Viikon kysymys: Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?

Kysymys:

Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.

Jotenkin tuntuu myös, että eteisen hehkulamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).

Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?

Vastaus:

Ota sähkömies tarkastamaan sähkökeskuksen kaikki kytkennät. Niissä voi jossain olla löysää. Lisäksi sähkömies voi mitata ainakin maadoituksen riittävyyden, sekä jännitevaihteluja eri kuormituksilla. Tällä varmistetaan, että talon johdoissa ei ole alimitoitusta. Sähkömies tietää, mitä hän mittaa. Sitten hän mittaa tietenkin ulkoa tulevan johdon jännitteet, sekä selvittää talosi virran tarpeen. Syöttöjohto voi olla liian pieni pinta-alaltaan, tai päävarokkeet voivat olla pienet. Aivan viimeksi kannattaa epäillä sähkölaitoksen vikaa. Jos ei muuta löydy, pyydä sähkölaitokselta jatkuva jännitteen mittaus taloon. Se näyttää, onko sähkölaitoksen jännitteissä vikaa. Kun valot vilkkuvat tai jopa sammuvat ilman, että talossa ei laiteta mitään sähkölaitetta päälle, vaikuttaa laitoksen verkkovialta. Kun omien laitteiden päälle pistäminen vaikuttaa sähköihin, silloin omissa laitteissa jotain vikaa. Antennista tulevaa virtaa en pysty selittämään, ellei välissä ole antennivahvistajaa. Ammattimies tarvitaan paikalle.

Lue lisää sähköistyksestä ja valaistuksesta

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
14.10.2013