitsisi kokonaisuutta. Toisaalta tämä uusi valonlähde on murtanut myös valasinsuunnittelun rajat. Tarjolle tulee yhä uusia ja entistä mielikuvituksellisempia valaisimia, joilla kodin sisustusta voi nostaa uudelle tasolle.

Uutta etsivä sisustaja valjastaa ledit aidosti osaksi interööriä ledivalaisimilla, pintoihin integroiduilla lediratkaisuilla ja valaistusjärjestelmillä, jotka ohjaavat ledivalaisinryhmiä, valaistustasoa ja värisävyä.

Ledien kuten muidenkin valonlähteiden valinnassa on tärkeää varmistaa, että värilämpötila vastaa tarvetta ja värintoistokyky eli Ra-indeksi on yli 80. Lämpimän valkoinen sisutuksen yleisvalo on värilämpötilaltaan noin 2700-3200 K. Kun halogeenilampun ja hehkulampun värispektrit painottuvat punaiseen, toistaa ledi hyvin myös viileät sinisen pään sävyt. Lisäetu on, ettei ledin valo punerru himmennettäessä.

Sähkömiehellä on pääsy parhaisiin valikoimiin

Suomalaisten kotien sähköistys on pysynyt samantasoisena kymmeniä vuosia. Etenkin viime vuosituhannella rakennettujen kotien sähköistys on usein jäänyt päivittämättä ja kodeissa on usein aivan liian vähän sähköpistokkeita nykypäivän tarpeisiin.

Esimerkiksi valaistuksen liiketunnistus miellettiin vuosi kymmenet luksukseksi ja vasta nyt se tulee sisätiloihin kuten eteisiin, käytäviin ja saniteettitiloihin. Juuri valaistuksen ohjauksella saadaan käyttömukavuutta ja energiansäästöä aikaan kotona. Niiden asentaminen on aina ammattitaitoisen sähköasentajan tehtävä. Hän auttaa myös mielellään myös suunnittelussa ja hankinnassa.

Valaistusta parannettaessa laajat sähkötukkuliikkeiden ammattilaisvalikoimat kannattaa käydä läpi yhdessä sähköasentajan kanssa. Sieltä löytyy ledivalaisimia, kytkimiä ja ohjausratkaisuja, joita ei rautakaupoissa näe. Tästä suunnittelijoiden ja arkkitehtien aarreaitasta saattaa löytyä asunnon sisä- tai ulkovalaistukseen juuri se säväys, joka jäisi muuten saavuttamatta.

Valaistuksen lisäksi sähköasentajan käynnistä voi olla muutakin hyötyä, sillä yleiskatsaus sähköistyksen kuntoon on aina paikallaan. Samalla voi hankkiutua eroon jatkojohdoista lisäämällä pistorasioita sekä vaihtaa reistailevat valokytkimet.

Valaistusideoiden toteuttamiseksi on tänään monia täysin uusia mahdollisuuksia. Myös sähkötarvikkeiden kuten kytkinten ja pistorasioiden ulkonäköön on lähes loputtomasti säväyttäviä ja eri sisustustyyleihin sopivia vaihtoehtoja. Niidenkin valinnassa ja asennuksessa kannattaa kääntyä ammattitaitoisen sähkömiehen puoleen.
 
Julkaistu
7.4.2014