Ledilamput ovat kehittyneet vauhdilla - testi paljastaa huiput

Alussa ledit kelpasivat vain naapureita ärsyttäviksi jouluvaloiksi, mutta nykyisin ledilampuista löytyy perinteisiä kynttilä-, kupu- ja kohdelamppuja vastaavia malleja. Saunaan kannattaa kuitenkin valita ekohalogeenilamppu, koska ledit eivät kestä lämpötilan vaihteluja, Loisteen tekninen palveluneuvoja Manu Leppänen sanoo.

- Ledilamppujen hinnatkaan eivät enää huimaa päätä. Pari vuotta sitten valotehokas ledilamppu maksoi vielä 50 - 60 euroa, mutta nykyisin hinta on enää 10 - 20 euroa. Näyttää siltä, että ledilamput ovat lopullisesti syrjäyttämässä loistelampputekniikkaan perustuvat energiansäästölamput, Leppänen on huomannut.

Lue lisää Loisteen palveluista!

Valaisinten asennuksessa kannattaa käyttää sähköammattilaista, koska maallikko ei saa asentaa kaikenlaisia valaisimia.Valaisinten asennuksessa kannattaa käyttää sähköammattilaista, koska maallikko ei saa asentaa kaikenlaisia valaisimia.

Ledit eivät tuota lämpöä

- Asiakkaamme ovat kyselleet, kannattaako halogeenikohdelamput vaihtaa ledilamppuihin. Ledit eivät tuota lämpöenergiaa, joten asiakkaat epäilevät lämmityskulujen nousevan, Leppänen kertoo.

- Mikäli on kyseessä suora sähkölämmitys (patterit), lampun vaihto vaikuttaa lämmitykseen eniten. Lattiassa olevat lämmityskaapelit taas eivät juuri reagoi noin pieneen lämpökuormaan, joka on katon rajassa, jolloin vaikutus on ns. keskitasoa. Mikäli lämmitysmuotona on maalämpö tai jokin muu ja lämpö jaetaan vesikiertoisen lattialämmityksen kautta, vaikutus lämmitykseen on hyvin vähäinen.

- Kun lämpöä jaetaan oikean lämmityksen kautta, se on paljon tarkemmin kontrollissa ja silloin hukkalämpöä ei tule. Ledit tuottavat vain valoa, jolloin lämmitys pysyy säädetyn mukaisena, Leppänen summaa.

Ledilamppuja testataan

PremiumLight-hanke on testauttanut ledilamppuja eurooppalaisissa valaistusalan tutkimuslaitoksissa. Testiin kelpuutettiin mukaan edustava otos erilaisia lamppuja: sekä laatu- että peruslamppuja kuten paljon myytyjä Ikean lamppuja. Testit paljastivat, että markkinoilla on erittäin hyviä ledilamppuja eivätkä parhaat mallit ole kaikkein kalleimpia. Jatkotesteissä tutkitaan ledien käyttöikää.

Ledilamput helpottavat rakentamista

- Uudet ledilamput ja -valaisimet helpottavat myös rakentamista ja remontointia, koska turvaetäisyydet syttyviin materiaaleihin ovat pienentyneet. Hehkulampun aikaan turvaväliä piti jättää kattoupotuksessa jopa 15 cm, mutta ledilampulle riittää 5 milliä, Leppänen kertoo.

- Valaisinten asennuksessa kannattaa käyttää sähköammattilaista, koska maallikko ei saa asentaa kaikenlaisia valaisimia, Leppänen korostaa.

Älä sorru halpislamppuun

- Kannattaa ostaa laadukkaita ledilamppuja, joille maahantuoja antaa myös takuun. Halpa lamppu rikkoutuu yleensä nopeasti. Halvoissa lampuissa on tingitty sähköturvallisuudesta ja niiden asennusohjeissa voi olla puutteita, Leppänen neuvoo.

Tietoa lamppupakkauksesta

- Kaikkien lamppujen energiamerkintä uudistui syyskuun alussa. Aikaisemmin energiansäästö- ja ledilamput olivat A-luokkaa, kun vanhat hehkulamput kuuluivat E-luokkaan. Energiatehokkaimmat lamput erottuvat nyt entistä paremmin, koska käyttöön on otettu myös luokat A+ ja A++, Leppänen selvittää.

- Energiamerkintä auttaa löytämään kaupan hyllystä tehokkaat ledilamput sekä muut kohdevalaistukseen sopivat lamput. Parhaat ledilamput yltävät A+-luokkaan, joten ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan energiansäästölamput. Kohdevalaistukseen sopivista lampuista halogeenit kuuluvat C-luokkaan, Leppänen sanoo.

Lamppujen kierrätys helpottunut

Toukokuusta 2013 alkaen lamppuja myyvät kaupat ovat ottaneet vastaan maksutta käytettyjä energiansäästö- ja ledilamppuja, minkä ansiosta lamppujen materiaalit voidaan kierrättää. Nämä SER-jätteeseen kuuluvat lamput voi viedä niihin yli 1 000 neliön päivittäistavarakauppoihin tai yli 200 neliön erikoisliikkeisiin, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

SER-jätteeseen kuuluvan lampun palautus ei edellytä uuden tuotteen ostamista. Lampun pitää olla alle 25 senttimetriä pitkä. Jos lamppu on tätä pitempi, kauppa voi vaatia uuden lampun ostoa.

Lamput pitää palauttaa kauppaan ilman pakkausta. Lamppuja pitää käsitellä varovasti, jotta ne eivät rikkoudu.

Ledilamppujen edut:

  • Energiatehokkaita
  • Syttyvät heti ja toimivat hyvin liiketunnistin- ja porrasvaloautomaattien kanssa.
  • Toimivat hyvin kylmässä.
  • Pitkä polttoikä (25 000 h, vastaa 10 vuotta)
  • Myös himmennettäviä malleja
  • Alhainen pintalämpötila
  • Ei elohopeaa

 
Julkaistu
14.10.2013